Loading...

Společnost Apple a její dodavatelé rozšiřují využívání obnovitelné energie

06.04.2023 06:25

Společnost Apple a její globální dodavatelé rozšiřují své využívání obnovitelné energie na 13,7 gigawattů.

Společnost Apple a její globální dodavatelé rozšiřují své využívání obnovitelné energie na 13,7 gigawattů. Více než 250 globálních výrobních partnerů se nyní vydalo cestou dekarbonizace výroby pro Apple do roku 2030.

Letos se do programu Apple Supplier Clean Energy připojila společnost Holmen Iggesund. Větrná elektrárna Blåbergsliden společnosti Holmen má 26 větrných turbín a nachází se nedaleko Skellefteå ve Švédsku.

Včera společnost Apple oznámila, že její výrobní partneři podporují více než 13 gigawattů obnovitelné elektřiny po celém světě, což znamená téměř 30% nárůst za poslední rok. Celkem více než 250 dodavatelů působících v 28 zemích se zavázalo používat obnovitelnou energii pro veškerou produkci pro Apple do roku 2030. Tento závazek představuje více než 85% přímých nákladů společnosti na výrobu a více než 20 gigawattů závazků.

Apple již dosáhla stavu uhlíkové neutrality pro své globální korporátní emise a používá inovativní nástroje k dosažení svého ambiciózního cíle být uhlíkově neutrální pro každý produkt do roku 2030. To zahrnuje 4,7 miliardy dolarů v zelených dluhopisech, které pomáhají financovat rozšíření čistých energetických řešení a snižování emisí po celém světě. Apple dnes sdílel podrobnosti o svých výdajích zelených dluhopisů pro rok 2022, které zahrnují investice do velkoplošného solárního využití, nízkouhlíkového designu, energetické účinnosti a odstraňování uhlíku.

„U Apple jsme uhlíkově neutrální pro své vlastní provozování a každý den inovujeme, abychom se posunuli ještě dál v naléhavé práci na řešení změny klimatu,“ řekl Tim Cook, CEO společnosti Apple. „Spolu s partnery po celém světě přidáváme ještě více obnovitelné energie k napájení našeho globálního dodavatelského řetězce a investujeme do zelených technologií příští generace. Rozsah tohoto výzvy je obrovský - ale také naše odhodlání ji splnit.“

Čistá energetická expanze v celém dodavatelském řetězci společnosti Apple

Technici společnosti Simmitri provádějí údržbu solárních panelů nainstalovaných u společnosti Bench-Tek Solutions v Santa Clare v Kalifornii. Obě společnosti jsou absolventy programu Apple Impact Accelerator.

V posledním roce se k programu Supplier Clean Energy společnosti Apple připojilo více než 40 výrobních partnerů. Apple vyzval své dodavatele k dekarbonizaci veškerých operací souvisejících s Apple, včetně získávání 100% obnovitelné elektřiny. Aby jim pomohla splnit své závazky a jít ještě dál, spolupracuje společnost Apple s dodavateli, aby identifikovala a implementovala řešení pro čistou energii a snižování emisí uhlíku - nabízí řadu bezplatných vzdělávacích zdrojů a živých školení prostřednictvím své Clean Energy Academy. „Naše nové závazky dodavatelů ukazují rychlý pokrok, kterého dosahujeme směrem k našemu cíli uhlíkové neutrality do roku 2030,“ řekla Lisa Jackson, viceprezidentka společnosti Apple pro environmentální politiku a společenské iniciativy.

„Jednáme naléhavě na celosvětové úrovni, abychom odemkli zelenější, inovativnější a odolnější budoucnost.“ Díky účasti v programu Supplier Clean Energy signalizují dodavatelé společnosti Apple poptávku po rozšíření kapacity obnovitelné elektřiny po celém světě. Od roku 2019 se provozní využívání obnovitelné energie v celém globálním dodavatelském řetězci společnosti Apple zvýšilo pětkrát a nyní dosahuje celkových 13,7 gigawattů. To odpovídá 17,4 milionům tun zamezených emisí oxidu uhličitého v minulém roce - což je ekvivalentem odstranění téměř 3,8 milionů automobilů z cest. Společnost Apple také podporuje zhruba 1,5 gigawattu obnovitelné energie po celém světě pro napájení všech kanceláří, datových center a obchodů, které se nacházejí v 44 zemích. Společnost také přímo investovala do zhruba 500 megawattů solární a větrné energie v Číně a Japonsku, aby řešila emise v horní části dodavatelského řetězce.

Dodavatelé společnosti Apple posunují vpřed pokrok v oblasti čisté energie po celém světě

Dodavatelé společnosti Apple se sídlem v USA postupně pokračují v přechodu na obnovitelnou energii, a to díky různým přístupům, které využívají 27 dodavatelů účastnících se programu Supplier Clean Energy. Někteří dodavatelé - včetně společnosti Bemis Associates - dosáhli 100% obnovitelné elektřiny pro veškerou produkci související s Apple, společnost Coherent Corp. se blíží k tomuto cíli prostřednictvím využití programu zeleného energetického zdroje a jiní - včetně společnosti Qorvo - využívají smlouvy o nákupu elektřiny (PPA) pro projekty solární a větrné energie po celé zemi. Téměř 70 dodavatelů v Číně se nyní zavázalo k 100% obnovitelné energii. Avary Holding, která se připojila k programu v roce 2020, spoléhá na své zkušenosti s programem Supplier Clean Energy a spouští vlastní iniciativu, která pomáhá rozvíjet škálovatelnou akci prostřednictvím zavádění obnovitelné energie a dekarbonizace u svých dodavatelů. Výnosy z Green Bond z roku 2019 přispěly k investicím společnosti Apple do fondu China Clean Energy Fund, prvního fondu svého druhu, který spojuje dodavatele v Číně s obnovitelnými zdroji energie. Inovativní přístup doposud umožnil společnosti Apple a jejím dodavatelům společně investovat do více než 650 megawattů obnovitelné elektřiny.

Téměř 70 čínských dodavatelů se zavázalo k 100% obnovitelné elektřině.

Třicet evropských výrobních partnerů se zavázalo k používání čisté energie a šest z nich - včetně společností Viscom AG a Victrex - již dosáhlo 100% obnovitelné elektřiny pro své zátěže spojené s produkty Apple. Společnosti Bosch Sensortec GmbH, která se nedávno připojila k programu Supplier Clean Energy společnosti Apple, a VARTA Microbattery GmbH dosahují 100% obnovitelné elektřiny prostřednictvím zeleného energetického zdroje.

V Japonsku se 34 výrobních partnerů zavázalo získávat 100% obnovitelnou energii pro svou výrobu spojenou s produkty Apple. Firmy jako Taiyo Holdings Co., Ltd. používají on-site řešení solární energie a další společnosti využívají smlouvy o nákupu elektřiny s postupně se zvyšující dostupností. To zahrnuje společnosti Rohm Company Limited a Nissha Co., Ltd., které se letos připojily k programu Supplier Clean Energy.

Apple a jeho partneři také dále spolupracují na podpoře širšího rozšíření cenově dostupné čisté energie prostřednictvím spoluprací jako Japan Climate Leaders' Partnership. Podobně v Jižní Koreji společnost Apple dále vyzývá k ambicióznímu cíli 100% obnovitelné energie do roku 2030 a účastní se společného lobbingu za zlepšení transparentnosti a rozšíření cenově dostupných možností, zejména smluv o nákupu elektřiny. Celkem 18 firem se sídlem v Jižní Koreji je nyní součástí programu Supplier Clean Energy, přičemž LG Innotek využívá řešení solární energie na místě, aby splnila své závazky, a SK hynix dosáhla 100% obnovitelné energie pro svoji výrobu spojenou s produkty Apple v zemi.

4,7 miliardy dolarů v Green Bonds urychlují ekologický pokrok

Aby urychlila pokrok v oblasti čisté energie a ekologických inovací po celém světě, rozdělila společnost Apple zatím více než 3,2 miliardy dolarů svého závazku ve výši 4,7 miliardy dolarů v rámci Green Bond - včetně celkových 2,5 miliardy dolarů z prvních dvou bondů. Zatím společnost alokovala 700 milionů dolarů z výnosů z Green Bond z roku 2019 na podporu 59 projektů - včetně vývoje a distribuce zdrojů školení pro dodavatele týkající se čisté energie a spolupráce na zlepšení podmínek v Japonsku, Vietnamu a Jižní Koreji. Očekává se, že projekty podporované Green Bond z roku 2019 sníží po dobu svého trvání více než 13,5 milionů metrických tun oxidu uhličitého. Mimo budování kapacity pro obnovitelnou energii v celém dodavatelském řetězci, loňské investice společnosti Apple do Green Bond podpořily širokou škálu environmentálních inovací v rámci podnikání, včetně designu s nízkým obsahem uhlíku, energetické účinnosti a rozšíření obnovitelné energie v sítích po celém světě.

Například Green Bond z roku 2019 pomohl financovat projekt IP Radian Solar, který nedávno začal provozovat v okrese Brown v Texasu, a nyní produkuje 320 megawattů elektřiny. Společnost Apple investovala do projektu, aby pomohla řešit uhlíkový dopad energie, kterou zákazníci Apple používají k nabíjení svých zařízení. Bond také podpořil velkou baterii společnosti, která se nachází u projektu California Flats Solar Project v Monterey v Kalifornii, a která byla uvedena do provozu v roce 2022. Velká baterie ukládá až 240 megawatt-hodin obnovitelné elektřiny pro pozdější použití, když je uhlíková intenzita sítě nejvyšší. To pomáhá řešit nepravidelnost obnovitelné energie po celém státě.

Green Bond společnosti Apple z roku 2019 podpořil velkou baterii společnosti umístěnou u projektu California Flats Solar Project v Monterey v Kalifornii.

Pro více informací o snahách společnosti Apple v oblasti Green Bond navštivte investor.apple.com/Apple_GreenBond_Report. Letošní výroční zpráva o vlivu pokrývá kumulativní alokaci výnosů z Green Bond společnosti Apple na environmentální projekty, které vykázaly výdaje mezi 29. zářím 2019 a 24. zářím 2022 - tedy v letech fiskálních let 2022, 2021 a 2020 společnosti Apple. Sustainalytics poskytl druhý názor na vybrané projekty a společnost Ernst & Young LLP předložila zprávu o ověření výdajů.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple