Loading...

Apple Music spouští službu Replay; odhaluje žebříčky Top 2022

01.12.2022 06:05

Apple Music spouští novou službu Replay; odhaluje žebříčky Top 2022

Předplatitelé Apple Music se od konce listopadu mohou v přepracované aplikaci Replay dozvědět, jaké jsou jejich nejoblíbenější skladby, interpreti, alba, žánry a další informace. Rok 2022 byl v hudbě vzrušující - posluchači se více než kdykoli předtím ponořili do nových zvuků, nových jazyků a žánrů. Žebříčky na konci roku 2022 navíc ukazují, jak velký vliv měli posluchači Apple Music na to, aby se rok 2022 stal nezapomenutelným, a to jak pro jednotlivce, tak pro celou komunitu. 

"Když jsme funkci Replay poprvé spustili, stala se okamžitě oblíbenou u fanoušků Apple Music a my jsme ji opravdu chtěli dále rozvíjet a udělat ji pro předplatitele ještě speciálnější, osobnější a jedinečnější," řekl Oliver Schusser, viceprezident Apple Music a Beats. "Hudba, kterou si užíváme v průběhu celého roku, se stává jakoby soundtrackem a je opravdu zábavné mít možnost se k těmto významným a nezapomenutelným okamžikům vracet a znovu je prožívat."

Přepracovaná služba Apple Music Replay

Novinkou roku 2022 je zážitek z konce roku doplněný o rozšířené informace o poslechu a nové funkce, včetně zcela personalizovaného přehrávání nejlepších momentů. Uživatelé mohou objevovat své nejlepší skladby, nejlepší alba, nejlepší umělce, nejlepší žánry a další. Superfanoušci mohou dokonce zjistit, zda patří mezi 100 nejlepších posluchačů svého oblíbeného interpreta nebo žánru.

Posluchači Apple Music mohou až do 31. prosince kontrolovat Replay, aby zjistili, zda se jejich poslechovost před začátkem roku 2023 vyvíjí, a po začátku nového roku mohou pokračovat v poslechu Apple Music a každý týden objevovat a sdílet nové poznatky z roku 2023.

Všechny insighty na Replay jsou optimalizovány pro sdílení s rodinou a přáteli, na jejich sociálních kanálech nebo na jakékoli platformě pro zasílání zpráv.

Jak funguje přehrávání Apple Music

Navštivte stránku replay.music.apple.com a přihlaste se pomocí stejného Apple ID, které používáte pro Apple Music. Přehrajte si nejdůležitější momenty nebo projděte stránku a získejte podrobnější informace. Zkrácená verze stránky je k dispozici po celý rok, nebo jakmile uživatel získá nárok na přehrávání.1

Jak zobrazit statistiky poslechu

Poslechněte si dostatečný počet hudby, abyste splnili podmínky pro zařazení. Zhodnoťte splnění kvalifikace pomocí personalizovaného ukazatele pokroku na webové stránce Replay. Kvalifikace pro playlist i insights probíhá se stejným prahem poslechovosti.

Jakmile uživatel získá nárok na službu Replay, může navštívit stránku replay.music.apple.com. 

Prozkoumat statistiky poslechovosti, poslouchat na webu a sdílet.

Služba Replay je lokalizována do 39 jazyků pro všech 169 zemí a oblastí, kde je Apple Music k dispozici.

Apple Music Replay a ochrana osobních údajů

Navzdory důrazu na data zachovává služba Replay v celém prostředí standardní ochranu osobních údajů společnosti Apple. Poznatky jednotlivých uživatelů nejsou nikdy sdíleny, prodávány ani používány v marketingových materiálech. Uživatel může své postřehy sdílet podle vlastního uvážení, pokud se tak rozhodne. Žádní jiní předplatitelé ani zaměstnanci Apple Music nemají k jejich postřehům mimo vybrané snímky kdykoli přístup.

Žebříčky

Apple Music také zveřejnil své žebříčky na konci roku, které upozorňují na nejlepší skladby roku 2022, nejlepší Shazamy, nejlepší fitness skladby a nejčtenější texty. Při ponoření se do žebříčků si hudební nadšenci všimnou rostoucího zastoupení neanglicky zpívaných skladeb, vzestupu kdysi nenáročných žánrů a řady zajímavých průlomových umělců, kteří poprvé vstupují na výsluní.

Kid LAROI a Justin Bieber zakončili rok na prvním místě žebříčku nejlepších písní roku 2022 se svou spoluprací "STAY". Skladba "STAY", vydaná v létě 2021, strávila na vrcholu žebříčku Daily Top 100: Global neuvěřitelných 51 dní a zůstala lepkavá i v roce 2022. "STAY" od svého vydání nespadl z žebříčku Daily Top 100: Global a v 69 zemích a regionech po celém světě se dostal na první místo v žebříčku Daily Top 100. 

V žebříčku Top Songs nadále vedl hip-hop, na který připadá 32 ze 100 nejlepších skladeb roku. Následoval pop s 23 písněmi v žebříčku a R&B/Soul s 11 písněmi. Na čtvrtém místě se umístila latina s osmi písněmi, následovaná J-Popem se šesti písněmi.

Výrazně jinak to vypadalo v žebříčku nejčtenějších textů, kterému vévodila píseň "We Don't Talk About Bruno", výrazná skladba ze soundtracku k filmu Encanto od společnosti Disney. Žebříček textů písní patří k nejglobálnějším žebříčkům - 29 ze 100 písní bylo v jiném než anglickém jazyce. 

V žebříčku Fitness Songs, který hodnotí nejlepší skladby na fitness playlistech Apple Fitness+ a Apple Music, mezitím vede skladba "Head & Heart (feat. MNEK)" britského DJ Joela Corryho. Skladba "Head & Heart" se dostala do denní Top 100 v 53 zemích a regionech po celém světě, včetně 12 zemí, kde se dostala do první dvacítky.

V čele žebříčku Shazam se umístila skladba "Cold Heart (PNAU Remix)" od Eltona Johna a Dua Lipy, čímž se Elton John poprvé dostal na vrchol celosvětového žebříčku Shazam. Skladba se umístila na prvním místě v 17 národních žebříčcích, což je pro oba zpěváky rekord, a oba se poprvé dostali na první místo ve Velké Británii. První pětku doplnily skladby "Heat Waves" od Glass

Animals, "As It Was" od Harryho Stylese, "Pepas" od Farruko a "Do It To It (feat. Cherish)" od Acraze. 

Jinde se Bad Bunny - umělec roku 2022 podle Apple Music - stal prvním latinskoamerickým umělcem, jehož album "Un Verano Sin Ti" se stalo největším albem roku. Již čtyři měsíce po svém rekordním vydání se Un Verano Sin Ti stalo největším latinskoamerickým albem všech dob podle počtu streamů za celý život.
Podívejte se na kompletní seznam celoročních žebříčků Apple Music.

Zdroj informací: Apple Newsroom