Loading...

macOS Ventura je nyní k dispozici

25.10.2022 06:36

MacOS Ventura, který je již k dispozici, obsahuje nové nástroje pro produktivitu a funkce Continuity, díky nimž je práce s Macem lepší než kdy dřív.

macOS Ventura posouvá práci s Macem na zcela novou úroveň díky převratným možnostem, které uživatelům pomáhají dosáhnout víc než kdy dřív. Nové funkce jako Continuity Camera umožňují uživatelům bezproblémově pracovat na všech zařízeních Apple a nástroje pro zvýšení produktivity včetně Stage Manageru pomáhají uživatelům soustředit se a snadno přecházet mezi úkoly. Safari přináší budoucnost bez hesel díky pasovým klíčům a velké aktualizace přicházejí i do oblíbených aplikací, jako jsou Mail a Zprávy. macOS Ventura je dnes k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru na Macích s křemíkem Apple a Macích s procesorem Intel.

MacOS Ventura

Díky kontinuitě spolu zařízení Apple kouzelně spolupracují

Díky aplikaci Continuity Camera mohou uživatelé Maců využít výkonný kamerový systém iPhonu a uvolnit tak převratné možnosti webové kamery. Když je iPhone poblíž, Mac dokáže automaticky rozpoznat a využít kameru iPhonu a odemknout tak nové možnosti, které dosud webové kamery neumožňovaly, a dokonce fungují bezdrátově pro větší flexibilitu. Funkce Desk View využívá ultraširokoúhlou kameru na iPhonu a současně zobrazuje obličej uživatele a pohled na jeho pracovní stůl z výšky - skvělé pro kutilská videa, praktické prezentace a mnoho dalšího. Continuity Camera přináší do všech počítačů Mac také inovativní funkce, jako je Center Stage, režim Portrét a nové Studio Light - efekt, který krásně osvětlí obličej uživatele a zároveň ztlumí pozadí.
Do FaceTime nyní přichází funkce Handoff, takže uživatelé mohou zahájit FaceTime hovor na jednom zařízení Apple a plynule ho přenést na jiné zařízení Apple, které je poblíž. Uživatel může zahájit FaceTime hovor na iPhonu nebo iPadu a po návratu domů nebo do kanceláře jej přesunout na svůj Mac, nebo dokonce může zahájit hovor na Macu a na cestách jej přesunout na iPhone nebo iPad.

Automatická organizace pracovních prostorů pomocí nástroje Stage Manager

Stage Manager automaticky organizuje aplikace a okna tak, aby se uživatelé mohli soustředit na daný úkol a přitom vše viděli na první pohled. Když uživatelé zapnou funkci Stage Manager z Ovládacího centra, aktuální okno, ve kterém pracují, se zobrazí výrazně uprostřed, zatímco ostatní okna se zobrazí vlevo, aby mohli plynule přepínat mezi úkoly. Pro vytvoření ideálního pracovního prostoru mohou uživatelé při práci na konkrétních úkolech nebo projektech vytvářet skupiny oken nebo aplikací. Stage Manager také spolupracuje s nástroji pro práci s okny v systému macOS, včetně Mission Control a Spaces, a uživatelé mohou snadno přistupovat ke své ploše jediným kliknutím.

Klávesy Passkeys a nové nástroje pro spolupráci v Safari

Safari přichází s budoucností bez hesel díky passkeys - nové přihlašovací metodě, která činí procházení v Safari ještě bezpečnějším. Passkeys jsou bezpečnější, snadno se používají a jsou navrženy tak, aby nahradily hesla. Kdykoli si uživatelé vytvoří passkey, vytvoří se jedinečný digitální klíč, který zůstává v zařízení a nikdy se neukládá na webovém serveru, takže je hackeři nemohou vyzradit nebo uživatele podvést, aby je sdíleli. Díky pasovým klíčům se uživatelé mohou snadno bezpečně přihlásit pomocí Touch ID nebo Face ID pro biometrické ověření a pasové klíče jsou bezpečně synchronizovány pomocí end-to-end šifrování pomocí iCloud Keychain, takže jsou k dispozici na všech zařízeních Apple včetně Macu, iPhonu a iPadu. Passkeys fungují i v aplikacích a na webu a uživatelé se mohou pomocí iPhonu přihlašovat i na weby nebo do aplikací na jiných zařízeních než Apple. 

Sdílené skupiny karet v Safari představují účinný způsob spolupráce s ostatními na webu. Uživatelé mohou snadno sdílet webové stránky s rodinou, přáteli a kolegy a živě sledovat, jaké karty si ostatní prohlížejí. Na sdílené úvodní stránce mohou uživatelé také vytvořit seznam záložek, který jim pomůže nastartovat jakýkoli skupinový projekt - ať už jde o plánování rodinné dovolené nebo dokončení výzkumné práce - a uživatelé mohou dokonce se všemi ve skupině zahájit konverzaci ve Zprávách nebo FaceTime hovor, a to přímo ze Safari. okno, ve kterém pracují, se zobrazuje viditelně uprostřed, zatímco ostatní okna se zobrazují vlevo, takže mohou plynule přepínat mezi úkoly. Pro vytvoření ideálního pracovního prostoru mohou uživatelé při práci na konkrétních úkolech nebo projektech vytvářet skupiny oken nebo aplikací. Stage Manager také spolupracuje s nástroji pro práci s okny v systému macOS, včetně Mission Control a Spaces, a uživatelé mohou snadno přistupovat ke své ploše jediným kliknutím.

Zvýšení efektivity díky novým vylepšením pošty

Aplikace Mail dává uživatelům možnost plánovat zprávy, zrušit doručení zprávy dříve, než se dostane do schránky příjemce, a dokonce přidávat bohaté odkazy pro lepší náhledy obsahu. Aplikace Mail také dokáže zjistit, zda chybí položky, jako je příloha nebo příjemce s potvrzením, a připomenout odesílateli, aby je doplnil. Uživatelé mohou dokonce nastavit připomenutí, aby se ke zprávě vrátili později, a získat automatické návrhy na další kroky v e-mailech, když čekají na odpověď. 

Vyhledávání v aplikaci Mail využívá nejmodernější techniky k poskytování přesnějších a úplnějších výsledků. Uživatelé snadno a rychle najdou to, co hledají, jakmile kliknou na vyhledávání, včetně posledních e-mailů, kontaktů, dokumentů, fotografií a dalších položek, a to vše ještě předtím, než začnou psát.

Výkonná vylepšení zpráv

Uživatelé mohou upravit nebo zrušit nedávno odeslanou zprávu, obnovit omylem smazané zprávy nebo dokonce označit zprávu jako nepřečtenou, pokud na ni nemohou v danou chvíli reagovat. Spolupráce s ostatními je snadnější než kdy dříve, protože uživatelé mají nyní možnost sdílet soubor ve Zprávách a automaticky k němu poskytnout přístup všem účastníkům vlákna. Aktualizace aktivity se zobrazují v horní části vlákna, jak všichni vstupují do sdíleného dokumentu a provádějí v něm úpravy. Uživatelé se také mohou rychle připojit k relacím SharePlay ze svého Macu přímo ve Zprávách, takže mohou chatovat a zároveň se účastnit sdílených zážitků, jako je společné sledování pořadu nebo poslech písničky.

Snadné sdílení fotografií s rodinou prostřednictvím sdílené knihovny fotografií iCloud

Sdílená knihovna fotografií iCloud umožňuje uživatelům vytvořit a sdílet samostatnou knihovnu fotografií až mezi šesti členy rodiny, takže se všichni mohou těšit ze všech rodinných fotografií. Uživatelé mohou snadno sdílet buď všechny existující fotografie ze svých osobních knihoven, nebo je sdílet na základě počátečního data či osob na fotografiích. Uživatelé budou dostávat inteligentní návrhy na sdílení momentek z fotografií, které zahrnují účastníky knihovny a jakékoli další osoby, které si zvolí. A každý uživatel může přidávat, odstraňovat, upravovat nebo oblíbit sdílené fotografie a videa, která se budou zobrazovat v Pamětech a Doporučených fotografiích každého uživatele, takže si každý může znovu prožít kompletnější rodinné okamžiky.

Spotlight přináší vyšší produktivitu

Spotlight přichází s novými funkcemi a aktualizovaným designem, který poskytuje konzistentnější prostředí na Macu, iPhonu i iPadu. Uživatelé teď mohou Spotlight používat k vyhledávání obrázků ve své knihovně fotografií, na webu a v celém systému v aplikacích jako Zprávy a Poznámky. Mohou dokonce vyhledávat své fotografie podle místa, osob, scén nebo objektů a funkce Live Text jim umožňuje vyhledávat podle textu uvnitř obrázků. Spotlight také obsahuje bohaté výsledky pro kategorie umělců, filmů, herců, televizních pořadů, podniků a sportů. Aby se jejich produktivita ještě více zvýšila, mohou uživatelé ze Spotlightu provádět akce, jako je spuštění časovače nebo vytvoření nového dokumentu. A díky podpoře funkce Rychlý náhled ve Spotlightu mohou uživatelé rychle zobrazit náhled téměř jakéhokoli souboru v plné velikosti, aniž by jej museli otevírat.

Hraní na Macu dosahuje nových výšin

Výkon křemíku Apple umožňuje každému novému Macu snadno spouštět AAA hry a macOS Ventura přináší nové technologie, jako je Metal 3, které plně využívají neuvěřitelný hardware Macu - výsledkem je vyšší výkon, svižnější odezva her a úžasná grafika. 

Ještě letos se na Macu objeví nové AAA herní tituly, včetně hry Resident Evil Village od Capcomu, která bude v Mac App Storu uvedena v pátek 28. října a plně využije sílu a výkon křemíku Apple pro svižnější hraní, vysokou snímkovou frekvenci a krásnou grafiku.

Další funkce

Funkce Live Text dokáže rozpoznat text v pozastavených snímcích videa a také japonský a korejský text. Uživatelé také mohou z obrázku vyjmout předmět a přenést jej do jiné aplikace, například do Zpráv. Funkce Visual Look Up nyní dokáže rozpoznávat zvířata, ptáky, hmyz, sochy a ještě více památek.
MacOS Ventura přináší nové nástroje pro přístupnost, jako jsou živé titulky pro veškerý zvukový obsah,6 Type to Speak při hovorech, Text Checker na podporu korektur pro uživatele VoiceOver a další.
Aplikace Počasí a Hodiny přicházejí na Mac se všemi funkcemi, které uživatelé znají a mají rádi z iPhonu, a umí třeba zjišťovat místní předpověď, vytvářet budíky, nastavovat časovače a další věci.
Systémové předvolby se mění na systémová nastavení a mají nový design, který je optimalizovaný pro efektivní navigaci na Macu a přináší konzistentnější prostředí na iPhonu a iPadu. 
Zabezpečení macOS je ještě silnější a zvyšuje odolnost Macu proti útokům díky novým nástrojům, jako je Rapid Security Response, který funguje mezi běžnými aktualizacemi a snadno udržuje zabezpečení aktuální.

Dostupnost

MacOS Ventura je k dispozici již od 24.10.2022 jako bezplatná aktualizace softwaru. Další informace včetně kompatibilních modelů Maců najdete na apple.com/macos/ventura.

Zdroj informací: