Loading...

Veteráni se díky NightWare a Apple Watch zbavují nočních můr

08.11.2022 06:33

Veteráni se díky aplikaci NightWare a hodinkám Apple Watch zbaví nočních můr. Nový systém využívá technologii společnosti Apple, která pomáhá přerušit noční můry u osob s posttraumatickou stresovou poruchou.

Veteráni se díky aplikaci NightWare a hodinkám Apple Watch zbaví nočních můr. Nový systém využívá technologii společnosti Apple, která pomáhá přerušit noční můry u osob s posttraumatickou stresovou poruchou.

Robert Guithues se více než deset let každou noc bál zavřít oči a usnout. To proto, že když to udělal, přenesl se zpět na hořící ropná pole u Bagdádu nebo na předsunutou operační základnu v afghánských horách, kde byla jeho jednotka napadena 278 dní ze své roční mise.

"Vaše mysl a psychika nejsou předurčeny k tomu, aby snášely některé věci, na které narazíte, když jste nasazeni a bojujete ve válce," říká Guithues, který po více než dvacetileté službě v armádě odešel v roce 2012 do důchodu jako první seržant. "Postupem času se mé noční můry stávaly živějšími a fyzickými - mlácení kolem sebe, vyvolávání jmen a příkazů. A pokud venku hřmělo nebo se blýskalo, nešel jsem spát, dokud nevyšlo slunce. V nejhorším období po návratu z Afghánistánu jsem nespal tři měsíce."

Vše se změnilo, když objevil systém NightWare.

NightWare je digitální terapeutický systém, který ve spojení s hodinkami Apple Watch a iPhonem narušuje noční můry spojené s posttraumatickou stresovou poruchou.1 Je k dispozici pouze na lékařský předpis a je to také první a jediný digitální terapeutický systém vyvinutý speciálně pro léčbu nočních můr, který byl schválen FDA.2 NightWare využívá informace ze snímače srdečního tepu, akcelerometru a gyroskopu hodinek Apple Watch k detekci noční můry a následně ji narušuje prostřednictvím haptické zpětné vazby, kdy na zápěstí generuje jemné impulzy, které se postupně zvyšují, dokud uživatele neprobudí z noční můry, ale ne ze spánku.

Prototyp vytvořil Tyler Skluzacek v roce 2015, když studoval informatiku na Macalester College v Minnesotě. Jeho otec během své dvacetileté vojenské kariéry trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a Skluzacek chtěl zjistit, zda by technologie mohla poskytnout řešení. Koncept vycházel ze způsobu, jakým služební pes jemně pošťuchuje svého majitele, aby mu pomohl zastavit noční můru.

Nedlouho poté, co vytvořil prototyp, se Skluzacek seznámil s Gradym Hannahem, který je nyní generálním ředitelem společnosti NightWare. Hannah strávil posledních sedm let uváděním NightWare na trh a za klíčový v tomto procesu považuje ekosystém společnosti Apple.

"Museli jsme získat nezávislý bezpečnostní audit a předložit jej ke schválení FDA," říká Hannah. "A protože NightWare běží na iPhonu a hodinkách Apple Watch, myslím, že kvalita a bezpečnost těchto produktů byly klíčovými faktory pro získání tohoto povolení. Je pro nás důležité, že systém NightWare optimálně funguje pro tolik lidí, kteří se tolik obětovali."

Brian Robertson je lékař spánkové medicíny, který strávil 25 let v armádě a do důchodu odešel jako plukovník. Než se stal hlavním lékařem společnosti NightWare, bylo jedním z jeho posledních působišť vedení kliniky pro poruchy spánku v Národním vojenském zdravotnickém středisku Waltera Reeda.

Díky tisícům vojáků, které během své kariéry ošetřil, viděl Robertson na vlastní oči ničivé následky posttraumatické stresové poruchy. Osmdesát procent pacientů s PTSD trpí nočními můrami, poruchy spánku zvyšují riziko sebevraždy a počet sebevražd u amerických veteránů je o 52 procent vyšší než u těch, kteří nejsou veterány.

"Před systémem NightWare jsme neměli žádné skvělé řešení pro noční můry, což je obrovský problém, protože pro mnoho aktivních vojáků a vysloužilců jsou tyto noční můry vysilující," říká Robertson. "Existuje lék, který spousta z nich užívá, jmenuje se Prazosin, což je vlastně lék na krevní tlak, ale u mnoha pacientů nezabírá, má spoustu vedlejších účinků a také snižuje sportovní výkonnost. A v armádě je sportovní výkonnost velmi, velmi důležitá."

Robert Guithues znal Prazosin dobře - po návratu z Afghánistánu to byla jedna z 30 tablet, které denně užíval, aby si pomohl od zranění, která utrpěl během nasazení, včetně posttraumatické stresové poruchy a nočních můr. Ale spánek byl stále nedosažitelný a on věděl, že musí existovat lepší řešení než léky, u kterých se obával, že jeho tělu více škodí než pomáhají.

V roce 2018 objevil článek o NightWare a požádal svého lékaře, zda by mu mohl napsat recept na sadu, jejíž součástí jsou hodinky Apple Watch a iPhone. Když zařízení dorazila, byla již naprogramována s aplikací NightWare a připravena k použití.

Druhou noc používání systému spal Guithues devět hodin, což se mu nestalo už více než deset let. Vděčí systému NightWare za to, že uzdravil jeho mysl, pomohl snížit počet léků, které užívá, na polovinu a zachránil mu život.

"Některé z nejstrašnějších výjevů, které jsem kdy viděl, se mi přehrávaly stále dokola, ale když jsem začal používat NightWare, přestaly," říká Guithues. "Ráno mi přístroj oznámí, že během noci zasáhl 25 nebo 30krát, a já se ani jednou neprobudil. Došlo to tak daleko, že si nepamatuji žádnou ze starých nočních můr."

A není sám.

V současné době je NightWare předepisován 400 pacientům v USA, z nichž 98 procent jsou vojáci v aktivní službě nebo veteráni. Nová studie v odborném časopise Journal of Clinical Sleep Medicine ukazuje, že účastníci, kteří používali NightWare alespoň 50 procent času, měli výrazně lepší kvalitu spánku podle vlastního vyjádření ve srovnání s účastníky, kteří NightWare nepoužívali.

"Výsledky naší první zveřejněné klinické studie prokazují účinnost systému NightWare a technologie Apple je její rozhodující součástí," říká Hannah, generální ředitel společnosti NightWare. "NightWare těží z mnoha jedinečných vlastností ekosystému Apple - hardware a design hodinek Apple Watch, standardy kontroly kvality, snadná integrace a nasazení softwaru - to vše dohromady vytváří systém, který mění životy."

Guithues věří, že NightWare by mohl pomoci mnoha dalším členům služby, zejména proto, že se nejedná o lék a neovlivní to jejich stav nasazení.

"Doporučuji všem veteránům, kteří se potýkají s nočními můrami, aby vyzkoušeli NightWare, protože naděje skutečně existuje."

Sue Bakerová, pracovnice Semper Fi & America's Fund

"Tolikrát jsem se dozvěděl, že některý z mých vojáků zemřel - vzal si život, a vím, že to, že jsem nemohl spát, k tomu hodně přispělo," říká. "Takže cítím zodpovědnost podělit se o své zkušenosti s NightWare, protože se nemohu dál dívat, jak se to děje, když vím, že existuje něco, co by jim mohlo pomoci. Pokud se mi podaří dostat tento systém do rukou dalšího vojáka, budu mít pocit, že jsem po sobě něco zanechal - mohu pokleknout a mít pocit, že jsem udělal svůj díl pomoci."

Nezisková organizace Semper Fi & America's Fund od svého založení v roce 2003 podpořila desítky tisíc zraněných členů služby, veteránů a rodin vojáků a pomáhá dotovat recepty NightWare pro ty, kteří nemají pojištění. Sue Bakerová pracuje v této organizaci jako caseworkerka již více než deset let a je svědkem toho, jak NightWare mění životy.

"Viděla jsem tolik úlevy a štěstí u veteránů, kterým jsme pomohli získat tento produkt," říká Bakerová. "A doporučila bych všem veteránům, kteří se potýkají s nočními můrami, aby NightWare vyzkoušeli, protože naděje opravdu existuje. Váš život může být jiný a existuje něco, co jsem viděl, že funguje."

V boji je pozice vojáka na šesti hodinách přímo za ním a je nejzranitelnější. Výraz "mám tvou šestku" znamená, že jeden voják kryje druhému záda a je chráněn.

"Pro mě je tento systém jako muž v zákopu vedle mě," říká Guithues. "Všem vojákům, které znám a kteří tím procházejí, říkám: 'Poslouchejte, NightWare má vaši šestku. Nemusíte si s tím dělat starosti - převzal boj. Teď si můžete odpočinout." 

Jakmile je NightWare předepsán, přijde v sadě s Apple Watch SE a iPhonem SE, které jsou již naprogramované a připravené k použití.
NightWare je zdravotnický prostředek třídy II, který poskytuje terapii NightWare prostřednictvím vyhrazeného uzavřeného systému speciálně vybavených hodinek Apple Watch a iPhonu. V této konfiguraci je funkčnost iPhonu a Apple Watch omezena na spuštění aplikace NightWare.
Návod k použití, omezení a dostupnost najdete na webových stránkách zařízení NightWare.

Zdroj informací: