Loading...

S Apple Watch zkoumají vědci nové hranice v oblasti zdraví srdce

22.02.2023 06:35

S hodinkami Apple Watch zkoumají vědci nové hranice v oblasti zdraví srdce.

Srdce průměrného zdravého dospělého člověka udeří za jediný den více než 100 000krát. Úder po úderu, den po dni, se začíná vytvářet obraz - obraz, který zůstává z velké části neviditelný. Apple Watch mohou pomoci zviditelnit neviditelné. Díky funkcím pro zdraví srdce - včetně upozornění na vysoký a nízký srdeční tep, Cardio Fitness, upozornění na nepravidelný rytmus, aplikace EKG a Historie AFib - dává Apple uživatelům neustále se rozvíjející přehled o jejich zdraví s použitelnými poznatky.

Srdce průměrného zdravého dospělého člověka udeří za jediný den více než 100 000krát. Úder po úderu, den po dni, se začíná vytvářet obraz - obraz, který zůstává z velké části neviditelný. Apple Watch mohou pomoci zviditelnit neviditelné. Díky funkcím pro zdraví srdce - včetně upozornění na vysoký a nízký srdeční tep, Cardio Fitness, upozornění na nepravidelný rytmus, aplikace EKG a Historie AFib - dává Apple uživatelům neustále se rozvíjející přehled o jejich zdraví s použitelnými poznatky.

Stejná pokročilá technologie, která poskytuje poznatky pomáhající uživatelům lépe porozumět jejich zdraví, má také potenciál otevřít dveře k objevům pro výzkumné a lékařské komunity. Od roku 2015, kdy Apple spustil ResearchKit a CareKit, našli výzkumníci, lékaři a vývojáři nové inovativní způsoby, jak studovat, sledovat a léčit širokou škálu onemocnění.
Aby Apple dále podporoval objevy, které ve velkém měřítku zlepšují zdraví, spustil Program podpory výzkumníků. Prostřednictvím tohoto programu Apple poskytuje výzkumníkům zařízení Apple Watch, která jim umožňují prolomit nové hranice ve zdravotnickém výzkumu, včetně vědeckého poznání srdce.

Společnost Apple upozorňuje na špičkovou práci výzkumných pracovníků v oblasti zdraví z celého světa, kteří používají hodinky Apple Watch ke studiu srdce jako nikdy předtím.

Na hodinkách Apple Watch Series 4 nebo novějších umí aplikace EKG zaznamenávat srdeční tep a rytmus pomocí elektrického snímače srdce. Průběh EKG uložený v aplikaci Zdraví lze sdílet ve formátu PDF.

Docentka Rachel Conyersová a doktorka Claudia Toroová jsou seniorní dětské onkoložky z australského Melbourne, které tráví dny především péčí o děti na terciární dětské onkologické klinice a výzkumem toxicity léčby dětských nádorových onemocnění v rámci Murdoch Children's Research Institute. Společně se zabývají tím, jak může léčba ovlivnit srdeční rytmus, a snaží se najít inovativní způsoby, jak zasáhnout. Inspiraci pro svou práci čerpají od svých pacientů - jak z úspěšných, tak ze zlomených srdcí.

Toxicita léčby rakoviny může vést k poruchám srdečního rytmu, například k syndromu prodlouženého QT intervalu, které mohou být potenciálně život ohrožující. Prodloužené QT vytváří nepravidelný srdeční rytmus a prodlužuje dobu potřebnou k průtoku krve srdcem.

Podle doktora Conyerse jsou děti, které podstupují onkologickou léčbu, kvůli náchylnosti k prodlouženému QT intervalu rutinně vyšetřovány alespoň jednou týdně pomocí 12svodového elektrokardiogramu. Ambulantní pacienti však stále potřebují přístup ke sledování.

EKG ze zařízení Apple Watch se bezpečně sdílí s výzkumníky pomocí aplikace vyvinuté společností WeGuide ve spolupráci s výzkumným týmem Murdoch Children's Research Institute.

"Četl jsem o studii Apple Heart Study a napadlo mě, že by to mohlo být důležité pro pediatrii," řekl doktor Conyers. "Dříve jsme si mysleli, že k srdeční toxicitě dochází až deset let po léčbě. Nyní však víme, že nová léčba rakoviny (jako jsou specifické inhibitory nebo imunitní léčba) může způsobit arytmii do 48 hodin po podání léku - takže v současné době existuje velká mezera v tom, co o toxicitě víme."

V nadcházejících měsících začne doktorka Conyersová a její tým v Murdochově dětském výzkumném ústavu s výzkumem citlivosti aplikace Apple Watch EKG u 40 dětí a dospívajících pacientů.1 Poté bude tým hledat způsoby, jak by si pacienti mohli pořizovat EKG kdekoli a kdykoli. Tým doufá, že díky těmto poznatkům lépe pochopí realitu srdeční toxicity a identifikuje potenciální možnosti intervence.

Výzkumníci z Texas A&M a Stanford Medicine prověří řadu typů údajů od účastníků studie, které umožňují hodinky Apple Watch, včetně srdečního tepu a rytmu, kyslíku v krvi, aktivity a dalších údajů.

Každý obyvatel Bay Area si pamatuje den, kdy se obloha zbarvila do oranžova. Stalo se to 9. září 2020. Dr. So-Min Cheong, docent na katedře veřejných služeb a správy na Bushově škole Texaské univerzity, byl v Palo Altu v Kalifornii. 

"Fotografie z toho dne mám stále na svém iPhonu," řekl doktor Cheong. 

Kalifornie zažila v letech 2020 a 2021 sérii ničivých požárů. Dr. Cheong, který se zabývá výzkumem sociálních a zdravotních důsledků ekologických katastrof a změny klimatu, viděl příležitost studovat osobní dopad kouře z lesních požárů na zdraví srdce hasičů. 

"Obecná zdravotní doporučení nebo hotové zásahy mi nestačily," vysvětluje Dr. Cheong. "Lidé jsou jedineční. Každý člověk je jiný, pokud jde o jeho zdraví, a já jsem se chtěl dozvědět víc." 

Díky svým kontaktům ve výzkumné komunitě se doktorka Cheongová dozvěděla, že hodinky Apple Watch mohou pomoci zachytit taková zdravotní data, jaká potřebovala. "Můj kolega ze Stanfordu se podělil o své zkušenosti s používáním hodinek Apple Watch, které jsou známé svou přesností měření srdečního tepu," dodává. "Vždycky jsem chtěla mít možnost provádět neinvazivnější analýzu jednotlivců na základě senzorů, abych se dostala k přesnějším zdravotním měřením."

Příští měsíc začnou doktor Cheong z Texas A&M University a doktoři Brian Kim a Marco Perez ze Stanford Medicine vybavovat hasiče hodinkami Apple Watch, aby mohli studovat vliv kouře z lesních požárů na zdraví srdce. Sezóna lesních požárů začíná na jaře v Texasu a v létě v Kalifornii a do studie se zapojí až 200 hasičů v těchto lokalitách.
Ze zařízení Apple Watch plánuje studie sledovat srdeční tep a rytmus, spánek, obsah kyslíku v krvi, údaje o aktivitě a další údaje. Hasiči budou také nosit monitor kvality ovzduší a vyplňovat dotazníky týkající se spánku, aktivity a příznaků souvisejících s kouřem z lesních požárů.

Uživatelé mohou z Apple Watch povolit upozornění na vysokou a nízkou tepovou frekvenci.

"Studie bude jistě přínosem pro hasiče," říká Dr. Cheong. "Víme, že kouř z lesních požárů má přímý vliv na jejich zdraví, a díky takové studii budou moci sledovat své výsledky v reálném čase."

V tuto chvíli však nechce zobecňovat, jaké jsou potenciální závěry studie, zejména když se hlavní zaměření výzkumu zaměřuje na druh individualizovaných a přesných zdravotních údajů, které mohou poskytnout hodinky Apple Watch. 

"Studie, jako je tato, ještě nebyly provedeny, takže nejde o to, abychom dokázali nebo vyvrátili nějakou hypotézu," řekla doktorka Cheongová. "Jde spíše o průzkum a výsledky nám pomohou pochopit přesnost takové analýzy pro vytváření intervencí na míru. Také si myslím, že studie tohoto druhu by nám mohla pomoci lépe porozumět vysoce rizikovým skupinám."

V nizozemských kardiologických centrech zkoumají vědci v rámci randomizované kontrolní studie způsoby včasnějšího odhalení fibrilace srdeční síně pomocí funkcí hodinek Apple Watch, včetně upozornění na nepravidelný rytmus.

Podle odborníků na epidemiologii v Evropě se očekává, že se počet případů fibrilace síní (AFib) v Evropské unii do roku 2060 zdvojnásobí. AFib je běžná srdeční arytmie, která může mít závažné dopady - například vyšší riziko mrtvice nebo srdečního selhání - pokud není léčena.

Dr. Sebastiaan Blok, ředitel oddělení eHealth v nizozemských kardiologických centrech, a jeho kolegové v amsterdamských univerzitních lékařských centrech zkoumají způsoby, jak AFib odhalit dříve. Vědci vypracovali randomizovanou kontrolovanou studii jako součást rozsáhlejší iniciativy nazvané HartWacht, první hrazené koncepce elektronického zdravotnictví.

V Nizozemsku "je asi 300 000 lidí, u kterých byla diagnostikována fibrilace síní," uvedla Dr. Nicole van Steijnová, řešitelka výzkumného týmu. "Odhaduje se však, že existuje také 100 000 lidí, kteří ji mají, ale nevědí o tom, pravděpodobně proto, že se u nich neprojevily žádné příznaky."

V rámci své studie plánují zařadit více než 300 pacientů starších 65 let, kteří splňují rizikovou hranici pro AFib. Polovina účastníků - intervenční skupina - bude nosit hodinky Apple Watch nejméně 12 hodin denně.

"Hodinky Apple Watch jsou tak široce používaným a spolehlivým nositelným zařízením pro spotřebitele, že jsme si mysleli, že by to bylo skvělé zařízení, které bychom mohli začlenit do našeho výzkumu, abychom lépe pochopili, jak bychom je mohli potenciálně začlenit do širšího zdravotnického systému," dělí se o své zkušenosti Dr. Blok.

Součástí plánu studie skupiny je, že účastníci mají jednou za tři týdny nebo v případě, že začnou pociťovat příznaky, provést EKG. Pokud účastník obdrží oznámení o nepravidelném rytmu, výzkumníci se s ním spojí a dají mu pokyn, aby si EKG nechal udělat, a výsledky mu sdělí.

Během tří týdnů studie byli výzkumníci schopni identifikovat účastníka s AFib v intervenční skupině, který nepociťoval žádné příznaky. 

Tato studie představuje začátek toho, čemu chtějí pomocí hodinek Apple Watch porozumět. V budoucnu plánují prozkoumat způsoby, jak identifikovat možné možnosti využití aplikace EKG k monitorování pacientů z domova, protože některé léky mohou měnit srdeční rytmus. Uvažují také o tom, jak by se případně daly hodinky Apple Watch využít k domácímu sledování pacientů se srdečním selháním, vzhledem k tomu, že se jedná o nákladné onemocnění, a k identifikaci prediktivních biomarkerů zhoršení. 

"Pokračujeme v růstu a inovacích s novými možnostmi, které jsou založeny na vědě a technologii," řekl Dr. Blok.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple