Loading...

iPadOS 16 je konečně k dispozici

25.10.2022 06:43

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál díky novým výkonným funkcím pro produktivitu a spolupráci.

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál díky novým výkonným funkcím pro produktivitu a spolupráci.

iPadOS 16 posouvá všestrannost iPadu ještě dál a přináší nové způsoby spolupráce přes Zprávy, velké aktualizace aplikace Mail, sdílené knihovny fotografií iCloud, passkeys a nové funkce pro spolupráci v Safari, aplikaci Počasí, profesionální funkce včetně referenčního režimu a zvětšení displeje a zcela nový multitasking se Správcem scény. iPadOS 16 je k dispozici už dnes jako bezplatná aktualizace softwaru. 

iPadOS 16

Nové způsoby sdílení a připojení ve Zprávách

Nové funkce ve Zprávách umožňují upravovat, vracet zpět odeslání a označovat konverzace jako nepřečtené, takže každodenní zasílání zpráv je ještě lepší. V iPadOS 16 mohou uživatelé pozvat přátele a rodinu do SharePlay přes Zprávy a užívat si synchronizovaně sdílenou aktivitu - například film, televizní pořad, cvičení nebo hru - zatímco chatují ve vlákně Zpráv.

Nové funkce pro spolupráci navíc umožňují rychlou a bezproblémovou spolupráci s ostatními. Když uživatelé odešlou pozvánku ke spolupráci přes Zprávy, všichni ve vlákně se automaticky přidají k dokumentu, tabulce nebo projektu, a když někdo provede úpravu sdíleného dokumentu, aktualizace aktivity se zobrazí v horní části vlákna.

Mail představuje nové chytré nástroje

Díky novým nástrojům v aplikaci Mail je produktivita snazší než kdykoli předtím. Uživatelé si mohou nastavit připomenutí, že se mají ke zprávě vrátit později, pomocí funkce Připomínám, dostávat automatické návrhy, aby na e-mail navázali, pokud neobdrželi odpověď, a dostávat automatická upozornění, pokud zapomněli do e-mailu uvést příjemce nebo přílohu. Uživatelé mohou také zrušit doručení zprávy dříve, než se dostane do schránky příjemce, a naplánovat odeslání e-mailů na ideální okamžik. Díky největší aktualizaci vyhledávání za poslední roky využívá aplikace Mail nejmodernější techniky k poskytování relevantnějších, přesnějších a úplnějších výsledků vyhledávání.

Znovu si vybavte vzpomínky díky nové sdílené knihovně fotografií na iCloudu

Sdílená knihovna fotografií iCloud nabízí rodinám nový způsob bezproblémového sdílení fotografií pomocí samostatné knihovny iCloud Photos, na které může spolupracovat, přispívat do ní a užívat si ji až šest lidí. Uživatelé mohou snadno sdílet buď všechny existující fotografie ze svých osobních knihoven, nebo je sdílet na základě počátečního data či osob na fotografiích. Uživatelé budou dostávat inteligentní návrhy na sdílení fotografických momentek, které zahrnují účastníky knihovny a další libovolné osoby, které si zvolí. Každý uživatel může přidávat, odstraňovat, upravovat nebo oblíbit sdílené fotografie a videa, která se budou zobrazovat v Pamětech a Doporučených fotografiích každého uživatele, aby si všichni mohli připomenout kompletnější rodinné okamžiky.

Nové funkce zabezpečení a spolupráce v Safari

Prohlížení v Safari je ještě bezpečnější díky passkeys, pověření nové generace, které nelze podvrhnout ani prozradit, takže je bezpečnější a jednodušší. Passkeys jsou navrženy tak, aby nahradily hesla, používají Touch ID nebo Face ID pro biometrické ověření a jsou bezpečně synchronizovány s end-to-end šifrováním pomocí iCloud Keychain, takže jsou k dispozici na všech zařízeních Apple včetně iPadu, iPhonu a Macu. Passkeys, vytvořené ve spolupráci s FIDO Alliance, Googlem a Microsoftem, budou fungovat napříč aplikacemi a webem a uživatelé se mohou přihlašovat k webovým stránkám nebo aplikacím na jiných zařízeních než Apple jen pomocí iPadu.

Safari také přidává sdílené skupiny karet, které umožňují sdílet sbírku webových stránek s přáteli a rodinou, takže přidávání karet a sledování toho, co si prohlížejí ostatní, je bezproblémové.

Prostor pro spolupráci v reálném čase s využitím technologie Freeform

Výkonná aplikace pro produktivitu Freeform s flexibilním plátnem, která se objeví v aktualizaci pro iPadOS 16 později v tomto roce, umožní uživatelům zobrazovat, sdílet a spolupracovat na jednom místě bez starostí o rozvržení a velikost stránek a s plnou podporou Apple Pencil. Uživatelé si budou moci prohlížet příspěvky ostatních, když budou přidávat obsah nebo provádět úpravy, a zároveň využívat prostor pro spolupráci v reálném čase. Freeform umožní spolupracovníkům přidávat na plátno prakticky libovolné soubory - obrázky, videa, zvuky, PDF, dokumenty a webové odkazy - a prohlížet si je inline, aniž by museli opustit tabuli.

Aplikace Počasí přichází na iPad

Aplikace Počasí je navržena tak, aby plně využila ohromující displej, a přináší na iPad pohlcující animace, podrobné mapy a moduly předpovědi, na které lze klepnout. Uživatelé tak mohou pouhým klepnutím zobrazit nejdůležitější informace o počasí nebo prozkoumat mapy a zkontrolovat srážky, kvalitu ovzduší a teplotu. Uživatelé mohou být také upozorněni, když je v jejich oblasti vyhlášena výstraha před nepříznivým počasím, nebo zkontrolovat kvalitu ovzduší pomocí barevné stupnice,

Vizuální vyhledávání a živý text získávají výkonné aktualizace

Uživatelé mohou klepnout a podržet prst na předmětu obrázku, čímž jej zvednou z pozadí a umístí do aplikací, jako jsou Zprávy. Funkce Visual Look Up se také rozšiřuje o rozpoznávání ptáků, hmyzu a soch, což uživatelům pomáhá rychle získat informace o objektech a scénách na fotografiích.

Pomocí inteligence v zařízení dokáže nyní Live Text rozpoznávat text ve videích v celém systému, takže text v pozastavených snímcích videa je zcela interaktivní. Jediným klepnutím na video mohou uživatelé rychle kopírovat a vkládat, překládat, převádět měnu a další funkce.

Funkce Pro posouvají náročné pracovní postupy ještě dál

iPadOS 16 přináší nové výkonné funkce, které z iPadu Pro dělají nepostradatelný nástroj pro kreativní profesionály. Referenční režim umožňuje 12,9palcovému iPadu Pro s displejem Liquid Retina XDR splnit požadavky na barvy v pracovních postupech, jako je kontrola a schvalování, třídění barev a kompozice, kde jsou přesné barvy a konzistentní kvalita obrazu rozhodující.

Díky výkonu čipů M1 a M2 navržených společností Apple umožňuje funkce Display Zoom uživatelům zvýšit hustotu pixelů, aby mohli ve svých aplikacích zobrazit více, což je užitečné zejména při multitaskingu pomocí funkcí Stage Manager a Split View. Díky funkci Virtual Memory Swap lze úložiště iPadu využít k rozšíření dostupné paměti pro všechny aplikace a poskytuje až 16 gigabajtů paměti pro nejnáročnější aplikace, což napomáhá naprosto bezproblémovému multitaskingu.

Výkonný multitasking se správcem scény a plnou podporou externích displejů

Stage Manager je zcela nový multitasking, který automaticky organizuje aplikace a okna a umožňuje rychle a snadno přepínat mezi úkoly. Poprvé na iPadu mohou uživatelé vytvářet překrývající se okna různých velikostí v jednom zobrazení, přetahovat okna ze strany nebo otevírat aplikace z Docku a vytvářet skupiny aplikací pro rychlejší a flexibilnější multitasking. Okno aplikace, na které uživatelé pracují, se zobrazuje výrazně uprostřed a ostatní otevřené aplikace a okna jsou uspořádány na levé straně v pořadí podle aktuálnosti.

V aktualizaci pro modely iPad M1 a M2, která bude vydána později v tomto roce, bude funkce Stage Manager odemykat plnou podporu externích displejů s rozlišením až 6K, takže uživatelé si budou moci uspořádat ideální pracovní plochu a pracovat až se čtyřmi aplikacemi na iPadu a čtyřmi aplikacemi na externím displeji současně.

Díky výkonu čipů M1 a M2 navržených společností Apple umožňuje funkce Display Zoom uživatelům zvýšit hustotu pixelů, aby mohli ve svých aplikacích zobrazit více, což je užitečné zejména při multitaskingu pomocí funkcí Stage Manager a Split View. Díky funkci Virtual Memory Swap lze úložiště iPadu využít k rozšíření dostupné paměti pro všechny aplikace a poskytuje až 16 gigabajtů paměti pro nejnáročnější aplikace, což napomáhá naprosto bezproblémovému multitaskingu.

Další funkce iPadOS 16

  • Diktování nabízí nové prostředí v zařízení, které uživatelům umožňuje snadno přecházet mezi hlasem, dotykem a čmáráním pomocí Apple Pencil. Uživatelé mohou psát na klávesnici nebo psát pomocí Scribble, klepat do textového pole, přesouvat kurzor a vkládat návrhy QuickType, a to vše bez nutnosti zastavit Dictation. Diktát také obsahuje automatickou interpunkci a diktování emoji.
  • Siri přidává možnost spouštět zkratky ihned po stažení aplikace bez nutnosti předchozího nastavení. Uživatelé mohou při odesílání zprávy přidat emoji, zvolit automatické odesílání zpráv - přeskočit krok potvrzení - a zavěšovat telefonní hovory a hovory FaceTime zcela bez použití rukou pouhým vyslovením "Hey Siri, hang up".
  • Aplikace Home získala zcela nový design, který usnadňuje navigaci, organizaci, zobrazení a ovládání příslušenství chytré domácnosti na první pohled, a také podporu Matter - nového standardu pro připojení chytré domácnosti, který umožňuje kompatibilnímu příslušenství bezproblémovou spolupráci napříč různými ekosystémy a poskytuje větší výběr a interoperabilitu - to vše při zachování nejvyšší úrovně zabezpečení.
  • Aplikace třídy Desktop umožňují nové funkce optimalizované pro displej iPadu, takže aplikace jsou schopnější díky novým prvkům a interakcím, včetně konzistentního zrušení a vrácení, přepracovaného inline vyhledávání a nahrazování, nové nabídky dokumentů, přizpůsobitelných panelů nástrojů a možnosti měnit přípony souborů, zobrazovat velikost složek v aplikaci Soubory a dalších.
  • Apple News představují novou sekci Můj sport, kde mohou uživatelé snadno sledovat oblíbené týmy a ligy, dostávat články od stovek předních vydavatelů, přistupovat k výsledkům, rozpisům a tabulkám nejlepších profesionálních a univerzitních lig a sledovat zajímavé momenty přímo v aplikaci News. Oblíbené stránky se budou synchronizovat s aplikací Apple TV a nabídnou vám plynulý sportovní zážitek.
  • Aplikace Poznámky umožňuje uživatelům vytvářet úhlednější ručně psané poznámky s možností automatického narovnání rukopisu, používat heslo iCloudu k uzamčení osobních poznámek, přidávat snímky obrazovky v aplikaci Rychlá poznámka a posunout organizaci ještě dál díky výkonným inteligentním složkám a možnostem filtrování.
  • Game Center usnadňuje uživatelům hraní s přáteli nebo soupeření s nimi prostřednictvím přepracovaného ovládacího panelu, který na jednom místě zobrazuje herní aktivity a úspěchy přátel.
  • Handoff v aplikaci FaceTime umožňuje uživatelům zahájit hovor FaceTime na jednom ze svých zařízení Apple a plynule ho předat jinému zařízení Apple v blízkosti. Při přepnutí na jiné zařízení se současně přepne připojená náhlavní souprava Bluetooth, takže uživatelé nepřijdou o žádnou část konverzace.
  • Mezi nové nástroje pro přístupnost patří živé titulky ve FaceTime; nový režim lupy, který poskytuje bohatší popisy okolí; Hover Text, který pomáhá uživatelům snadno číst vstupní pole, položky nabídek, popisky tlačítek a další text na iPadu; podpora více než 20 dalších jazyků v aplikacích VoiceOver a Spoken Content a další.

Dostupnost

iPadOS 16 je bezplatná aktualizace softwaru, která je ode dneška k dispozici pro iPad (5. generace a novější), iPad mini (5. generace a novější), iPad Air (3. generace a novější) a všechny modely iPad Pro. Další informace najdete na webu apple.com/ipados/ipados-16. Funkce se mohou změnit. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech nebo ve všech jazycích.
 

Zdroj informací: