Loading...

Tísňové volání přes satelit v iPhonech umožnila investice 450 milionů dolarů

11.11.2022 06:34

Tísňové volání SOS přes satelit v řadách iPhone 14 a iPhone 14 Pro umožnila investice společnosti Apple do infrastruktury v USA ve výši 450 milionů dolarů. Satelitní síť a pozemní stanice pohánějí novou službu, která bude spuštěna koncem tohoto měsíce.

Tísňové volání SOS přes satelit v řadách iPhone 14 a iPhone 14 Pro umožnila investice společnosti Apple do infrastruktury v USA ve výši 450 milionů dolarů. Satelitní síť a pozemní stanice pohánějí novou službu, která bude spuštěna koncem tohoto měsíce.

Investice 450 milionů dolarů z fondu Advanced Manufacturing Fund společnosti Apple zajišťuje kritickou infrastrukturu, která podporuje nouzové volání SOS přes satelit pro modely iPhone 14. Nová služba, která bude zákazníkům v USA a Kanadě k dispozici od konce tohoto měsíce, umožní modelům iPhone 14 a iPhone 14 Pro připojit se přímo k satelitu, což umožní zasílání zpráv s tísňovými službami mimo pokrytí mobilními sítěmi a Wi-Fi.

Tísňové volání přes satelit iPhonech umožnila investice 450 milionů dolarů

Většinu finančních prostředků získá Globalstar, globální satelitní služba se sídlem v Covingtonu ve státě Louisiana a zařízeními po celých USA. Investice společnosti Apple zajišťuje zásadní vylepšení satelitní sítě a pozemních stanic společnosti Globalstar, což uživatelům iPhonu 14 zajistí možnost spojení s tísňovými službami i mimo dosah sítě. Ve společnosti Globalstar podporuje novou službu více než 300 zaměstnanců.

"Tísňové volání SOS přes satelit je dokonalým příkladem toho, jak americká vynalézavost a technologie mohou zachraňovat životy," řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple. "Jsme hrdí na to, že tuto službu umožňují přední americké společnosti a že naši uživatelé mohou prozkoumávat oblasti mimo síť s vědomím, že jsou v případě potřeby stále v dosahu záchranných služeb."

Tísňové volání SOS přes satelit je jen jednou z převratných bezpečnostních funkcí, které řada iPhone 14 poskytuje. Funkce Crash Detection nyní dokáže rozpoznat vážnou autonehodu a automaticky vytočit tísňovou linku, pokud je uživatel v bezvědomí nebo nedosáhne na svůj iPhone.

Služba nouzového volání SOS prostřednictvím satelitu společnosti Apple, poskytovaná ve spolupráci se společností Globalstar, využívá spektrum v pásmech L a S, které je podle pravidel ITU pro rádiové služby určeno speciálně pro mobilní satelitní služby. Když uživatel iPhonu zadá požadavek na nouzové SOS přes satelit, zprávu přijme jeden z 24 satelitů společnosti Globalstar na nízké oběžné dráze, které se pohybují rychlostí přibližně 16 000 km/h. Družice pak zprávu odešle na vlastní pozemní stanice umístěné na klíčových místech po celém světě.

Po přijetí pozemní stanicí je zpráva přesměrována na tísňové služby, které mohou vyslat pomoc, nebo do reléového centra s vyškolenými specialisty společnosti Apple, pokud místní tísňové služby nemohou přijímat textové zprávy.

"Spuštění služby Emergency SOS přes satelit přímo do iPhonu je generačním pokrokem v satelitní komunikaci a jsme hrdí na to, že satelity a spektrum společnosti Globalstar budou hrát hlavní roli při záchraně životů," řekl Jay Monroe, výkonný předseda společnosti Globalstar. "Díky investicím společnosti Apple do infrastruktury jsme rozšířili naše týmy v Kalifornii i jinde, abychom mohli vybudovat, rozšířit a modernizovat naše pozemní stanice, a těšíme se na další kapitolu technologie Globalstar, která zachraňuje životy."

Pokyny pro tísňové volání SOS přes satelit se zobrazují na obrazovce iPhonu 14.

Obrazovka Emergency SOS via satellite dává uživateli pokyn, aby stále mířil telefonem na satelit.

Pozemní stanice používají nové výkonné antény navržené a vyrobené speciálně pro společnost Apple společností Cobham Satcom v kalifornském Concordu. Zaměstnanci společnosti Cobham navrhují a vyrábějí výkonné antény, které budou přijímat signály vysílané satelitní konstelací. Vedle textové komunikace se záchrannými službami mohou uživatelé iPhonu spustit aplikaci Find My a sdílet svou polohu prostřednictvím satelitu, když není k dispozici mobilní a Wi-Fi připojení, což poskytuje pocit bezpečí, když jsou mimo běžnou komunikační síť.

Pro zvýšení spolehlivosti a pokrytí byly tyto nové antény instalovány ve všech pozemních stanicích Globalstar po celém světě, včetně nových pozemních stanic v Nevadě a na Havaji a také ve stávajících zařízeních v Texasu, na Aljašce, Floridě a Portoriku. Několik antén na každé pozemní stanici komunikuje se satelity a předává informace poskytnuté uživatelem, aby mohl získat potřebnou pomoc.

Pro spojení iPhonu se satelitní sítí komunikují uživatelé prostřednictvím spektra mobilních satelitních služeb, které Globalstar provozuje v USA již 20 let. Díky modernizovaným pozemním stanicím a brzy i aktualizované satelitní konstelaci zajistí společnosti Apple a Globalstar, aby toto spektrum i nadále umožňovalo poskytování tísňových služeb.

Kromě převratných bezpečnostních funkcí nabízí řada iPhone 14 pokročilé kamerové systémy, celodenní výdrž baterie a špičkové vlastnosti v oblasti odolnosti. Zákazníci, kteří chtějí přejít na řadu iPhone 14, mohou při aktivaci svého zařízení u vybraných amerických operátorů ušetřit až 1 000 dolarů při výměně - buď online na webu apple.com, nebo v Apple Store.

V roce 2021 společnost Apple oznámila zrychlení svých investic v USA, přičemž během pěti let plánuje nově přispět částkou přes 430 miliard dolarů.

Zdroj informací: