Loading...

S Oceanic+ a hodinkami Apple Watch Ultra dosáhneš nových hloubek

29.11.2022 09:24

Od 28.11. je dostupná aplikace Oceanic+ na Apple Watch Ultra, která promění nejodolnější hodinky Apple ve výkonný a snadno použitelný potápěčský počítač.

Od 28.11. je dostupná aplikace Oceanic+ na Apple Watch Ultra, která promění nejodolnější hodinky Apple ve výkonný a snadno použitelný potápěčský počítač.

Konečně přichází aplikace Oceanic+ na hodinky Apple Watch Ultra, která z nejodolnějších hodinek Apple dělá plně funkční a snadno použitelný potápěčský počítač. Aplikace Oceanic+, navržená společností Huish Outdoors ve spolupráci s Applem, umožňuje rekreačním potápěčům vzít hodinky, které nosí každý den, do dříve nedosažitelných hloubek - přesněji až do 40 metrů, tedy 130 stop - díky zcela novému hloubkoměru a senzorům teploty vody na Apple Watch Ultra.

Aplikace Oceanic+ na Apple Watch Ultra a doprovodná aplikace pro iPhone poskytují všechny klíčové funkce pokročilého potápěčského počítače, robustní plánování ponorů a komplexní zážitky po ponoru.

"Ve společnosti Huish Outdoors je naším cílem podněcovat lidského ducha k dobrodružství," říká Mike Huish, generální ředitel společnosti. "Oceanic+ na hodinkách Apple Watch Ultra je jednou z největších inovací, které potápěčský průmysl za dlouhou dobu zasáhly. Vytváříme dostupný, sdílený a lepší zážitek z potápění pro každého."

Když se v padesátých letech minulého století vydali první potápěči na moře, aby prozkoumali hlubiny světových vod, byly potápěčské počítače vzdálené ještě přibližně 30 let. V 80. a 90. letech mnoho certifikovaných potápěčů stále ještě přikládalo pero na papír, aby si vytvořili vlastní potápěčské tabulky.

Pomocí Bühlmannova dekompresního algoritmu sledovali hloubku a dobu strávenou ve vodě, aby se ujistili, že se mohou bezpečně ponořit pod hladinu, aniž by své tělo nadměrně zatížili dusíkem.

Apple Watch Ultra tuto zkušenost zcela mění a poskytují rekreačním potápěčům pohodlnější a dostupnější zařízení se všemi funkcemi, které uživatelé na Apple Watch již znají a mají rádi.1

"Nyní je tu společník, který potápěčům sděluje jasné a včasné informace," říká Andrea Silvestri, viceprezident pro vývoj a design produktů společnosti Huish Outdoors, který vedl tvorbu zařízení Oceanic+. Silvestri testoval aplikaci Oceanic+ na hodinkách pod vodou, aby byla připravena k uvedení na trh.

Hodinkám Apple Watch Ultra přičítá k dobru jejich intuitivnost, která potápěčům umožňuje zůstat v přítomnosti a soustředit se na prostředí bez zátěže mentálních výpočtů a složitého klikání na tlačítka, které vyžadují jiné potápěčské počítače. "Od velkého a jasného Retina displeje Apple Watch Ultra a dvoujádrového S8 SiP, přes jejich kompaktní rozměry, digitální korunku a speciální akční tlačítko až po haptiku, která je tak dobře navržená a ve vodě tak znatelná, že nic takového v potápění dosud nebylo," říká Silvestri.

Hodinky Apple Watch Ultra, stvořené pro výdrž, průzkum a dobrodružství, jsou certifikované podle WR100 a EN 13319, což je mezinárodně uznávaná norma pro potápěčské příslušenství, včetně hloubkoměrů.2 Titanové pouzdro o průměru 49 mm a ploché safírové přední sklo odhalují dosud největší a nejjasnější displej Apple Watch, který - s jasem až 2000 nitů - poskytuje výjimečnou viditelnost pod vodou. Tlačítko Action lze přizpůsobit tak, aby se na obrazovce před ponorem spustila aplikace Oceanic+, a během ponoru se po jeho stisknutí vyznačí kompasový azimut.

Jedním z našich prvních cílů bylo zachovat intuitivnost. Lidé, kteří umí používat Apple Watch, už vědí, jak používat tento potápěčský počítač, protože jim říká věci v jednoduchém formátu, kterému rozumí.

Mike Huish, generální ředitel společnosti Huish Outdoors

Silvestri vzpomíná na počátek 90. let, kdy navrhl svůj první potápěčský počítač. "Většina potápěčských počítačů používá podobný algoritmus, ale lidé v podstatě potřebují vysokoškolský titul, aby pochopili, co jim informace říkají," říká. "Jednou z nejrevolučnějších věcí na naší nové aplikaci je uživatelské rozhraní: barvy, animace, s jedinou šipkou, která mi říká 'jdi nahoru', 'jdi dolů', 'zastav' - to je nejjednodušší způsob, jak tyto informace předat."

"Jedním z našich prvních cílů bylo zachovat intuitivnost," říká Mike Huish. "Lidé, kteří umí používat hodinky Apple Watch, už vědí, jak používat tento potápěčský počítač, protože jim říká věci v jednoduchém formátu, kterému rozumí. Navigační nabídky jsou jednoduché - posouváním pomocí korunky

Digital Crown a používáním tlačítka Action se můžete při potápění pohybovat a používat všechny funkce potápěčského počítače."

V plánovači ponorů si uživatelé mohou nastavit čas na hladině, hloubku a plyn a aplikace Oceanic+ jim vypočítá čas bez dekomprese (No Deco) - metriku, která se používá k určení časového limitu pro potápěče v určité hloubce. Plánovač také integruje podmínky pro potápění včetně přílivu a odlivu, teploty vody a dokonce i aktuální informace od komunity, jako je viditelnost a proudy. Po ponoru se uživatelům na hodinkách Apple Watch Ultra automaticky zobrazí údaje - včetně vstupní a výstupní polohy GPS - a shrnutí jejich profilu potápění. Shrnutí v aplikaci Oceanic+ pro iPhone poskytuje další informace, včetně mapy vstupních a výstupních míst, a také grafy hloubky, teploty, rychlosti výstupu a limitu bez dekomprese.

Jednou z nejintuitivnějších funkcí aplikace Oceanic+ na hodinkách Apple Watch Ultra je haptická zpětná vazba, což je konstrukční vychytávka hardwaru i softwaru, která umožňuje hodinkám klepat uživatele na zápěstí sérií vibrací, takže potápěči pod vodou cítí oznámení - i přes 7 mm tlustý skafandr.

Ačkoli je haptická zpětná vazba pohodlnou a jednoduchou funkcí pro běžné uživatele, pod vodou hraje nečekanou roli: přerušuje šum ozvěny.  

"Šíření zvuku ve vodě je mnohem silnější než ve vzduchu," vysvětluje Silvestri. "Takže pokud se s někým potápím a jeho potápěčský počítač vydává zvuk, nemohu poznat, zda je to moje pípání, nebo jeho. Slyším pípání, ale nevím, jakým směrem. Začleněním haptiky navržené pro Ultra jsme tento zážitek učinili velmi osobním; je to jako jemné pošťouchnutí, které vás vede."

Aplikace Oceanic+ nabízí také komplikace, které uživatelům na první pohled přinášejí důležité informace a nástroje, včetně času bez letu, času na hladině, rychlého přístupu k plánovači ponorů, nastavení ponorů, aktuální výšky, maximální povolené výšky a tlačítka pro rychlý přístup zpět do aplikace.

Od plánování ponoru, přes první skok do vody až po první krok zpět na pevninu mohou uživatelé sledovat a porovnávat všechny detaily svých ponorů a sdílet své zážitky s ostatními potápěči přímo z aplikace.

Zeptejte se jakéhokoli potápěče, aby popsal, jaké to je potápět se, a podělí se s vámi o různé pocity. Pro Huishe je to prvek letu a naprostého uvolnění. Silvestri tomu říká stav meditace: "Je to váš čas pro sebe - jste to jen vy a váš dech, obklopeni rybami a fantastickým prostředím."

Nick Hollis, manažer značky Oceanic ve společnosti Huish Outdoors, který se stal certifikovaným potápěčem, když mu bylo 10 let, vypráví o vzrušujícím zážitku z cestování do neznáma. "Nejvíce vzrušující je, když podnikáte první sestup k útesu nebo vraku lodi - ať už jdete dolů za čímkoli," říká.

"Možná budete mít štěstí a uvidíte obrovskou mantu, hejno žraloků kladivounů, můžete spatřit delfíny. Pokaždé, když skočíte do vody, je to opravdu neznámá."

Olivier Laguette, viceprezident pro marketing společnosti Huish Outdoors, to přirovnává k cestě do vesmíru - panuje zde beztíže a svoboda, která je na souši nedosažitelná.

Oceanic+ byl navržen tak, aby pomáhal všem, kteří se chtějí ponořit do dobrodružství, která na ně čekají v podvodním světě. Aplikace spolupracuje s hodinkami Apple Watch Ultra a zvládá všechny složité výpočty potřebné k bezpečnému prozkoumávání oceánu, přičemž před ponorem, během něj i po něm nabízí jednoduché a srozumitelné pokyny a návody.

Představuje novou kapitolu ve století objevování - a půl století pokroku v oblasti výpočetní techniky.

"Jedním z mála sportů, kde je počítač tak trochu nutností, je potápění," říká Silvestri. "Ne každý se potápí každý den, ale potápění je něco, co by si podle nás lidé měli umět užít, trávit čas ve vodě a rozvíjet ještě větší úctu k přírodě. A to je vlastně hlavní poselství, které se vrací k Jacquesu Cousteauovi před 50 lety: Potřebujeme se svézt na této vlně, potřebujeme, aby bylo ve vodě více lidí."

Ceny a dostupnost

Aplikace Oceanic+ pro Apple Watch Ultra je k dispozici ke stažení v App Store.

Aplikace Oceanic+ vyžaduje hodinky Apple Watch Ultra se systémem watchOS 9.1 spárované s iPhonem 8 nebo novějším a iPhonem SE (2. generace) nebo novějším se systémem iOS 16.1.

Základní tarif je zdarma a zahrnuje mnoho běžných funkcí pro potápění, včetně hloubky a času, a také zaznamenávání posledních ponorů. 

Přístup ke sledování dekomprese, načítání tkání, plánovači polohy a neomezené kapacitě deníku Oceanic+ je za 9,99 USD (USA) měsíčně nebo ročně za 79,99 USD (USA). K dispozici je také rodinné sdílení za 129 USD (USA) ročně, které umožňuje přístup až pěti osobám.

Zdroj informací: Apple Newsroom