Loading...

Apple představuje M2 Pro a M2 Max: čipy nové generace

19.01.2023 07:03

Apple představuje M2 Pro a M2 Max: čipy nové generace pro pracovní postupy nové úrovně

Apple představuje M2 Pro a M2 Max: čipy nové generace pro pracovní postupy nové úrovně

MacBooky Pro a Mac mini M2 Pro a M2 Max jsou vybaveny výkonnějším CPU a GPU, až 96 GB sjednocené paměti a špičkovou energetickou účinností.

M2 Pro a M2 Max jsou čipy nové generace, které posouvají průlomový výkon křemíku Apple na novou úroveň.

Společnost Apple 17.1. 2023 představila M2 Pro a M2 Max, dva SoC (systémy na čipu) nové generace, které posouvají průlomový výkon křemíku Apple na novou úroveň. M2 Pro rozšiřuje architekturu M2 a poskytuje až 12jádrový CPU a až 19jádrový GPU spolu s až 32 GB rychlé unifikované paměti. M2 Max staví na schopnostech M2 Pro, včetně až 38jádrového GPU, dvojnásobné šířky pásma sjednocené paměti a až 96 GB sjednocené paměti. Díky svému špičkovému výkonu na watt se jedná o nejvýkonnější a energeticky nejúspornější čip pro profesionální notebooky na světě. Oba čipy jsou také vybaveny vylepšenými vlastními technologiemi, včetně rychlejšího 16jádrového Neural Engine a výkonného multimediálního enginu Apple. M2 Pro poprvé přináší profesionální výkon do Macu mini, zatímco M2 Pro a M2 Max posouvají výkon a možnosti 14palcového a 16palcového MacBooku Pro ještě dál.

"SoC jako M2 Pro a M2 Max vyrábí pouze Apple. Poskytují neuvěřitelný profesionální výkon spolu s nejlepší energetickou účinností v oboru," řekl Johny Srouji, senior viceprezident společnosti Apple pro hardwarové technologie. "Díky ještě výkonnějšímu CPU a GPU, podpoře většího jednotného paměťového systému a pokročilému multimediálnímu enginu představují M2 Pro a M2 Max úžasný pokrok v oblasti křemíku Apple."

M2 Pro má 40 miliard tranzistorů, 200 GB/s šířku pásma sjednocené paměti a až 32 GB rychlé sjednocené paměti s nízkou latencí.

M2 Pro: Výkon nové generace pro profesionální pracovní postupy

Model M2 Pro je vyroben druhou generací 5nanometrové technologie a obsahuje 40 miliard tranzistorů - téměř o 20 procent více než model M1 Pro a dvojnásobek oproti modelu M2. Nabízí 200GB/s šířku pásma sjednocené paměti - dvakrát více než M2 - a až 32GB sjednocené paměti s nízkou latencí. Deseti- nebo dvanáctijádrový procesor nové generace se skládá až z osmi vysoce výkonných jader a čtyř vysoce efektivních jader, což vede k vícevláknovému výkonu procesoru, který je až o 20 procent vyšší než u desetijádrového procesoru v M1 Pro. Aplikace jako Adobe Photoshop pracují s velkou zátěží rychleji než kdykoli předtím a kompilace v Xcode je až 2,5× rychlejší než na nejrychlejším MacBooku Pro s procesorem Intel.

Grafický procesor v M2 Pro lze nakonfigurovat až na 19 jader - o tři více než GPU v M1 Pro - a obsahuje větší L2 cache. Rychlost grafiky je až o 30 % vyšší než u M1 Pro, což vede k obrovskému nárůstu výkonu při zpracování obrazu a umožňuje hraní her v konzolové kvalitě.

MacBook Pro s M2 Pro dokáže zpracovávat obrázky v Adobe Photoshopu až o 40 % rychleji než s M1 Pro a až o 80 % rychleji než MacBook Pro s procesorem Intel Core i9.

M2 Max: nejvýkonnější a nejefektivnější čip na světě pro profesionální notebooky

S 67 miliardami tranzistorů - o 10 miliard více než M1 Max a více než 3× více než M2 - posouvá M2 Max výkon a možnosti křemíku Apple ještě dál. Jeho šířka pásma sjednocené paměti 400 GB/s je dvakrát větší než u M2 Pro, čtyřikrát větší než u M2 a podporuje až 96 GB rychlé sjednocené paměti. Obrovské soubory se tak otevírají okamžitě a práce s více profesionálními aplikacemi je neuvěřitelně rychlá a plynulá.

M2 Max je vybaven stejným 12jádrovým procesorem nové generace jako M2 Pro. Grafický procesor je ještě výkonnější s až 38 jádry a je spojen s větší vyrovnávací pamětí L2. Rychlost grafiky se oproti M1 Max vyšplhá až o 30 procent výše. Spolu s 96 GB paměti si nový MacBook Pro s M2 Max poradí s graficky náročnými projekty, které konkurenční systémy ani nedokážou spustit. MacBook Pro s M2 Max přináší neuvěřitelný výkon, ať už je připojen k síti, nebo pracuje na baterii, od vizuálních efektů přes trénování modelů strojového učení až po skládání gigapixelových snímků. M2 Max je nejvýkonnější a nejefektivnější čip pro profesionální notebooky na světě.

Energeticky úsporný výkon křemíku Apple umožňuje M2 Max rychle zvládnout graficky náročné projekty při zachování vynikající výdrže baterie.

Rozšíření schopností o vlastní technologie 

M2 Pro a M2 Max jsou vybaveny aktualizovanými vlastními technologiemi:

  • M2 Pro i M2 Max obsahují 16jádrový procesor Neural Engine nové generace od společnosti Apple, který dokáže provést 15,8 bilionu operací za sekundu a je až o 40 procent rychlejší než předchozí generace.
  • M2 Pro má nesmírně výkonný a efektivní multimediální engine, včetně hardwarově akcelerovaného kódování a dekódování videa H.264, HEVC a ProRes, který umožňuje přehrávání několika streamů videa 4K a 8K ProRes při velmi nízké spotřebě energie. M2 Max je vybaven dvěma enkodéry videa a dvěma enkodéry ProRes, což přináší až 2x rychlejší kódování videa než M2 Pro.
  • Nejnovější obrazový signálový procesor Apple přináší lepší redukci šumu a spolu s Neural Engine využívá výpočetní video ke zlepšení kvality obrazu z kamery.
  • Nová generace Secure Enclave je důležitou součástí nejlepšího zabezpečení Apple ve své třídě.

macOS Ventura s M2 Pro a M2 Max

Systém macOS byl navržen pro křemík Apple a kombinace systému macOS Ventura a nových špičkových čipů přináší uživatelům bezkonkurenční výkon a produktivitu. Počítače Mac s křemíkem Apple mají přístup k více než 15 000 nativních aplikací a doplňků, které odemykají plný výkon čipů řady M.

MacOS Ventura přináší nové funkce včetně Stage Manageru a nové možnosti s Continuity Camera a Handoff ve FaceTime. macOS Ventura také obsahuje velké aktualizace Safari, Mailu, Zpráv, Spotlightu a dalších aplikací, které na M2 Pro a M2 Max reagují svižněji a pracují efektivněji.

Apple Silicon a životní prostředí

M2 Pro a M2 Max pomáhají novým MacBookům Pro a Macům mini splňovat vysoké standardy Apple pro energetickou účinnost. Energeticky úsporný výkon křemíku Apple pomáhá novému MacBooku Pro dosáhnout nejdelší výdrže baterie, jakou kdy Mac měl - až 22 hodin.3 Díky tomu je potřeba být kratší dobu připojen k síti a za celou dobu životnosti se spotřebuje méně energie.

V současné době je Apple v rámci celosvětových firemních operací uhlíkově neutrální a do roku 2030 plánuje mít nulový dopad na klima v rámci celého podniku, což zahrnuje výrobní dodavatelské řetězce a všechny životní cykly výrobků. To znamená, že každý čip, který Apple vytvoří, od návrhu až po výrobu, bude stoprocentně uhlíkově neutrální.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple