Loading...

Apple Women's Health Study pomáhají rozvíjet diskusi a poznatky o menstruaci

06.03.2023 06:18

Předběžná zjištění studie Apple Women's Health Study pomáhají rozvíjet diskusi a vědecké poznatky o menstruačním cyklu.

Posun v oblasti menstruačního zdraví pomocí iPhonu a Apple Watch.

Předběžná zjištění studie Apple Women's Health Study pomáhají rozvíjet diskusi a vědecké poznatky o menstruačním cyklu.

Před Mezinárodním dnem žen nová předběžná zjištění studie Apple Women's Health Study zdůrazňují, že je důležité věnovat pozornost menstruačnímu cyklu a jeho souvislostem s celkovým zdravotním stavem.

Mnozí lékaři považují menstruaci za životně důležité znamení, ale tato oblast zdraví je obzvláště málo prozkoumaná. Studie Apple Women's Health Study je první výzkumnou studií svého druhu prováděnou ve spolupráci s Harvard T. H. Chan School of Public Health a National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), jejímž cílem je zlepšit porozumění menstruačním cyklům a jejich vztahu k různým zdravotním stavům, jako je syndrom polycystických vaječníků (PCOS), neplodnost a přechod do menopauzy. Studie je významná svým rozsahem a měřítkem, protože vyzývá každého, kdo někdy menstruoval v USA, aby se na tomto výzkumu podílel pouhým použitím svého iPhonu.

Nová předběžná zjištění 

Výzkumníci z Harvard Chan School využili data z průzkumu Apple Women's Health Study k tomu, aby posunuli vědecké poznání v oblasti vztahu mezi trvale abnormální menstruací, PCOS a hyperplazií a rakovinou endometria. Při pohledu na předběžnou analýzu kohorty více než 50 000 účastnic studie studijní tým zjistil:
12 % účastnic uvedlo diagnózu PCOS. U účastnic s PCOS bylo více než čtyřikrát vyšší riziko hyperplazie endometria (prekancerózy dělohy) a více než 2,5krát vyšší riziko rakoviny dělohy.

5,7 % účastnic uvedlo, že jejich cyklus po první menstruaci trval pět a více let, než dosáhly pravidelnosti cyklu. Účastnice z této skupiny měly více než dvojnásobné riziko hyperplazie endometria a více než 3,5násobné riziko rakoviny dělohy ve srovnání s těmi, které uváděly, že jejich cykly potřebovaly k dosažení pravidelnosti méně než jeden rok.

Tyto aktualizace jsou prvním krokem k tomu, aby lidé porozuměli rizikovým faktorům těchto onemocnění a aby se povzbudili k dřívějšímu rozhovoru se svými zdravotníky o nepravidelnosti cyklu. 

"Je zapotřebí větší informovanosti o fyziologii menstruačního cyklu a dopadu nepravidelné menstruace a PCOS na zdraví dělohy," uvedla Dr. Shruthi Mahalingaiah, MS, odborná asistentka na Harvard Chan School of Environmental Reproductive and Women's Health a spoluřešitelka studie Apple Women's Health Study. "Tato analýza zdůrazňuje, jak důležité je promluvit si s poskytovatelem zdravotní péče, když menstruující ženy zažívají přetrvávající změny své menstruace, které trvají mnoho měsíců. Doufáme, že náš výzkum časem povede k novým strategiím, jak snížit riziko onemocnění a zlepšit zdraví v průběhu celého života."

Studijní tým provede další analýzy těchto předběžných údajů pro vědeckou publikaci.

Sledování cyklu na hodinkách Apple Watch a v aplikaci Zdraví na iPhonu může uživatelům pomoci vést informovanější rozhovory s poskytovateli péče.

Předchozí průběžné aktualizace

Tým studie Apple Women's Health Study se již dříve podělil o řadu dalších průběžných aktualizací výzkumu, které zdůrazňují, jak může rozsáhlý longitudinální výzkum menstruace přispět k vědeckému pokroku v této oblasti.

Výzkum publikovaný v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology se zaměřuje na odchylky cyklu, jako je nepravidelná nebo prodloužená menstruace, které mohou být známkou základních onemocnění včetně PCOS, myomů, zhoubných nádorů nebo infekcí. Studie zjistila, že odchylky cyklu byly zjištěny u 16,4 % studované populace. U černošských účastnic byla prevalence nepravidelné menstruace o 33 procent vyšší než u bělošských účastnic, zatímco u asijských účastnic byla vyšší prevalence nepravidelné menstruace.

Na důkaz toho, jak běžné menstruační příznaky ve skutečnosti jsou, vědci zjistili, že nejčastěji sledovanými příznaky byly křeče v břiše, nadýmání a únava, které pociťovalo více než 60 procent účastnic, které příznaky zaznamenaly. Více než polovina účastnic, které zaznamenaly příznaky, uvedla akné a bolesti hlavy. Některé méně známé příznaky, jako průjem a změny spánku, sledovalo také 37 procent účastníků, kteří si příznaky zaznamenali.

Po analýze více než 125 000 menstruačních cyklů vědci zjistili, že u účastnic se mírně prodloužily menstruační cykly u cyklů, ve kterých dostaly vakcínu COVID-19, ale cykly účastnic se obvykle vrátily na délku před očkováním v cyklu po podání vakcíny.

Studie Apple Women's Health Study vyzývá všechny, kteří někdy menstruovali v USA, aby se přihlásili do vědeckého výzkumu prostřednictvím aplikace Apple Research. Studie umožňuje účastnicím sdílet údaje o sledování cyklu spolu s dalšími zdravotními údaji z iPhonu a hodinek Apple Watch, pokud je mají. Účastníci mohou také prostřednictvím příležitostných dotazníků poskytnout ucelenější soubor informací o své osobní a rodinné anamnéze a životním stylu. Aplikace Research pomáhá studii oslovit jednotlivce v různých fázích jejich života, různých ras a napříč USA. Účastníci mají pod kontrolou typy údajů, které jsou se studií sdíleny, přičemž je transparentní, jak budou údaje pro účely studie použity.

Každý, kdo někdy v USA menstruoval, si může stáhnout aplikaci Apple Research a přihlásit se do studie Apple Women's Health Study, která pomáhá studii oslovit osoby v různých fázích života, různých ras a na různých místech.

Sledování menstriačního cyklu na iPhonu a Apple Watch

Sledování cyklu je k dispozici v aplikaci Zdraví na iPhonu nebo v aplikaci Sledování cyklu na hodinkách Apple Watch a umožňuje uživatelům sledovat svůj menstruační cyklus spolu s podrobnostmi, jako jsou příznaky nebo výsledky ovulačního testu. Cycle Tracking využívá informace, které si uživatelé zaznamenali o předchozích menstruacích a délce cyklu, plus údaje o srdečním tepu z hodinek Apple Watch, a nabízí tak předpovědi menstruace a plodného období. Uživatelé si mohou zapnout upozornění, která jim řeknou, kdy se blíží jejich další menstruace nebo plodné období.

V iOS 16 a watchOS 9 může Cycle Tracking uživatele informovat, pokud jejich zaznamenaná historie cyklu z předchozích šesti měsíců vykazuje vzorec nepravidelné menstruace, zřídkavé menstruace, prodloužené menstruace nebo trvalého špinění. Je důležité vědět, kdy se tyto vzorce vyskytují, protože mohou být známkou základního zdravotního stavu. Uživatelé se také mohou seznámit se zjištěnou odchylkou cyklu a exportovat posledních 12 měsíců historie svého cyklu ve formátu PDF a sdílet ji se svým poskytovatelem.

Sledování cyklu - dostupné v aplikaci Zdraví na iPhonu a v aplikaci Sledování cyklu na hodinkách Apple Watch - umožňuje uživatelkám pohodlně sledovat menstruační cyklus a dostávat předpovědi menstruace a plodného období se stejně přísnou ochranou soukromí jako u všech ostatních zdravotních údajů.

Nové funkce snímání teploty v hodinkách Apple Watch Series 8 a Apple Watch Ultra navíc umožňují uživatelům zpětně odhadovat ovulaci. Nové senzory shromažďují údaje o noční teplotě zápěstí, které lze použít k odhadu pravděpodobného dne ovulace poté, co nastala, a ke zlepšení předpovědi menstruace. Zjištění, kdy ovulace nastala, může být užitečné pro plánování rodiny a uživatelé si tyto odhady mohou zobrazit v aplikaci Zdraví.

Nové teplotní senzory v hodinkách Apple Watch Series 8 a Apple Watch Ultra shromažďují údaje o noční teplotě zápěstí, které lze použít k odhadu pravděpodobného dne ovulace poté, co nastala, což může být užitečné při plánování rodiny.

Ochrana soukromí je základem návrhu a vývoje všech funkcí Apple. Když je iPhone uživatele uzamčen přístupovým kódem, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna jeho zdravotní a fitness data v aplikaci Zdraví - kromě lékařského ID - zašifrována. Veškerá data aplikace Health zálohovaná na iCloud jsou šifrována při přenosu i na serverech Apple. Při používání iOS a watchOS s výchozím dvoufaktorovým ověřováním a přístupovým kódem jsou data aplikace Health synchronizovaná s iCloudem šifrována end-to-end, což znamená, že Apple nemá klíč k dešifrování dat, a nemůže je tedy přečíst.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple