Loading...

Apple po celém světě hledá nové způsoby, jak davát potřebným

08.12.2022 06:22

V rámci programu Employee Giving společnost získala více než 880 milionů dolarů a odpracovala více než 2 miliony dobrovolnických hodin.

V rámci programu Employee Giving společnost získala více než 880 milionů dolarů a odpracovala více než 2 miliony dobrovolnických hodin.

Od ledna Maranda Barhorstová, členka týmu Apple Store, dobrovolně na dálku předčítá audioknihy dětem v domě Ronalda McDonalda ve Washingtonu, pomáhá dule v Tennessee vytvářet materiály pro její neziskovou organizaci, která se snaží snížit úmrtnost matek, a navrhuje kartičky s černošskými profesionály, které mají inspirovat studenty v Chicagu. Kromě toho se osobně věnuje dobrovolnické činnosti v organizaci Big Brothers Big Sisters ve svém rodném městě Cincinnati. A to ještě není konec roku.

"V dětství jsem nikdy nic nepotřebovala, ale ani to nebylo snadné," říká Barhorstová, manažerka v cincinnatském Apple Kenwood Towne Centre, která je součástí globálního dobrovolnického programu společnosti Apple. "Takže každá příležitost, jak to někomu jinému trochu usnadnit, mi mluví z duše - když můžu, tak bych měl. Protože pomoci někomu, aby měl odvahu nebo se cítil začleněný, může změnit budoucnost, a je důležité být jednou z těch vlnek v rybníce."

Od svého vzniku před 11 lety vybral program Employee Giving společnosti Apple více než 880 milionů dolarů pro téměř 44 000 organizací po celém světě. To zahrnuje práci více než 76 000 zaměstnanců, kteří odpracovali více než 2,1 milionu dobrovolnických hodin. Za každou hodinu, kterou zaměstnanec společnosti Apple odpracuje jako dobrovolník, nebo za každý dolar, který daruje, věnuje společnost Apple stejné organizaci peněžní dar. Kromě dobrovolnických aktivit a příspěvků v rámci programu Employee Giving přispívá Apple neziskovým organizacím také miliony dolarů prostřednictvím firemních grantů.

V roce 2022 se členové týmu Apple dobrovolně podíleli na nejrůznějších akcích - od pomoci při výstavbě nového dostupného bydlení v oblasti Bay Area přes hostování mladých studentů v datových centrech společnosti až po čištění řek.

V komunitách po celém světě letos Apple a členové jeho týmů přispěli místním organizacím a globálním cílům mimořádným způsobem. Od týdenních dobrovolnických akcí po místní granty na podporu potravinových bank a od profesionálního mentoringu po akce na úklid životního prostředí - komunita Apple se ukázala jako pomocník lidem a místům, která nazývá svým domovem.

Začátkem tohoto roku například Apple spustil program vyrovnávání příspěvků všech zaměstnanců v poměru dvě ku jedné ve prospěch organizací, které pomáhají podporovat humanitární úsilí na Ukrajině. Společnost také přispěla přímo skupinám na místě, včetně World Central Kitchen (WCK), neziskové organizace založené šéfkuchařem José Andrésem, která poskytuje jídlo lidem v

krizových situacích. Od 25. února, tedy den po invazi, WCK vydala více než 177 milionů jídel v osmi zemích regionu.

V celé Evropě jsou zaměstnanci společnosti Apple neuvěřitelně aktivní ve svých komunitách, mimo jiné v irském Corku. Tamní týmy se mimo jiné už pět let dobrovolně angažují v Polích snů, tříhektarovém zahradnictví, které provozuje organizace Down Syndrome Ireland. V roce 2022 se dobrovolnická angažovanost meziročně zvýšila o více než 250 %, přičemž 850 dobrovolníků odpracovalo v organizaci více než 2 000 hodin. To má velkou zásluhu na úsilí Briana O'Learyho ze společnosti Apple, který pomáhá koordinovat akce společnosti Apple v Field of Dreams.

V Evropě se členové týmu Apple mimo jiné věnují dobrovolnické činnosti na tříhektarovém hřišti Field of Dreams v Corku, které zajišťuje organizace Down Syndrome Ireland, a přispívají k činnosti organizace World Central Kitchen na Ukrajině a v okolních regionech.

"Během pandemie se areál stal trochu zanedbaným - plevel nepřestává růst," říká Debbie Kelleherová, koordinátorka péče o Pole snů. "Ale Brian přišel poté, co byla omezení zrušena, a řekl, že týmy Apple velmi rády pomáhají pravidelněji. Nyní tu máme jablečné dobrovolníky téměř každý pátek - říkáme jim jablečné pátky."

"Když lidé v Polích snů pracují jako dobrovolníci, odcházejí s pocitem, že něco dokázali, a to nás všechny nutí se vracet," říká O'Leary, který už plánuje návštěvy na příští rok. "Tato organizace skutečně mění životy lidí, kterým slouží, a hrát v tom i malou roli znamená hodně."

V subsaharské Africe Apple pokračuje ve svém 16letém partnerství s Globálním fondem prostřednictvím kampaně (PRODUCT)RED, která na pomoc v boji proti AIDS vybrala více než čtvrt miliardy dolarů. Toto úsilí podporuje desítky organizací v celém regionu, včetně Zanzibarské asociace pro lidi s HIV/AIDS (ZAPHA+), která se prostřednictvím poradenství a podpůrných skupin stará o tisíce dětí žijících s HIV.

Miriam se připojila k ZAPHA+ - organizaci, která získává finanční prostředky z partnerství s Globálním fondem (RED) - když jí byl jako mladé ženě diagnostikován virus HIV.

Patří mezi ně i Miriam, která se k ZAPHA+ připojila poté, co jako teenagerka zjistila, že je HIV pozitivní. Organizace ji inspirovala k tomu, aby se stala komunitní zdravotnicí, a nyní je vdaná a má dítě, které je díky antiretrovirální léčbě HIV negativní.

Mezi své komunitní aktivity v Austrálii zařadila společnost Apple letos i rozšíření své iniciativy Rasová rovnost a spravedlnost v této zemi. Iniciativa podporuje různé organizace, které prosazují rovnost v domorodé komunitě v zemi, včetně ID. Poznej sám sebe. Tato nezisková organizace, kterou v roce 2019 založil Isaiah Dawe, pomáhá podporovat a mentorovat mladé členy domorodé komunity, kteří jsou v pěstounské péči nebo mimo ni. 

ID. Know Yourself je jednou z řady organizací, které získaly grantovou podporu v rámci rozšíření programu REJI společnosti Apple v Austrálii. Založil ji Isaiah Dawe, aby pomohl mladým členům australské domorodé komunity najít podporu a pocit sounáležitosti.

"Vždycky říkám, že náš cíl je založen na ranách, protože jsem vyrostl přesně jako děti, se kterými pracujeme - a v Austrálii je více než 20 000 domorodých dětí v péči mimo domov," říká Dawe, muž z Butchully a Gawary Salt Water, který byl v australském systému pěstounské péče od kojeneckého věku až do svých 18 let. "V ID. Know Yourself vytváříme lásku, naději a sounáležitost, aby každé dítě mohlo mít možnost sebeurčení a naplnění svého života. Se společností Apple spolupracujeme již několik let a je úžasné vidět, jak se naše děti vyjadřují při tvůrčích sezeních, která čerpají z jejich domorodého dědictví a kultury - cítí se posíleny, protože se spojují se svou minulostí a učí se dovednostem, které potřebují pro svou budoucnost."

Po celém světě dnes ve společnosti Apple rozšířili program Creative Studios, který ve spolupráci s komunitními organizacemi, mentory a týmy obchodů Apple Store nabízí kreativní zážitky pro budování kariéry. V Tokiu se členové neziskové organizace Sankakusha, která pomáhá mladým dospělým lidem bojujícím s izolací, spojili s profesionály v oblasti fotografie a videografie v rámci pětitýdenního kurzu, který vyvrcholil tím, že každý účastník představil svou tvůrčí práci.

"Bylo neuvěřitelné sledovat proměnu, která nastala díky síle tvořivosti - to bychom sami za tak krátkou dobu nedokázali," říká zakladatel organizace Sankakusha Yusuke Arai. "Nasazení mentorů a dovednosti, které učili, umožnily naší mládeži vyjádřit se a najít svůj hlas. Někteří z našich členů získali větší sebevědomí, než jsme si dokázali představit; po skončení programu si několik z nich našlo práci na plný úvazek a další se vrátili do školy."

Kreativní studia Apple se v roce 2022 rozšířila do míst po celém světě včetně Tokia, kde profesionální fotografové a kameramani pomáhali mladým lidem využívat kreativitu jako prostředek k uzdravení.

Členka týmu Apple Store Elyn Tangová v Šanghaji po celý rok dobrovolně spolupracuje s organizacemi, které čistí místní řeky a pomáhají rodinám s postiženými dětmi. Zúčastnila se také akce s Rainbow Volunteer Club, skupinou, která pomáhá spojovat dospívající dívky žijící ve venkovských oblastech země s mentory. V březnu Tangová spolupracovala s touto organizací a napsala dopis na podporu jedné mladé dívky, aniž by věděla, kdo ho obdrží, a aniž by očekávala odpověď. V červnu však obdržela e-mail, který se dotkl jejího srdce.

"Dívka, která mi odepsala, mi řekla, že se díky mému dopisu necítila sama," říká Tang, která sama vychovává malou dceru.

"Řekla, že se vždycky chtěla stát učitelkou, ale nevěděla, jak to udělat. Můj dopis ji inspiroval k tomu, aby tvrdě pracovala na splnění svého snu. Mám pocit, že moje slova jí pomohla posílit její postavení, a to mi přináší pocit klidu."

Společnost Apple po celém světě podporuje činnost potravinových bank a dalších organizací, které se zabývají potravinovými rozdíly, prostřednictvím svého grantového programu Posílení místních komunit a dalších programů. A zaměstnanci se pravidelně spojují s místními organizacemi, aby pomohli poskytovat jídlo, přístřeší a další služby potřebným.

V Indii uspořádala organizace Rise Against Hunger v areálech Applu v Bengalúru a Hajdarábádu několik akcí na balení jídla, při nichž se dohromady sešlo přes 30 000 jídel. 

"Je pro mě důležité podílet se na sociálních aktivitách, protože si myslím, že každý by měl vrátit něco své komunitě, pokud může," říká člen týmu Apple Vinod Nitturi, který se dobrovolně účastnil akce v Hajdarábádu. "Byl jsem požehnán, a tak pokud mohu pomoci někomu, kdo má potíže, udělám vše, co je v mých silách, abych to umožnil."

V rámci své činnosti na podporu environmentální spravedlnosti a obhajoby komunit, které jsou nejvíce postiženy změnou klimatu a environmentálními rozdíly, poskytla společnost Apple letos granty organizacím zabývajícím se environmentální spravedlností, včetně Michigan Environmental Justice Coalition, Center for Diversity and the Environment, Native Conservancy a UPROSE. A na Den Země se více než 1 300 členů týmu Apple zúčastnilo desítek úklidů a ekologicky zaměřených akcí po celém světě.

Stejně jako mnoho jejích kolegů po celém světě se i Sandra Maranhão, členka týmu Apple Store, s velkým nadšením věnuje ekologickým aktivitám. Dobrovolně však také spolupracuje s organizacemi, které zvyšují povědomí o rakovině prostaty, pomáhají lidem žijícím na ulici a podporují mladé lidi v její komunitě v Riu de Janeiru.

"Dobrovolnictví mě velmi naplňuje - ten pocit, že druhým vracím to, co bylo dáno mně, je k nezaplacení," říká Maranhão, odbornice ve společnosti Apple VillageMall. "Je to jedna z nejlepších věcí na práci ve společnosti Apple; dává mi čas, abych mohla přispět své komunitě. Součástí našeho kréda je věta o tom, že máme dělat svět lepším, a tím se řídím. Chci, aby Země byla stejně krásná jako dnes, až mé děti vyrostou, a my všichni můžeme přispět k tomu, aby to bylo možné."

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple