Loading...

Sedm tvůrců App Storu se podělilo o své tipy na kariéru v oblasti kódování

03.11.2022 06:43

Sedm tvůrců App Storu se podělilo o své tipy na kariéru v oblasti kódování.

Často to začíná jiskrou - začínající zvědavostí, která se vyvine v oddanější zájem a pak pomalu přeroste ve všepohlcující vášeň pro řešení jedinečných problémů a navazování dlouhodobých kontaktů ve zcela novém jazyce.

U některých vývojářů aplikací tuto jiskru zažehl ve škole povzbuzující učitel nebo rodič, zatímco jiní se ke kódování dostali až později v životě, hnáni vrozenou touhou rozebírat věci a chápat, jak fungují.

Před Národním dnem STEAM, který připadá na 8. listopadu, se sedm inspirativních tvůrců - od spolubydlících z vysoké školy, které spojila láska k teniskám, až po dvojici inženýrů, kteří chtějí pomoci ostatním maminkám najít kvalitní péči o děti - podělí o své jedinečné cesty, které je přivedly k podnikání prostřednictvím vývoje aplikací a App Storu. Níže nabízejí postřehy pro ty, kteří se chtějí pustit do programování, a zdůrazňují nekonečné možnosti, které jsou k dispozici začínajícím vývojářům aplikací ve všech fázích života.

Následujte zvědavost, kamkoli vás zavede

Anne K. Halsall (účastnice Apple Entrepreneur Campu v roce 2022), spoluzakladatelka a produktová ředitelka Winnie, platformy pro vyhledávání zařízení péče o děti, která pomáhá rodičům najít kvalitní školky a jesle.

"Když jsem byla malá, trávila jsem veškerý čas počítačovou tvorbou a počítačovým designem; byla jsem tím prostě posedlá. Zvláštní pro mě bylo, že to bylo vždycky jako koníček - něco, co jsem dělala pro zábavu, tak nějak v soukromí domova. Neměla jsem příležitosti sblížit se kvůli tomu s ostatními dětmi, protože jsem neznala žádné jiné dívky, které by se věnovaly počítačům. A když jsem šla na vysokou školu, nikdy mě nenapadlo, že bych to mohla dělat jako kariéru. Ani jsem neuvažovala o tom, že bych se věnovala technologiím jako kariéře, přestože jsem měla počítače ve svém životě od malička. Nakonec jsem tam samozřejmě skončila, protože mi to bylo souzeno. Byla to věc, kterou jsem chtěl dělat, a věc, která mě bavila. Takže jakkoli jsem se snažil dělat v životě jiné věci, nakonec jsem nevyhnutelně skončil v technologiích, sobě navzdory."                                                                              

Nebojte se změnit kurz 

Amanda Southworthová (studentská stipendistka WWDC 2017 a 2018), zakladatelka a výkonná ředitelka neziskové organizace Astra Laboratories, která vyvíjí technologická řešení nabízející důležité zdroje marginalizovaným komunitám. 

"Vytvořila jsem svou první aplikaci AnxietyHelper a myslela jsem si, že to bude jen věc, o které budu možná mluvit na přihláškách na vysokou školu. Říkal jsem si: 'Mobilní vývoj se mi docela líbí, ale vrátím se k robotice. Půjdu na vysokou školu. Ale nakonec jsem nic z toho nedělal. S AnxietyHelper jsem vydal něco, o čem jsem věděl, že je potřeba, protože jsem tu potřebu zažíval. Odezva byla a stále je naprosto ohromující; byla to opravdu krásná věc, která vzešla z velkého boje a síly. Velmi zásadní bylo pochopit, že existuje mnoho forem činnosti, které může někdo podniknout, a různé stupně dopadu. Vývoj aplikací je moje platforma, podobně jako někteří lidé píší poezii nebo někteří točí filmy. Způsob, jakým komunikuji a jakým zpracovávám emoce, je vývoj aplikací."

Sara Mauskopf, spoluzakladatelka a generální ředitelka společnosti Winnie

"Vždycky lidem říkám, že nikdy nejste příliš staří na to, abyste se naučili programovat. Objevila jsem to na vysoké škole a myslela jsem si, že už jsem pozadu, protože někteří lidé na mé škole se učili programovat na střední škole, ale ukázalo se, že se to můžete naučit kdykoli, i mnohem později ve své kariéře. Ve Winnie opravdu podporujeme zaměstnávání lidí z netradičních prostředí, jako jsou rodiče vracející se do zaměstnání nebo lidé, kteří vidí kódování jako novou kariérní cestu po ukončení své první kariéry."

Kultivujte komunitu

Akshaya Dinesh (2018 WWDC Student Scholar), zakladatel a generální ředitel Spellbound, nástroje, který umožňuje společnostem vkládat interaktivní uživatelské zážitky přímo do marketingových e-mailů.

"Když jsem byla na střední škole, založila jsem ve svém volném čase neziskovou organizaci a měly jsme opravdu skvělý tým mladých žen, které byly zapálené pro změnu v oboru; organizovaly jsme vše od workshopů pro dívky ze středních škol, kde se učily kódování, až po vlastní hackathony. Pořádaly jsme jeden z největších výhradně ženských hackathonů v New Yorku, na který se sjely stovky lidí z celé oblasti. Dokonce přiletěli lidé z celé země, aby se zúčastnili a vytvořili své vlastní produkty a aplikace. Bylo opravdu úžasné vidět, jak komunita vzkvétá."

Nicco Adams (účastník Apple Entrepreneur Campu v roce 2021), spoluzakladatel Kickstroidu, aplikace využívající strojové učení, která pomáhá nadšencům do tenisek objevit jejich další oblíbený pár.

"Vyrůstala jsem v převážně černošské komunitě, kde se STEAMu moc lidí nevěnovalo. Takže máte takový malý kolektiv, který vznikl na střední škole, kde jsem poprvé v tomto prostoru viděl lidi, kteří vypadali jako já. To jsou průkopníci naší budoucnosti, ti, kteří budou dále navrhovat, jak bude tento svět vypadat a jak s ním budeme komunikovat. Nevadí jim, že jsou zranitelní, že se vydávají méně prošlapanou cestou, aby v tomto světě skutečně zanechali stopu. Takže víte, díval jsem se na ně a říkal jsem si: 'Měl bych se do toho pustit a skočit do tohoto prostoru' - prostoru, kde nezáleží na tom, jestli jste učitel nebo žák; všichni se učí jeden od druhého."

Budování důvěry

"Největší rada, kterou mám pro zakladatelky a podnikatelky z nedostatečně zastoupených skupin, je sebevědomí. Víte, je tolik lidí, kteří jsou méně zastoupeni než my, a jsou schopni se prosadit jen tím, že působí super, super sebevědomě a věří si. Myslím, že to je první krok k tomu, aby vám ostatní věřili - mít víru, že to dokážete také. I když zpočátku takovou sebedůvěru nemáte, předstírejte, že jste co nejsebevědomější verzí sebe sama. To u mě dokázalo neuvěřitelné zázraky, pokud jde o všechno od získávání rizikového kapitálu po najímání zaměstnanců - cokoli, co se týká přivedení lidí k tomu, aby věřili v mou vizi. Sebevědomí bylo prvním krokem." - Akshaya Dinesh

Vyhledejte mentora 

Alandis Seals, juniorský vývojář a asistent instruktora v neziskové organizaci Ed Farm, která je partnerem Apple Community Education Initiative a podporuje děti i dospělé v kariéře v oblasti STEAM.

"Měl jsem instruktora, který mě učil programovat, a zpočátku byl tak trochu mým mentorem. Přišel jsem se na něco zeptat a on byl tak pohotový - když něco nevěděl, skočil se mnou na Zoom a snažili jsme se na to přijít, i když to trvalo hodiny. Snažili jsme se vyřešit každý můj malý problém, a to mě přivedlo k tomu, že teď můžu pomáhat předávat jazyk dál. Udělal to pro mě a já to musím udělat pro další generaci. Chci být tím člověkem, který poskytuje stejnou pomoc."

Pay It Forward

David Alston (účastník Apple Entrepreneur Campu v roce 2021), spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Kickstroid "Cokoli pro vás někdo udělá, udělejte dvojnásob pro lidi, kteří stojí za vámi. Cokoli vám dají, nedržte si to jen pro sebe. Sdělil vám to s úmyslem, že se o to podělíte i s ostatními, abyste pomohli vybudovat komunitu lidí se stejnými zájmy, jako máme my, kteří vypadají jako my a pocházejí ze stejného prostředí jako my. Tak vybudujeme generaci inovátorů, kteří vypadají jako my. Znalosti nejsou jen vaše, znalosti se mají sdílet. Znalosti jsou určeny k tomu, aby se kultivovaly, zdokonalovaly a předávaly lidem, kteří přijdou za námi."

"Pro mě je dnes důležité, abych mohla dětem dávat příklady, že v tomto oboru pracují ženy, že existují ženy, které chodí do školy na informatiku, že existují ženy, které mají profesionální kariéru v programování a digitálním světě. Protože když jsem byla mladá, neměla jsem z toho žádnou výhodu. Myslím, že to je nejlepší vysvětlení, které mě napadá, proč jsem si původně nevybrala technologii jako profesi. Myslím, že je velmi důležité, abychom byly příkladem profesionálních žen v tomto oboru, aby se v tom viděly i další malé dívky." - Anne K. Halsallová

Nečekejte - udělejte krok vpřed

"Winnie jsme budovali šest a půl roku a budovali jsme ji tak nějak po celou dobu našeho plodného věku. Čekat s dětmi, až skončíme s naším startupem, pro nás nepřipadalo v úvahu, protože je to dlouhá cesta. A pokud jste úspěšní, je to více než desetiletá cesta. Pokud chcete čekat, až vaše děti vyrostou, necháváte si utéct spoustu času a příležitostí." - Sara Mauskopfová

Zdroj informací: