Loading...

Seznamte se s ženami, které používají aplikace a hry k podpoře kultury a změn

16.03.2023 06:30

Seznamte se se čtyřmi ženami, které používají aplikace a hry k podpoře kultury a vytváření změn. Týmy Rebel Girls, Dinosaur Polo Club a Wisdom se podělily o to, jak jejich zkušenosti formovaly vizi jejich aplikací a her v App Storu.

Seznamte se se čtyřmi ženami, které používají aplikace a hry k podpoře kultury a vytváření změn. Týmy Rebel Girls, Dinosaur Polo Club a Wisdom se podělily o to, jak jejich zkušenosti formovaly vizi jejich aplikací a her v App Storu.

Jes Wolfe z Rebel Girls, Chantelle Cole a Niamh Fitzgerald z Dinosaur Polo Club a Dayo Akinrinade z Wisdom hovoří o svých cestách za aplikacemi a hrami.

Každý den v App Store, podnikatelé, kteří stojí za nejlepšími aplikacemi a hrami ve své třídě, využívají sílu a dostupnost technologií k vytváření změn a podpoře kultury. A pro tvůrce aplikací Mini Motorways, Rebel Girls a Wisdom je vývoj aplikací mnohem víc než jen konečný produkt - tyto týmy vedené ženami posilují hlasy žen a vedou příští generaci žen a dívek, které chtějí rozvíjet kariéru v oblasti technologií. 

Jes Wolfeová po absolvování Stanford Graduate School of Business, kde studovala příběhy největších světových technologických společností, věděla, že se chce věnovat kariéře v tomto odvětví. Dnes působí jako generální ředitelka Rebel Girls, globální mediální značky, která posiluje postavení dívek prostřednictvím příběhů průkopnických žen. Prostřednictvím své aplikace - vítěze soutěže Apple 2022 Design Awards - a také podcastu a knih se snaží inspirovat mladé ženy k velkým snům.

Niamh Fitzgeraldová a Chantelle Coleová si ve svých vedoucích funkcích v novozélandském studiu Dinosaur Polo Club, které se zabývá vývojem her, daly za cíl vybudovat inkluzivnější pracoviště a podpořit prostředí, kde se může dařit všem a kde se každý cítí být oceňován. Jejich tituly, jako například hit Apple Arcade Mini Motorways, navržené různorodým vývojářským týmem, podněcují uživatele k tomu, aby se blíže podívali na svět kolem sebe a řešili problémy kreativním a neobvyklým způsobem.

Dayo Akinrinade, účastnice podnikatelského tábora pro černošské zakladatele Apple 2022, se po absolvování Manchesterské univerzity cítila ve světě počítačových věd nedostatečně zastoupená a nedoceněná - a tak vytvořila vlastní komunitu, jejímž cílem je upřednostňovat a posilovat hlasy žen. Její aplikace Wisdom, která se zaměřuje na objevování zvuku na sociálních sítích, spojuje podobně smýšlející uživatele k hlubokým konverzacím na dalekosáhlá témata, jako je kariéra, vztahy a fitness.

Níže se Wolfe, Fitzgerald, Cole a Akinrinade podělí o to, jak využívají technologie k povznesení žen a vytváření sociálních změn.

Jaké problémy řešíte se svou společností a jejími produkty?

Jes Wolfe (JW), generální ředitelka společnosti Rebel Girls: Rozdíl v sebevědomí mezi oběma pohlavími vidíme už od šesti let. Tehdy si podle studie zveřejněné časopisem Science dívky začínají myslet, že jsou méně chytré a méně schopné než chlapci. Studie uvádí, že kariérní aspirace jsou formovány genderovými stereotypy. Mezi 8. a 14. rokem věku navíc sebevědomí dívek klesá o 30 %. Chceme, aby každá dívka otevřela aplikaci Rebel Girls - nebo kteroukoli z našich knih - a našla v ní desítky příběhů o vzorech, ve kterých se může vidět.

Dayo Akinrinade (DA), zakladatel knihy Wisdom: Mým cílem pro Wisdom je nahradit nerovnost uzavřených sítí otevřenou, různorodou komunitou odborníků a užitečných lidí. Wisdom nabízí ženám bezpečný prostor pro konverzaci o tématech, která jsou pro ně důležitá, jako jsou práva žen, domácí násilí, leadership a wellness. Naši uživatelé, kteří se neidentifikují jako ženy, se považují za spojence a poskytují podporu tím, že se účastní rozhovorů nebo jim prostě naslouchají.

Dayo Akinrinade je zakladatelkou aplikace Wisdom, kterou založila po studiu informatiky na univerzitě v Manchesteru. "Rozvíjíme otevřenou a různorodou komunitu, kde se konverzace soustředí na rady a osobní rozvoj," vysvětluje svou aplikaci.

Niamh Fitzgerald (NF), provozní ředitelka Dinosaur Polo Clubu: Paní Ninoflossová, vedoucí manažerka v oblasti managementu: Mnoho žen se potýká s problémy, jako je odměňování a rovnost žen a mužů, překážky ve vedení a nepružná pracovní doba. Věříme však, že vytvoření pracovního prostředí, které je inkluzivní a podporuje všechny - bez ohledu na jejich pohlaví nebo sexualitu - je základem pro vytvoření udržitelného a prosperujícího podniku. Prosazování rozmanitosti a inkluze je základem všeho, co děláme, ale doufáme, že jednoho dne dosáhneme bodu, kdy to bude samozřejmostí v každé firmě.

Jaký přínos má váš produkt pro komunitu uživatelů?

Chantelle Cole (CC), generální ředitelka společnosti Dinosaur Polo Club: Původně jsme chtěli vytvořit něco, co by se spojilo s lidmi, kteří si váží reálných systémů - něco, co by je přimělo podívat se na svět kolem sebe novýma očima a možná hledat elegantnější řešení každodenních problémů. Nikdy jsme nepředpokládali, jakým způsobem se naše hry staly pozitivní a smysluplnou součástí života lidí.

JW: Veškerý náš obsah i aplikaci vyvíjíme pro dívky ve věku 4 až 12 let. Naše vyprávění jim dodává sílu a inspiraci, pomáhá jim budovat sebevědomí a děláme to způsobem, který si může užít celá rodina. Osmdesát šest procent rodičů nám říká, že se díky Rebel Girls zvýšilo sebevědomí jejich dívek, a 92 procent rodičů nám říká, že naše příběhy jejich dívky inspirovaly.

Aplikace Rebel Girls obsahuje rozsáhlou sbírku zvukových příběhů pro dívky, které posilují sebevědomí a představují průkopnice minulosti i současnosti.

Jak vaše zkušenosti ovlivnily způsob, jakým jste vytvořili svou aplikaci a jak řídíte svůj podnik?

CC: Moje zkušenosti z práce v kreativních odvětvích - včetně hudby a tisku - začaly formovat to, kým jsem chtěl být jako vedoucí pracovník. Chtěl jsem si vzít to nejlepší z [lidí], kteří mě inspirovali svým hodnotově založeným a nesobeckým vedením, a vytvořit kulturu, která podporuje duševní pohodu, oceňuje rozmanitost a přímo řeší nerovnost.

Provozní ředitelka Dinosaur Polo Clubu Niamh Fitzgeraldová a generální ředitelka Chantelle Coleová jsou součástí týmu, který stojí za hitem Apple Arcade, hrou Mini Motorways. "Naší komunitě hráčů rádi říkáme urbanisté nebo stavební inženýři, což je v reálném životě obor, kterému dominují muži," říká Fitzgeraldová. "Mladým dívkám může vzít do ruky hru, která byla záměrně navržena pro všechny věkové kategorie a pohlaví, a otevřít jim tak myšlenku, že urbanistické navrhování a strategie na vysoké úrovni jsou věci, ve kterých mohou najít zalíbení."

DA: Během své práce se zakladateli z řad menšin jsem byl svědkem toho, jak nedostatek sociálního kapitálu přispívá k systémové nerovnosti a znevýhodňuje zakladatele z menšinových skupin, a proto vznikl projekt Wisdom. Rozvíjíme otevřenou a různorodou komunitu, kde se konverzace soustředí na rady a osobní rozvoj.

JW: Na začátku své kariéry jsem četl memoáry Carly Fioriny Těžká rozhodnutí a hltal jsem každou stránku. Byla to jedna z prvních knih o ženské generální ředitelce, kterou jsem četla, a tak mě inspirovala. Moje oblíbená otázka, kterou pokládám lidem, zní: "Kdo je žena, která vás inspiruje?". Je zklamáním, jak málo lidí dokáže na tuto otázku odpovědět. Ženy stále bojují za to, aby mohly vyprávět své příběhy a aby byly vyprávěny autenticky. Proto vyprávíme příběhy žen, které zastupují více než 400 profesí a pocházejí z více než 100 zemí; spolupracujeme se stovkami spisovatelek, ilustrátorek, editorek a vypravěček, abychom tyto příběhy vyprávěli autenticky.

Jaké funkce ve vaší aplikaci jste navrhli, abyste povznesli a posílili postavení dívek nebo žen?

NF: Naší komunitě hráčů rádi říkáme urbanisté nebo stavební inženýři, což je v reálném životě obor, kterému dominují muži. Mladým dívkám může vzít do ruky hru, která byla záměrně navržena pro všechny věkové kategorie a pohlaví, a otevřít jim tak myšlenku, že urbanistické navrhování a strategie na vysoké úrovni jsou věci, ve kterých mohou najít zalíbení. Pro nás jako studio je důležité, aby naše hry působily přístupně a přívětivě pro všechny demografické skupiny, takže pokud mohou v mladé ženě vzbudit důvěru, je to úspěch!

Hra Dinosaur Polo Club Mini Motorways vyzývá hráče, aby postupně vybudovali silniční síť a vytvořili rušnou metropoli.

JW: Sebedůvěra je největším faktorem, který předpovídá budoucí úspěch dítěte, a dívky jí mají méně než chlapci. Velkou roli hrají média a Rebel Girls vede ke změně příběhu a tónu. Máme ekosystém obsahu, v němž jsou dívky zobrazovány v realistických situacích, kdy vyhrávají, jsou obklopeny podpůrnou komunitou a přáteli a nejsou konfrontovány s genderovým jazykem.

DA: Moudrost je místem, kde se můžete ptát a učit od výjimečných žen z různých společenských vrstev - žen, které byste za normálních okolností neměli šanci potkat. Každá žena může zahájit rozhovor nebo se zapojit do otázek a odpovědí na téma, které je pro ni důležité, a to zdarma. Je to záměrně proto, aby se mohla vyjádřit každá. Od začátku jsme také mysleli na bezpečnost: Záměrně jsme přidali třecí plochy do procesu registrace, máme moderátory, kteří pracují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, a umožňujeme snadné nahlášení obsahu. Využíváme umělou inteligenci k algoritmickému hodnocení obsahu generovaného uživateli, abychom snížili pravděpodobnost zveřejnění škodlivého obsahu.

Aplikace Wisdom vytváří hlubší vztahy tím, že spojuje podobně smýšlející lidi k promyšleným rozhovorům.

Co si slibujete od příští generace technologů a technologiček?

DA: Doufám, že příští generace žen-technologů bude schopna ukázat své autentické já a bude se jim dařit v technologické oblasti, která je přizpůsobena různým stylům vedení. Koneckonců, vedení není univerzální.

JW: Ženy zakladatelky si v roce 2022 zajistily 2 % rizikového kapitálu v USA. Chci, aby ženy zakladatelky, tvůrkyně a vývojářky měly k dispozici alespoň 50 procent rizikového financování, aby mohly vytvářet své produkty, ovlivňovat společnost, vytvářet pracovní místa a budovat budoucnost.

Jes Wolfe je generální ředitelkou Rebel Girls, globální mediální značky, která posiluje postavení dívek prostřednictvím příběhů průkopnic. "Chceme, aby každá dívka otevřela aplikaci Rebel Girls - nebo kteroukoli z našich knih - a našla v ní desítky příběhů o vzorných dívkách, ve kterých se může vidět," říká.

NF: Doufám, že příští generace žen se zaměření na genderovou rozmanitost a inkluzi stane přirozenou součástí podnikání každé společnosti, nikoli něčím, co ji odlišuje. Tolik oblastí našeho života zahrnuje nějaký aspekt technologie a při zavádění inovací směrem k budoucnosti, která bude fungovat pro všechny, má smysl, aby se na ní podílela široká škála lidí a perspektiv.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple