Loading...

Společnost Apple oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí

31.10.2022 06:44

Rekordní tržby a zisk na akcii za září. Základna aktivních zařízení dosáhla historického maxima u všech hlavních kategorií produktů.

Rekordní tržby a zisk na akcii za září. Základna aktivních zařízení dosáhla historického maxima u všech hlavních kategorií produktů.

CUPERTINO, KALIFORNIE 27. ŘÍJNA 2022

Společnost Apple dnes oznámila finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2022, které skončilo 24. září 2022. Společnost dosáhla v zářijovém čtvrtletí rekordních tržeb ve výši 90,1 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 8 %, a čtvrtletního zisku na zředěnou akcii ve výši 1,29 dolaru, což je meziroční nárůst o 4 %. Roční tržby činily 394,3 miliardy USD, což je meziroční nárůst o 8 %, a roční zisk na zředěnou akcii byl 6,11 USD, což je meziroční nárůst o 9 %.

"Výsledky tohoto čtvrtletí odrážejí závazek společnosti Apple vůči našim zákazníkům, snahu o inovace a snahu zanechat svět lepší, než jsme ho našli," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "V době, kdy vstupujeme do prázdninové sezóny s naší dosud nejvýkonnější řadou produktů, se řídíme našimi hodnotami v každém našem kroku a v každém našem rozhodnutí. Jsme hluboce odhodláni chránit životní prostředí, zabezpečit soukromí uživatelů, posílit dostupnost a vytvářet produkty a služby, které dokážou naplno rozvinout tvůrčí potenciál lidstva."

"Naše rekordní výsledky za zářijové čtvrtletí i nadále dokazují, že jsme schopni efektivně pracovat navzdory náročnému a nestálému makroekonomickému prostředí," řekl Luca Maestri, finanční ředitel společnosti Apple. "Pokračovali jsme v investicích do našich dlouhodobých růstových plánů, vytvořili jsme provozní cash flow ve výši více než 24 miliard dolarů a během čtvrtletí jsme našim akcionářům vrátili více než 29 miliard dolarů. Síla našeho ekosystému, bezkonkurenční loajalita zákazníků a rekordní prodeje povzbudily naši aktivní instalovanou základnu zařízení na nové historické maximum. Toto čtvrtletí završilo další rekordní rok společnosti Apple, kdy tržby vzrostly o více než 28 miliard dolarů a provozní cash flow o 18 miliard dolarů oproti loňskému roku."

Představenstvo společnosti Apple vyhlásilo peněžní dividendu ve výši 0,23 USD na akcii kmenových akcií společnosti. Dividenda je splatná 10. listopadu 2022 akcionářům s rozhodným dnem pro výplatu k 7. listopadu 2022.

Společnost Apple poskytne přímý přenos konferenčního hovoru k finančním výsledkům za 4. čtvrtletí 2022, který začne 27. října 2022 ve 14:00 SEČ na adrese apple.com/investor/earnings-call. Tento webový přenos bude možné opakovat přibližně dva týdny poté.

Společnost Apple pravidelně poskytuje informace pro investory na svých firemních webových stránkách apple.com a na webu pro vztahy s investory investor.apple.com. Jedná se o tiskové zprávy a další informace o finančních výsledcích, zprávy podané nebo předložené Komisi pro cenné papíry a burzy, informace o správě a řízení společnosti a podrobnosti týkající se výročního shromáždění akcionářů.

Konsolidovaná účetní závěrka v ke stažení PDF

Tato tisková zpráva obsahuje výhledová prohlášení ve smyslu zákona Private Securities Litigation Reform Act z roku 1995. Tato výhledová prohlášení zahrnují mimo jiné prohlášení o výplatě čtvrtletní dividendy, ekologických iniciativách společnosti a plánech na nové funkce, produkty a dlouhodobý růst. Tato prohlášení zahrnují rizika a nejistoty a skutečné výsledky se mohou podstatně lišit od budoucích výsledků vyjádřených nebo naznačených v těchto výhledových prohlášeních. Rizika a nejistoty zahrnují mimo jiné: rizika související s návrhem, výrobou, zaváděním a přechodem produktů a služeb na vysoce konkurenčních a rychle se měnících trzích, včetně rizik vyplývajících ze závislosti na třetích stranách, pokud jde o komponenty, technologie, výrobu, aplikace a obsah; rizika související se selháním systémů informačních technologií, narušením sítě a selháním ochrany, ztrátou nebo neoprávněným přístupem k datům nebo jejich zveřejněním; a dopady nepříznivých soudních řízení, vládních vyšetřování a složitých a měnících se zákonů a předpisů. Další informace o těchto rizicích a dalších potenciálních faktorech, které by mohly ovlivnit podnikání společnosti, její pověst, výsledky hospodaření, finanční situaci a cenu akcií, jsou uvedeny v dokumentech společnosti předkládaných Komisi pro cenné papíry a burzy, včetně částí "Rizikové faktory" a "Diskuse vedení a analýza finanční situace a výsledků hospodaření" v posledních podaných pravidelných zprávách společnosti na formulářích 10-K a 10-Q a v následných dokumentech. Společnost nepřebírá žádnou povinnost aktualizovat jakákoli výhledová prohlášení nebo informace, které hovoří k jejich příslušným datům.

O společnosti Apple
Společnost Apple způsobila revoluci v osobních technologiích uvedením počítače Macintosh v roce 1984. Dnes je Apple světovou jedničkou v inovacích díky iPhonu, iPadu, Macu, Apple Watch a Apple TV. Pět softwarových platforem společnosti Apple - iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS - poskytuje bezproblémové zážitky napříč všemi zařízeními Apple a dává lidem možnost využívat průlomové služby včetně App Store, Apple Music, Apple Pay a iCloudu. Více než 100 000 zaměstnanců společnosti Apple se snaží vyrábět nejlepší produkty na světě a zanechat svět lepší, než jsme ho našli.

Zdroj informací: