Loading...

Zápis velikostí pneumatik pro elektrické koloběžky

29.03.2023 09:56

Různé formáty velikostí pneumatik pro elektrické koloběžky, aneb co znamenají jednotlivá čísla?

Elektrické koloběžky se staly populárním dopravním prostředkem ve městech po celém světě. Jedním z důležitých prvků údržby elektrické koloběžky je správná volba a výměna pneumatik. V tomto článku se proto podíváme na různé typy zápisů velikostí pneumatik a co u nich znamenají jednotlivá čísla.

Metrický zápis (např. 47-406)

Metrický zápis je běžný způsob označování velikosti pneumatik, zejména u koloběžek a jízdních kol. Velikost pneumatiky je zde vyjádřena v milimetrech. Metrický zápis má tvar "šířka x průměr", např. 47-406.

  • Šířka: První číslo označuje šířku pneumatiky v milimetrech. V našem příkladu je šířka pneumatiky 47 mm.
  • Průměr: Druhé číslo označuje průměr ráfku v milimetrech. V tomto příkladu je průměr ráfku 406 mm.

Zápis v palcích (např. 10x3) aneb vnější průměr x šířka pneu / duše

Palcový zápis je častý způsob označování velikostí pneumatik, který je používán u pneumatik pro elektrické koloběžky. Velikost pneumatiky je zde vyjádřena v palcích a má tvar "průměr x šířka", např. 10x3. 

Pro tento zápis je tipické, že první číslo je větší, než druhé.

  • Průměr: První číslo označuje průměr pneumatiky v palcích. V příkladu je průměr pneumatiky 10 palců.
  • Šířka: Druhé číslo označuje šířku pneumatiky v palcích. V příkladu je šířka pneumatiky 3 palce.

Obrácený zápis (např. 2,50-10) aneb šířka x vnější průměr ráfku

Tento zápis způsobuje časté potíže s výběrem pneumatik, jelikož je často zaměně se zápisem v palcích, protože je na první pohled obrácený oproti standardnímu zápisu velikosti pneumatiky v palcích. Jelikož se však tento údaj týká ráfku a ne pneumatiky, jsou tyto pneumatiky mnohem větší.

Pro tento zápis je tipické, že první číslo je menší, než druhé.

  • Šířka: První číslo označuje šířku v palcích, ale nikoliv pneumatiky, ale ráfku v palcích. V příkladu je šířka ráfku 2,5".
  • Průměr: Druhé číslo označuje průměr v palcích, ale nikoliv pneumatiky, ale ráfku v palcích. V příkladu je průměr ráfku 10".

Zápis s poměrem (např. 85/65-6,5)

Zápis s poměrem je používán pro některé typy pneumatik, zejména u skútrů a motocyklů, ale může se objevit i u koloběžek. Tento zápis má tvar "šířka/poměr-průměr ráfku", např. 85/65-6,5.

  • Šířka: První číslo označuje šířku pneumatiky v milimetrech. V příkladu je tedy šířka pneumatiky 85mm.
  • Poměr: Druhé číslo označuje poměr výšky bočnice pneumatiky k šířce pneumatiky ve formě procent. V našem příkladu je poměr výšky k šířce 65 %.
  • Průměr ráfku: Třetí číslo označuje průměr ráfku v palcích. V našem příkladu je průměr ráfku 6,5 palců.

Závěrem

Při výběru pneumatik pro elektrokoloběžku je důležité rozumět různým způsobům zápisu velikostí pneumatik a co znamenají jednotlivá čísla. Nejdůležitější je najít pneumatiky, které jsou kompatibilní s vaší koloběžkou a jejím ráfkem. Před výměnou pneumatik se vždy poraďte s odborníkem nebo se obraťte na výrobce koloběžky, aby jste získali správné informace o doporučených velikostech a typech pneumatik. Správně zvolené pneumatiky zajistí optimální jízdní vlastnosti, bezpečnost a prodlouží životnost vaší elektrické koloběžky. Snadnější to mají majítelé koloběžek s půlenými ráfky, kde jde často nasadit i širší pneumatika při použití delších šroubů.

Pomůže li vám tento článek v orientaci mezi různým značením velikosti pneumatik, budeme velmi rádi.