Loading...

Apple vyzývá svůj dodavatelský řetězec k dekarbonizaci do roku 2030

27.10.2022 06:40

Společnost urychluje spolupráci s dodavateli na dekarbonizaci výroby společnosti Apple a rozšiřuje investice do čisté energie a klimatických řešení po celém světě.

Společnost urychluje spolupráci s dodavateli na dekarbonizaci výroby společnosti Apple a rozšiřuje investice do čisté energie a klimatických řešení po celém světě.

Společnost Apple vyzvala svůj globální dodavatelský řetězec, aby přijal nové kroky k řešení emisí skleníkových plynů a zaujal komplexní přístup k dekarbonizaci. Společnost vyhodnotí práci svých hlavních výrobních partnerů na dekarbonizaci jejich provozů souvisejících s Applem - včetně provozu na 100 % obnovitelné elektřiny - a bude sledovat roční pokrok. Apple je od roku 2020 uhlíkově neutrální pro své globální firemní provozy a laserově se zaměřuje na svůj ambiciózní cíl stát se uhlíkově neutrální v celém svém globálním dodavatelském řetězci a životním cyklu každého produktu.

Vzhledem k tomu, že dopady klimatických změn jsou po celém světě stále citelnější, oznámila společnost Apple také nové iniciativy a investice, jejichž cílem je pomoci dekarbonizovat globální ekonomiku a podpořit inovativní klimatická řešení pro komunity. Patří mezi ně významné investice do obnovitelných zdrojů energie v Evropě, partnerství na podporu podniků přecházejících na čistou energii a nová podpora projektů, které podporují přirozené odstraňování uhlíku a komunitní řešení v oblasti klimatu po celém světě.

"Boj proti změně klimatu zůstává jednou z nejnaléhavějších priorit společnosti Apple a okamžiky, jako je tento, tato slova naplňují činy," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "Těšíme se na další spolupráci s našimi dodavateli, aby byl dodavatelský řetězec společnosti Apple do roku 2030 uhlíkově neutrální. Opatření v oblasti klimatu ve společnosti Apple nekončí za našimi dveřmi a v této práci jsme odhodláni být vlnkou v rybníce, která vytvoří větší změnu."

Mobilizace opatření v oblasti klimatu v dodavatelském řetězci

V rámci zapojení dodavatelů Apple spolupracuje se svým celosvětovým dodavatelským řetězcem a vyzývá ho k urychlenému přijetí opatření k dosažení uhlíkové neutrality v rámci svých firemních operací souvisejících s Applem. Společnost vyžaduje podávání zpráv o pokroku při dosahování těchto cílů - konkrétně o snižování emisí v rozsahu 1 a 2 v souvislosti s výrobou společnosti Apple - a bude sledovat a kontrolovat každoroční pokrok. Apple bude spolupracovat s dodavateli, kteří na dekarbonizaci pracují s naléhavostí a dosahují měřitelného pokroku.

Kromě toho společnost Apple podporuje dodavatele, aby se zabývali emisemi skleníkových plynů i mimo svou výrobu ve společnosti Apple a upřednostňovali čistou energii. V rámci úsilí společnosti o dosažení cíle pro rok 2030 snížil Apple od roku 2015 své emise o 40 %, a to především díky zlepšení energetické účinnosti, nízkouhlíkovému designu, dosažení uhlíkové neutrality firemních operací a přechodu dodavatelského řetězce na obnovitelnou elektřinu.

Více než 200 dodavatelů, kteří představují více než 70 procent přímých výrobních výdajů společnosti Apple, se již zavázalo využívat čistou energii, například větrnou nebo solární, pro veškerou výrobu společnosti Apple. Hlavní výrobní partneři - včetně společností Corning Incorporated, Nitto Denko Corporation, SK hynix, STMicroelectronics, TSMC a Yuto - se zavázali napájet veškerou výrobu společnosti Apple ze 100 % obnovitelnou energií.

Aby společnost Apple pomohla dodavatelům splnit jejich závazky a jít ještě dál, nabízí v rámci svého programu čisté energie sadu bezplatných e-learningových zdrojů a živých školení a úzce spolupracuje se svými dodavateli a místními partnery na hledání účinných řešení pro obnovitelné zdroje energie a odstraňování emisí uhlíku. Jen letos se živých školení zúčastnilo více než 150 zástupců dodavatelů. Společnost Apple plánuje tyto zdroje věnovat na vytvoření první veřejné školicí platformy svého druhu, která je zdarma pro podniky z mnoha různých odvětví, čímž zajistí, že firmy všech velikostí - v dodavatelském řetězci společnosti Apple i mimo něj - budou mít přístup ke zdrojům a propagačním sítím potřebným k urychlení přechodu na stoprocentně čistou energii a uhlíkovou neutralitu.

Rozšiřování čisté energie s ohledem na používání výrobků zákazníky 

V rámci závazku společnosti Apple k čisté energii získala společnost od roku 2018 obnovitelnou energii pro napájení všech svých firemních kanceláří, maloobchodních prodejen a datových center ve 44 zemích a její dodavatelé uvedli do provozu více než 10 gigawattů čisté energie po celém světě. V návaznosti na tento pokrok plánuje Apple usnadnit výstavbu velkých solárních a větrných projektů v Evropě, a to projektů o výkonu od 30 do 300 megawattů - v návaznosti na první výzvu k předkládání návrhů zveřejněnou na začátku tohoto roku. Během několika příštích let chce společnost získat dostatek obnovitelné energie, aby mohla nízkouhlíkovou elektřinou napájet všechna zařízení Apple na kontinentu, a zároveň pokračovat v napájení firemních kanceláří, maloobchodních prodejen a datových center stoprocentně čistou energií. Celkem plánované investice dodají do sítě 3 000 gigawatthodin nové obnovitelné energie ročně.

Evropské investice jsou součástí širší strategie společnosti, jejímž cílem je řešit přibližně 22 procent uhlíkové stopy, která pochází z elektřiny používané zákazníky k nabíjení jejich zařízení. Kdekoli to bude možné, plánuje Apple uvést do provozu projekty čisté energie v sítích s vysokou uhlíkovou náročností, čímž zvýší dopad na evropský sektor elektrické energie v době, kdy je výroba energie z obnovitelných zdrojů kriticky potřebná. Začátkem letošního roku společnost oznámila nové projekty obnovitelných zdrojů energie ve Spojených státech a Austrálii, jejichž cílem je řešit využívání produktů zákazníky.

Zákazníci ve Spojených státech se nyní mohou podílet na snižování uhlíkové stopy iPhonu díky nabíjení čistou energií. Tato nová funkce, která je ve Spojených státech k dispozici od tohoto měsíce prostřednictvím systému iOS 16, se během očekávaných dob nabíjení dívá na zdroje elektřiny a optimalizuje, kdy síť využívá čistší zdroje energie, jako je solární nebo větrná. Aby společnost Apple i nadále podporovala rozhodování zákazníků, zaměstnanců a partnerů, které je ohleduplné ke klimatu, připojila se k síti CoolClimate Network Kalifornské univerzity v Berkeley, výzkumnému partnerství, jehož cílem je motivovat jednotlivce a organizace k nízkouhlíkovému rozhodování a posilovat jejich schopnosti.

Podpora spravedlivých a finančně životaschopných řešení v oblasti klimatu na celém světě

Společnost Apple dnes také oznámila tři nové projekty v rámci Restore Fund, první iniciativy svého druhu zaměřené na odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry, která má za cíl přinášet finanční výnosy. Ve spolupráci s organizacemi Conservation International a Goldman Sachs investovala společnost Apple u tří vysoce kvalitních lesních správců v Brazílii a Paraguayi do obnovy 150 000 akrů trvale udržitelných certifikovaných funkčních lesů a ochrany přibližně 100 000 akrů původních lesů, pastvin a mokřadů.

Předpokládá se, že tyto první lesnické projekty společně odstraní v roce 2025 z atmosféry 1 milion tun oxidu uhličitého. Aby bylo zajištěno přesné sledování, vykazování a ověřování dopadu projektů na odstraňování uhlíku, spolupracuje Apple s partnery na analýze satelitních snímků a zavádění inovativních technologií dálkového průzkumu.
Vzhledem k tomu, že Apple pokračuje ve snižování emisí o 75 % do roku 2030, dává společnost přednost vysoce kvalitním řešením založeným na přírodních zdrojích pro 25 % zbývajících emisí, kterým se nelze vyhnout pomocí stávajících technologií. Současně Apple pracuje na podpoře zcela nových řešení, mimo jiné prostřednictvím podpory analýzy společnosti Carbon Direct, která identifikuje cesty pro vývoj udržitelných leteckých paliv.

Kromě projektů Restore Fund dnes společnost Apple oznámila nová partnerství na podporu komunitních řešení v oblasti klimatu po celém světě:

V Namibii a Zimbabwe spolupracuje Apple se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) na podpoře odolnosti vůči změně klimatu a udržitelných zdrojů obživy prostřednictvím programu Climate Crowd. Climate Crowd spolupracuje s komunitami, které čelí nejhorším dopadům změny klimatu, na budování odolnosti a rozvoji alternativních zdrojů obživy, které závisí na zachování a obnově přírodních zdrojů v regionu - od zemědělství šetrného ke klimatu po včelařství a sběr dešťové vody. V tomto regionu program také podporuje intervence, jako jsou čisté vařiče, které pomáhají komunitám získat důležité zdroje energie, které potřebují, aniž by vyčerpávaly přírodní zdroje ve svém okolí.

V Číně Apple spolupracuje s China Green Carbon Foundation na výzkumu, demonstraci osvědčených postupů a budování sítí zainteresovaných stran s cílem zvýšit množství a kvalitu zodpovědně spravovaných přírodních propadů uhlíku. Partnerství podpoří vytipování a zmapování prioritních oblastí v provincii S'-čchuan a také vypracování pokynů a metod osvědčených postupů pro hospodaření v lesích, které by se mohly uplatnit i v jiných regionech. Společnost Apple také podpoří pilotní projekt v Čcheng-tu, jehož cílem bude prokázat potenciál odstraňování uhlíku v městských a poloměstských oblastech, což pomůže stanovit osvědčené postupy pro realizaci projektů odstraňování uhlíku v městských oblastech Číny a zlepšit přizpůsobení se klimatu a odolnost vůči němu.

V oblasti Chyulu Hills v Keni spolupracuje Apple od roku 2020 s organizací Conservation International, aby prokázal, že lepší hospodaření s dobytkem může pomoci obnovit klíčové pastevní oblasti, ukládat uhlík a budovat pastevecké zdroje obživy odolné vůči klimatu v celé Africe. V rámci projektu byly dosud vyškoleny stovky členů místní masajské komunity v aktualizovaných technikách obhospodařování pastvin, včetně udržitelnějších postupů pastvy, snižování půdní eroze, přirozené regenerace a vytváření bank travních semen pod vedením žen.

V Evropě, na Blízkém východě a v severní Africe zahajuje Apple nové partnerství s ChangemakerXchange, jehož cílem je posílit opatření v oblasti klimatu a vedoucí postavení v tomto regionu. Vytvořením sítě, která propojí, vybuduje a pozvedne klimatické inovace vedené mladými lidmi, pomůže Apple propojit řešení s možnostmi financování a posílit dovednosti v oblasti klimatického vedení. Iniciativa bude zahájena v Egyptě na konferenci OSN o změně klimatu (COP27) a během následujících dvou let podpoří skupinu 100 tvůrců změn a sociálních inovátorů - 50 z Evropy a 50 ze Středního východu a severní Afriky.

Zdroj informací: