Loading...

Apple představuje nový Mac mini s M2 a M2 Pro

18.01.2023 07:21

Apple představuje nový Mac mini s M2 a M2 Pro - výkonnější, schopnější a všestrannější než kdy dřív.

Apple představuje nový Mac mini s M2 a M2 Pro - výkonnější, schopnější a všestrannější než kdy dřív.

S M2 a zcela novým M2 Pro nabízí Mac mini vyšší výkon a neuvěřitelnou konektivitu a zároveň ještě vyšší hodnotu.

Společnost Apple včera představila nový Mac mini s technologií M2 a zcela nový M2 Pro. Díky čipu M2 je Mac mini ještě výkonnější, výkonnější a cenově dostupnější s novou zaváděcí cenou pouhých 599 USD. Nový čip M2 Pro poprvé přináší Macu mini výkon na profesionální úrovni a umožňuje uživatelům provozovat vysoce výkonné pracovní postupy, které byly dříve v tak kompaktním provedení nepředstavitelné. Mac mini s M2 a M2 Pro přináší vyšší výkon, ještě více unifikované paměti a pokročilé možnosti připojení, včetně podpory až dvou displejů u modelu M2 a až tří displejů u modelu M2 Pro. Ve spojení s příslušenstvím Studio Display a Magic spolu s výkonem a jednoduchostí systému macOS Ventura poskytuje Mac mini fenomenální pracovní plochu, která posune produktivitu a kreativitu uživatelů na novou úroveň. Zákazníci si mohou nové modely Mac mini objednávat již dnes, dostupné budou od úterý 24. ledna.

"Díky neuvěřitelným možnostem a široké škále připojení v kompaktním provedení se Mac mini používá na mnoha místech a mnoha různými způsoby. Dnes ho s modely M2 a M2 Pro s nadšením posouváme ještě dál," řekl Greg Joswiak, senior viceprezident společnosti Apple pro celosvětový marketing. "Mac mini s M2 přináší ještě vyšší výkon a nižší zaváděcí cenu, a představuje tak obrovskou hodnotu. A pro uživatele, kteří potřebují silný profesionální výkon, je Mac mini s M2 Pro jiný než ostatní stolní počítače v této třídě."

Mac mini je všestrannější než kdy dřív - od domácí kanceláře přes studio, stavební farmy až po datová centra.

Ještě vyšší výkon s M2 a M2 Pro

V porovnání s předchozí generací Macu mini přinášejí počítače M2 a M2 Pro rychlejší CPU a GPU nové generace, mnohem větší šířku paměťového pásma a výkonnější multimediální engine, které Macu mini poskytují mimořádný výkon a špičkovou energetickou účinnost. Oba modely jsou vybaveny pokročilým tepelným systémem pro výjimečný trvalý výkon.

Mac mini s M2

Mac mini s M2 je vybaven osmijádrovým CPU se čtyřmi vysoce výkonnými a čtyřmi vysoce efektivními jádry spolu s desetijádrovým GPU - ideální pro uživatele, kteří hledají superrychlý výkon a neuvěřitelnou produktivitu za ještě dostupnější zaváděcí cenu 599 USD. Každodenní úlohy jsou bleskově rychlé - od spouštění a multitaskingu mezi aplikacemi až po prohlížení webu. Uživatelé, kteří řeší náročnější úkoly, zvládnou s Macem mini s M2 i náročnější pracovní zátěž. Díky až 24 GB sjednocené paměti a šířce pásma 100 GB/s jsou činnosti, jako je úprava obrázků v Adobe Photoshopu, až o 50 % rychlejší1 než u předchozí generace. Model M2 také přidává do Macu mini akceleraci ProRes, takže úlohy, jako je střih videa ve Final Cut Pro, jsou více než dvakrát rychlejší. Model M2 také dokáže současně přehrávat až dva streamy videa 8K ProRes 422 při 30 fps nebo až 12 streamů videa 4K ProRes 422 při 30 fps. Se vším tímto výkonem je Mac mini až 5× rychlejší než nejprodávanější stolní počítač se systémem Windows,a přináší tak neuvěřitelnou hodnotu jak pro ty, kdo si počítač kupují poprvé, tak pro ty, kdo jej chtějí upgradovat, a pro ty, kdo přecházejí na jiný počítač.

Ve srovnání s Macem mini s procesorem Intel Core i73 nabízí Mac mini s M2:

  • až 22x vyšší výkon strojového učení (ML) při upscalingu obrázků v Pixelmatoru Pro.
  • 9,8× rychlejší vykreslování komplexní časové osy ve Final Cut Pro.
  • Ve srovnání s předchozí generací Macu mini s M11 Mac mini s M2 nabízí: 1:
  • Až 2,4x rychlejší překódování ProRes ve Final Cut Pro.
  • Až o 50 % vyšší výkon filtrů a funkcí v Adobe Photoshopu.
  • Až o 35 procent rychlejší hraní ve hře Resident Evil Village.

Ve srovnání s předchozí generací nabízí Mac mini s procesorem M2 až o 50 % vyšší výkon filtrů a funkcí v aplikaci Adobe Photoshop.

Mac mini s M2 Pro

M2 Pro poprvé přináší do Macu mini výkon na profesionální úrovni. M2 Pro je vybaven až 12jádrovým CPU s osmi vysoce výkonnými jádry a čtyřmi vysoce efektivními jádry spolu s až 19jádrovým GPU, má 200 GB/s paměťové propustnosti - dvojnásobek oproti M2 - a podporuje až 32 GB paměti. Nová generace Neural Engine je o 40 % rychlejší než M1, což urychluje úlohy ML, jako je analýza videa a zpracování obrazu. M2 Pro je navržen tak, aby výrazně zrychlil přehrávání a kódování videa při velmi nízké spotřebě energie, a nabízí výkonný mediální engine, který urychluje práci s nejoblíbenějšími kodeky videa a dokáže současně přehrávat až pět streamů videa 8K ProRes 422 při 30 fps nebo až 23 streamů videa 4K ProRes 422 při 30 fps. Model s procesorem M2 Pro je až 14× rychlejší než nejrychlejší Mac mini s procesorem Intel.

Ve srovnání s 27palcovým iMacem s procesorem Intel Core i7 a Radeonem Pro 5500 XT4 nabízí Mac mini s M2 Pro:

  • Až o 50 % rychlejší výkon filtrů a funkcí v Adobe Photoshopu.
  • Až 5,5× rychlejší slučování panoramat v Adobe Lightroom Classic.
  • Až 4,4x rychlejší sledování objektů ve Final Cut Pro.
  • V porovnání s předchozí generací Macu mini M1,1 Mac mini s M2 Pro přináší:
  • až 2,5× vyšší grafický výkon v Affinity Photo.
  • Až 4,2x rychlejší překódování ProRes ve Final Cut Pro.
  • Až 2,8× rychlejší hraní ve hře Resident Evil Village.

S M2 Pro mohou uživatelé Macu mini provozovat vysoce výkonné pracovní postupy, které byly dříve v tak kompaktním formátu nemyslitelné. Hudebníci mohou produkovat hudbu s neuvěřitelně výkonnými plug-iny a efekty, aniž by přišli o rytmus, zatímco fotografové mohou během okamžiku upravovat obrovské snímky. Tvůrci mohou plynule pracovat v multikamerách s několika formáty kamer, včetně videa ProRes, a hráči mohou hrát náročné tituly v konzolové kvalitě. Herní výkon je až 15× vyšší než u nejrychlejšího Macu mini s procesorem Intel.

Díky výkonnému multimediálnímu enginu s akcelerací ProRes je Mac mini s M2 Pro neuvěřitelně rychlý při zpracování videa.

Pokročilá konektivita

Mac mini i nadále nabízí rozsáhlé možnosti připojení díky široké škále portů. Model M2 má dva porty Thunderbolt 4 a podporuje až dva displeje. Model M2 Pro obsahuje čtyři porty Thunderbolt 4 a podporuje až tři displeje. Model M2 Pro navíc podporuje jeden displej s rozlišením 8K, což je u Macu poprvé. Oba modely jsou vybaveny dvěma porty USB-A, portem HDMI, portem Gigabit Ethernet s možností 10 GB a vylepšeným konektorem pro sluchátka s podporou sluchátek s vysokou impedancí. Pro bezdrátové připojení jsou oba nové modely vybaveny také nejnovějšími standardy s Wi-Fi 6E5 pro až 2× rychlejší propustnost než dříve a také Bluetooth 5.3.

Model M2 má dva porty Thunderbolt 4 a podporuje až dva displeje.

Fenomenální zážitek ze stolního počítače se studiovým displejem a kouzelným příslušenstvím

Ve spojení s displejem Studio Display a příslušenstvím Magic přináší Mac mini fenomenální zážitek z práce na počítači. Studio Display doplňuje kompletní sestavu stolního počítače Mac o rozsáhlý 27palcový 5K Retina displej, 12Mpx ultraširokoúhlou kameru s funkcí Center Stage, soustavu tří mikrofonů studiové kvality a zvukový systém se šesti reproduktory a technologií Spatial Audio. Zákazníci si k nim mohou dokoupit odpovídající příslušenství Magic, které doplňuje elegantní design Macu mini a Studio Display.

Ve spojení s displejem Studio Display a příslušenstvím Magic promění Mac mini každý stůl ve výkonný pracovní prostor.

macOS Ventura

S macOS Ventura nabízí Mac mini ještě vyšší výkon a produktivitu. Výkonné aktualizace jako Continuity Camera přinášejí do každého Macu videokonferenční funkce včetně Desk View, Center Stage, Studio Light a dalších. Handoff ve FaceTime umožňuje uživatelům zahájit FaceTime hovor na iPhonu nebo iPadu a plynule ho předat na Mac nebo naopak. A nástroje jako Stage Manager automaticky organizují aplikace a okna, takže se uživatelé mohou soustředit na daný úkol, a přitom mají vše na očích.

Zprávy a Mail jsou lepší než kdy dřív a Safari - nejrychlejší prohlížeč na světě na Macu - představuje budoucnost bez hesel díky pasovým klíčům. Se sdílenou knihovnou fotografií na iCloudu si teď uživatelé mohou vytvořit a sdílet samostatnou knihovnu fotografií až mezi šesti členy rodiny a nová aplikace Freeform poskytuje flexibilní plátno, které uživatelům pomáhá být produktivnější a expresivnější, ať už plánují nebo brainstormingují sami, nebo s ostatními. Díky výkonu a popularitě křemíku Apple a novým vývojářským nástrojům v Metal 3 nebylo hraní na Macu nikdy lepší.

S macOS Ventura přináší Mac mini ještě vyšší výkon a produktivitu a nové funkce Continuity, díky nimž je práce s Macem lepší než kdy dřív.

Mac mini a životní prostředí

Mac mini je navržen tak, aby minimalizoval svůj dopad na životní prostředí, včetně 100 % recyklovaných materiálů: hliník v krytu, prvky vzácných zemin ve všech magnetech, cín v pájce hlavní logické desky a zlato v pokovení několika desek s plošnými spoji. Obsahuje také 35 a více procent recyklovaného plastu v několika komponentách a splňuje vysoké standardy společnosti Apple pro energetickou účinnost. Neobsahuje řadu škodlivých látek a 96 procent obalů je vyrobeno z vláken, čímž se Apple přiblížil svému cíli do roku 2025 zcela odstranit plasty ze svých obalů.

V současné době je Apple uhlíkově neutrální v rámci globálních firemních operací a do roku 2030 plánuje být stoprocentně uhlíkově neutrální v celém výrobním dodavatelském řetězci a ve všech životních cyklech výrobků. To znamená, že každé prodané zařízení Apple, od výroby komponent, montáže, dopravy, používání zákazníky, nabíjení až po recyklaci a využití materiálů, bude mít nulový čistý dopad na klima.

Ceny a dostupnost

  • Nový Mac mini s M2 a M2 Pro si můžete objednat už dnes, 17. ledna, na webu apple.com/store a v aplikaci Apple Store ve 27 zemích a regionech včetně USA. K zákazníkům a do prodejen Apple Store a k autorizovaným prodejcům Apple se začne dodávat od úterý 24. ledna.
  • Mac mini s M2 a M2 Pro bude k dispozici v Austrálii, Číně, Hongkongu, Japonsku, Macau a na Novém Zélandu od pátku 3. února.
  • Cena Macu mini s M2 začíná na 599 USD (USA) a 499 USD (USA) pro vzdělávací účely. Další technické specifikace jsou k dispozici na apple.com/mac-mini.
  • Cena Macu mini s M2 Pro začíná na 1 299 USD (USA) a 1 199 USD (USA) pro vzdělávací zařízení. Další technické specifikace jsou k dispozici na apple.com/mac-mini.
  • Další technické specifikace a podrobnosti o Studio Display a příslušenství Magic jsou k dispozici na apple.com/store.
  • Každý zákazník, který si koupí Mac od společnosti Apple, může využít bezplatné osobní online sezení se specialistou společnosti Apple, nechat si ve vybraných prodejnách nastavit svůj produkt včetně pomoci s přenosem dat a získat rady, jak si nový Mac přizpůsobit tak, aby fungoval podle jeho představ.
  • V rámci služby Apple Trade In mohou zákazníci vyměnit svůj stávající počítač a získat kredit na nový Mac. Zákazníci mohou navštívit stránku apple.com/shop/trade-in a zjistit, jakou hodnotu má jejich zařízení.
  • AppleCare+ pro Mac poskytuje odbornou technickou podporu a další hardwarové krytí od společnosti Apple, včetně neomezeného počtu případů náhodného poškození, přičemž každý z těchto případů je zpoplatněn.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple