Loading...

Apple uvádí Freeform: aplikaci pro kreativní brainstorming

14.12.2022 07:45

Apple uvádí Freeform: novou výkonnou aplikaci pro kreativní brainstorming a spolupráci

13.12.2022: Apple uvádí Freeform: novou výkonnou aplikaci pro kreativní brainstorming a spolupráci. Freeform pro iPhone, iPad a Mac usnadňuje vizuální spolupráci jako nikdy předtím.

Freeform poskytuje flexibilní plátno pro iPhone, iPad a Mac - témata, obsah a nápady ke konverzaci jsou na jednom místě.

Freeform je úplně nová aplikace, která je ode dneška k dispozici v nejnovějších verzích iOS, iPadOS a macOS. Freeform pomáhá uživatelům uspořádat a vizuálně rozvrhnout obsah na flexibilním plátně, což jim dává možnost prohlížet, sdílet a spolupracovat na jednom místě, aniž by se museli starat o rozvržení nebo velikost stránek. Uživatelé mohou přidávat širokou škálu souborů a prohlížet si je inline, aniž by opustili tabuli. Aplikace Freeform je navržena pro spolupráci a umožňuje snadněji než kdy dříve přizvat ostatní ke společné práci na nástěnce. Uživatelé mohou s ostatními spolupracovat i během hovoru přes FaceTime. Nástěnky Freeform jsou uloženy v iCloudu, takže uživatelé mohou být synchronizováni napříč zařízeními.

"Freeform otevírá uživatelům iPhonů, iPadů a Maců nekonečné možnosti vizuální spolupráce," řekl Bob Borchers, viceprezident společnosti Apple pro celosvětový produktový marketing. "Díky nekonečnému plátnu, podpoře nahrávání široké škály souborů, integraci s iCloudem a možnostem spolupráce vytváří Freeform sdílený prostor pro brainstorming, který si uživatelé mohou vzít kamkoli s sebou."

Plátno vytvořené pro kreativitu se snadno použitelnými nástroji

Freeform je dokonalá tabule pro shromažďování inspirace a nápadů na jednom místě. Nekonečné plátno se rozšiřuje podle toho, jak je na tabuli přidáván obsah, což umožňuje neomezenou flexibilitu při práci s mnoha soubory nebo při spolupráci s ostatními. Uživatelé se mohou po tabuli plynule pohybovat díky podpoře vestavěných gest.

Aplikace nabízí různé styly štětců a barevné možnosti pro skicování nápadů, přidávání komentářů a kreslení diagramů. iPhone a iPad uživatelé mohou kreslit kdekoli na plátně prstem a díky podpoře Apple Pencil je skicování nápadů na iPadu na cestách jednodušší než kdykoli předtím.

Aplikace Freeform podporuje širokou škálu souborů, včetně fotografií, videa, zvuku, dokumentů, souborů PDF, odkazů na webové stránky a odkazů na umístění na mapě, samolepicích poznámek, tvarů, diagramů a dalších souborů.Pomocí fotoaparátů iPhonu a iPadu lze dokonce vložit obrázek nebo naskenovaný dokument přímo do tabule. Díky kompletní knihovně tvarů nabízí Freeform uživatelům na výběr více než 700 možností, které umožňují měnit barvu a velikost, přidávat text a dokonce vytvářet a ukládat personalizované tvary.

Uživatelé aplikace Freeform mohou svou kreativitu posunout na vyšší úroveň, ať už si dělají poznámky pomocí nástroje Scribble, skicují pomocí nástroje pro kreslení nebo vybarvují pomocí pastelky či výplně.

Uživatelé mohou přetahovat obsah na tabuli z jiných aplikací včetně aplikací Soubory a Finder a díky vestavěným vodítkům pro zarovnání je snadné udržovat na tabuli pořádek. Pomocí funkce Quick Look mohou uživatelé zobrazit náhled obsahu dvojitým klepnutím, aniž by opustili tabuli, a pro vytvoření dynamického zobrazení lze přehrávat více videosouborů najednou. Obsah, jako jsou obrázky a soubory PDF, lze na tabuli uzamknout a spolupracovníci pak mohou na objekt nebo kolem něj přidávat poznámky - Freeform je tak ideálním nástrojem pro skicování nápadů na půdorysy při rekonstrukci domu nebo pro trenéry při mapování her na obrázku basketbalového hřiště.

Nástěnky ve volném tvaru podporují širokou škálu souborů a uživatelé si je mohou prohlížet inline, aniž by opustili nástěnku - je to ideální nástroj pro shromažďování dokumentů pro školní projekt nebo plánování nadcházejícího výletu.

Prostor pro spolupráci

Ať už uživatel pracuje u stolu nebo na cestách, Freeform je neuvěřitelně užitečný pro samostatné projekty nebo pro spolupráci s ostatními. Díky možnosti pracovat až se 100 spolupracovníky na jedné nástěnce vytváří Freeform sdílený prostor pro kreativitu při práci na skupinových projektech nebo třeba při plánování dovolené s přáteli.

Freeform využívá nové funkce pro spolupráci v aplikaci Zprávy, které uživatelům umožňují pozvat ostatní na nástěnku Freeform jednoduchým přetažením do vlákna Zpráv. Všichni členové tohoto vlákna budou automaticky pozváni na nástěnky a mohou okamžitě začít spolupracovat. Když někdo provede úpravu, aktualizace aktivity se zobrazí v horní části vlákna Zprávy.

Díky funkci FaceTime integrované přímo do aplikace mohou uživatelé zahájit hovor FaceTime v rámci aplikace Freeform klepnutím na tlačítko pro spolupráci v pravém horním rohu obrazovky. Všichni spolupracovníci mohou díky funkci rychlé synchronizace a integraci se službou iCloud zobrazit příspěvky ostatních, jak přidávají obsah nebo provádějí úpravy. Nástěnky Freeform jsou synchronizovány mezi iPhonem, iPadem a Macem a uživatelé mohou pozvat ostatní prostřednictvím odkazu nebo e-mailu a dokonce exportovat nástěnku do PDF nebo pořídit snímek obrazovky.

Díky integraci FaceTime a iCloudu je Freeform navržen pro spolupráci, takže je snazší než kdy dřív pozvat ostatní ke společné práci na nástěnce.

Dostupnost

Freeform je ode dneška zdarma na všech iPhonech, iPadech aMacích s iOS 16.2, iPadOS 16.2 nebo macOS Ventura 13.1.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple