Loading...

Apple představil MacBook Pro s M2 Pro a M2 Max

18.01.2023 07:00

Apple představuje MacBooky Pro s technologiemi M2 Pro a M2 Max, které přinášejí vyšší výkon a nejdelší výdrž baterie, jaká kdy byla v Macu k dispozici.

Apple představuje MacBooky Pro s technologiemi M2 Pro a M2 Max, které přinášejí vyšší výkon a nejdelší výdrž baterie, jaká kdy byla v Macu k dispozici.

Nový MacBook Pro je až 6× výkonnější než nejrychlejší MacBook Pro s procesorem Intel a podporuje až 96 GB sjednocené paměti pro náročné profesionální pracovní postupy.

Apple představil MacBook Pro s M2 Pro a M2 Max

CUPERTINO, KALIFORNIE Společnost Apple včera představila nové 14- a 16palcové MacBooky Pro s M2 Pro a M2 Max, novou generací profesionálního křemíku společnosti Apple, který profesionálním uživatelům přináší ještě úspornější výkon a delší výdrž baterie. S M2 Pro a M2 Max - nejvýkonnějším a nejefektivnějším čipem pro profesionální notebooky na světě - zvládne MacBook Pro náročné úlohy, jako je vykreslování efektů, které je až 6× rychlejší než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel, a třídění barev, které je až 2× rychlejší. Na základě bezprecedentní energetické účinnosti křemíku

Apple je nyní výdrž baterie MacBooku Pro až 22 hodin, což je nejdelší výdrž baterie, jakou kdy Mac měl. Pro lepší konektivitu podporuje nový MacBook Pro Wi-Fi 6E, která je až dvakrát rychlejší než předchozí generace, a také pokročilé HDMI, které poprvé podporuje 8K displeje. Díky až 96 GB sjednocené paměti v modelu M2 Max mohou tvůrci pracovat na tak velkých scénách, že je nezvládnou ani notebooky PC. Bezkonkurenční vlastnosti MacBooku Pro doplňuje proslulý displej Liquid Retina XDR, rozsáhlá škála připojení, kamera FaceTime HD 1080p, zvukový systém se šesti reproduktory a mikrofony studiové kvality. V kombinaci s macOS Ventura je uživatelský zážitek z MacBooku Pro bezkonkurenční. Zákazníci si mohou nové 14- a 16palcové MacBooky Pro objednat již dnes, dostupné budou od úterý 24. ledna.

"MacBook Pro s křemíkem Apple mění pravidla hry a umožňuje profesionálům posouvat hranice jejich pracovních postupů na cestách a dělat věci, o kterých si nikdy nemysleli, že jsou na notebooku možné," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "Dnes je MacBook Pro ještě lepší. Díky vyššímu výkonu, lepší konektivitě a nejdelší výdrži baterie, jakou kdy Mac měl, spolu s nejlepším displejem v notebooku se mu prostě nic jiného nevyrovná."

MacBook Pro je k dispozici v 16- a 14palcových modelech a nabízí vyšší výkon, pokročilé možnosti připojení a nejdelší výdrž baterie, jakou kdy Mac měl.

Bezkonkurenční výkon s M2 Pro a M2 Max

S M2 Pro a M2 Max dokáže MacBook Pro změnit profesionální pracovní postupy v celé řadě oborů, od umění přes vědu až po vývoj aplikací. Uživatelé, kteří chtějí přejít z modelů Mac s procesory Intel, se dočkají ještě výraznějšího zlepšení výkonu, výdrže baterie, konektivity a celkové produktivity. MacBook Pro si navíc zachovává výkon bez ohledu na to, zda jsou uživatelé připojeni k síti nebo na baterii.

MacBook Pro s M2 Pro a M2 Max mění profesionální pracovní postupy a umožňuje uživatelům posunout svou kreativitu ještě dál.

MacBook Pro s M2 Pro je vybaven 10 nebo 12jádrovým procesorem s až osmi vysoce výkonnými a čtyřmi vysoce efektivními jádry, což oproti M1 Pro přináší až o 20 % vyšší výkon. Díky 200 GB/s sjednocené paměťové propustnosti - dvojnásobné oproti M2 - a až 32 GB sjednocené paměti se uživatelé mohou svižně pustit do velkých projektů a spouštět více profesionálních aplikací. Grafický procesor nové generace s až 19 jádry přináší až o 30 % vyšší grafický výkon a Neural Engine je o 40 % rychlejší, což urychluje úlohy strojového učení, jako je analýza videa a zpracování obrazu. Výkonný multimediální engine v M2 Pro se také prodírá nejoblíbenějšími video kodeky, čímž výrazně zrychluje přehrávání a kódování videa při velmi nízké spotřebě energie.

S aplikací M2 Pro na MacBooku Pro:

  • Renderování titulů a animací v Motion je až o 80 procent rychlejší1 než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel a až o 20 procent rychlejší než u předchozí generace.
  • Kompilování v Xcode je až 2,5× rychlejší1 než na nejrychlejším MacBooku Pro s procesorem Intel a téměř o 25 procent rychlejší než na předchozí generaci.
  • Zpracování obrázků v Adobe Photoshopu je až o 80 procent rychlejší1 než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel a až o 40 procent rychlejší než u předchozí generace.

S M2 Pro se animace v režimu Motion vykreslují o 80 % rychleji než v MacBooku Pro s procesorem Intel a o 20 % rychleji než v předchozí generaci.

MacBook Pro s M2 Max posouvá pracovní postupy do extrému díky mnohem většímu grafickému procesoru s až 38 jádry a až o 30 % vyšším grafickým výkonem než M1 Max a také díky 400GB/s sjednocené šířce paměťového pásma - dvakrát vyšší než u M2 Pro. S až 96 GB sjednocené paměti MacBook Pro opět posouvá hranice grafické paměti v notebooku a umožňuje tak intenzivní grafické zatížení, jako je vytváření scén s extrémní 3D geometrií a texturami nebo spojování obrovských fotografických panoramat. M2 Max má 12jádrový procesor nové generace s až osmi vysoce výkonnými a čtyřmi vysoce efektivními jádry, který přináší až o 20 procent vyšší výkon než M1 Max, a výkonnější mediální engine než M2 Pro s dvojnásobnou akcelerací ProRes, která výrazně zrychluje přehrávání a překódování médií.

S aplikací M2 Max na MacBooku Pro:

  • Je vykreslování efektů v Cinemě 4D až 6x rychlejší1 než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel a až o 30 procent rychlejší6 než u předchozí generace.
  • Třídění barev v DaVinci Resolve je až 2x rychlejší1 než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel a až o 30 procent rychlejší6 než u předchozí generace.

S M2 Max je vykreslování efektů v Cinemě 4D až 6× rychlejší než u nejrychlejšího MacBooku Pro s procesorem Intel a až o 30 % rychlejší než u předchozí generace.

Vylepšená konektivita

MacBook Pro je nyní vybaven Wi-Fi 6E3 pro rychlejší bezdrátové připojení a také pokročilejším HDMI, které podporuje 8K displeje s frekvencí až 60 Hz a 4K displeje s frekvencí až 240 Hz. Tyto nové možnosti navazují na všestranné možnosti připojení, které už MacBook Pro má, včetně tří portů Thunderbolt 4 pro vysokorychlostní připojení k periferiím, slotu na karty SDXC a nabíjení MagSafe 3.

MacBook Pro má tři porty Thunderbolt 4 pro připojení vysokorychlostních periferií, nabíjení MagSafe 3 a konektor pro sluchátka s vysokou impedancí.

macOS Ventura

S macOS Ventura nabízí MacBook Pro ještě vyšší výkon a produktivitu. Výkonné aktualizace jako Continuity Camera přinášejí do každého Macu videokonferenční funkce včetně Desk View, Center Stage, Studio Light a dalších. Handoff ve FaceTime umožňuje uživatelům zahájit FaceTime hovor na iPhonu nebo iPadu a plynule ho předat na Mac nebo naopak. A nástroje jako Stage Manager automaticky organizují aplikace a okna, takže se uživatelé mohou soustředit na daný úkol, a přitom mají vše na očích.

Zprávy a Mail jsou lepší než kdy dřív a Safari - nejrychlejší prohlížeč na světě na Macu - představuje budoucnost bez hesel díky pasovým klíčům. Se sdílenou knihovnou fotografií na iCloudu si teď uživatelé mohou vytvořit a sdílet samostatnou knihovnu fotografií až mezi šesti členy rodiny a nová aplikace Freeform poskytuje flexibilní plátno, které uživatelům pomáhá být produktivnější a výraznější, ať už plánují nebo vymýšlejí brainstorming sami, nebo společně s ostatními. Díky výkonu a popularitě křemíku Apple a novým vývojářským nástrojům v Metal 3 nebylo hraní na Macu nikdy lepší.

Funkce jako Stage Manager v systému macOS Ventura pomáhají uživatelům soustředit se a zvládnout více práce.

MacBook Pro a životní prostředí

MacBook Pro je navržen tak, aby co nejméně zatěžoval životní prostředí, a to včetně 100 % recyklovaných materiálů: hliníku v krytu, prvků vzácných zemin ve všech magnetech, cínu v pájce hlavní logické desky a zlata v pokovení několika desek s plošnými spoji. Obsahuje také 35 a více procent recyklovaného plastu v několika komponentách a splňuje vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost. MacBook Pro neobsahuje řadu škodlivých látek a 97 procent obalů je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli do roku 2025 zcela odstranit plasty ze svých obalů. 

V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v celém výrobním dodavatelském řetězci a ve všech životních cyklech výrobků. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový čistý dopad na klima.

Ceny a dostupnost

  • Nové modely MacBooků Pro s M2 Pro a M2 Max je možné objednat již dnes, 17. ledna, na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store ve 27 zemích a regionech včetně USA. K zákazníkům se začnou dostávat a v prodejnách Apple Store a u autorizovaných prodejců Apple budou k dispozici od úterý 24. ledna.
  • MacBooky Pro s M2 Pro a M2 Max budou k dispozici v Austrálii, Číně, Hongkongu, Japonsku, Macau, na Novém Zélandu a v Singapuru od pátku 3. února.
  • Cena nového 14palcového MacBooku Pro s M2 Pro začíná na 1 999 dolarech (USA) a 1 849 dolarech (USA) pro vzdělávací zařízení a cena 16palcového MacBooku Pro s M2 Pro začíná na 2 499 dolarech (USA) a 2 299 dolarech (USA) pro vzdělávací zařízení. Další technické specifikace, možnosti konfigurace na objednávku a příslušenství jsou k dispozici na apple.com/mac.
  • Každý zákazník, který si koupí Mac od společnosti Apple, může využít bezplatné osobní online sezení se specialistou společnosti Apple, nechat si nastavit svůj produkt ve vybraných prodejnách včetně pomoci s přenosem dat a získat návod, jak si nový Mac přizpůsobit tak, aby fungoval podle jeho představ.
  • V rámci služby Apple Trade In mohou zákazníci vyměnit svůj stávající počítač a získat kredit na nový Mac. Zákazníci mohou navštívit stránku apple.com/shop/trade-in a zjistit, jakou hodnotu má jejich zařízení.
  • AppleCare+ pro Mac poskytuje odbornou technickou podporu a další hardwarové krytí od společnosti Apple, včetně neomezeného počtu případů náhodného poškození, přičemž každý z těchto případů je zpoplatněn.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple