Loading...

Apple bude do roku 2025 používat v bateriích 100 % recyklovaného kobaltu

14.04.2023 06:48

Apple bude do roku 2025 používat v bateriích 100 % recyklovaného kobaltu. Špičková inovace v oboru otevírá novou cestu pro klíčové recyklované kovy v bateriích, magnetech a deskách s plošnými spoji.

Apple bude do roku 2025 používat v bateriích 100 % recyklovaného kobaltu. Špičková inovace v oboru otevírá novou cestu pro klíčové recyklované kovy v bateriích, magnetech a deskách s plošnými spoji.

Robot Daisy, který Apple používá při demontáži iPhonů, je jednou z mnoha inovací, které přispívají k dosažení cíle společnosti používat ve svých výrobcích pouze recyklované a obnovitelné materiály. Rozsáhlá kvalifikace designu, produktové inženýrství a odborné znalosti dodavatelského řetězce přiblížily společnost Apple k tomuto cíli jako nikdy předtím.

Společnost Apple včera oznámila zásadní urychlení práce na rozšíření recyklovaných materiálů ve svých produktech, včetně nového cíle pro rok 2025, kterým je použití 100 % recyklovaného kobaltu1 ve všech bateriích navržených společností Apple. Kromě toho budou do roku 2025 magnety v zařízeních Apple používat výhradně recyklované prvky vzácných zemin a všechny desky s plošnými spoji navržené společností Apple budou používat 100 procent recyklovaného cínu k pájení a 100 procent recyklovaného zlata.

V roce 2022 společnost výrazně rozšířila používání klíčových recyklovaných kovů a nyní více než dvě třetiny veškerého hliníku, téměř tři čtvrtiny všech vzácných zemin a více než 95 % veškerého wolframu v produktech Apple získává ze 100 % recyklovaného materiálu. Tento rychlý pokrok přibližuje Apple k jeho cíli vyrábět jednoho dne všechny produkty pouze z recyklovaných a obnovitelných materiálů a podporuje cíl společnosti do roku 2030, aby každý produkt byl uhlíkově neutrální. 

"Každý den Apple inovuje, aby mohl vyrábět technologie, které obohacují životy lidí a zároveň chrání planetu, kterou všichni sdílíme," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "Od recyklovaných materiálů v našich produktech až po čistou energii, která pohání naše provozy, je naše práce na ochraně životního prostředí nedílnou součástí všeho, co vyrábíme, i toho, kým jsme. Budeme tedy i nadále pokračovat v přesvědčení, že skvělé technologie by měly být skvělé i pro naše uživatele a pro životní prostředí."

"Naše ambice používat jednoho dne v našich produktech 100 % recyklovaných a obnovitelných materiálů jde ruku v ruce s Apple 2030: naším cílem dosáhnout do roku 2030 uhlíkově neutrálních produktů," řekla Lisa Jacksonová, viceprezidentka společnosti Apple pro životní prostředí, politiku a sociální iniciativy. "Na obou cílech pracujeme s naléhavostí a posouváme přitom inovace v celém našem odvětví."

Do roku 2025 budou mít všechny desky s plošnými spoji navržené společností Apple, včetně všech hlavních logických desek, 100% recyklované pozlacení a 100% recyklované pájení cínem.

Mapování pokroku do roku 2025

Společnost Apple v uplynulých třech letech výrazně rozšířila používání 100% certifikovaného recyklovaného kobaltu, takže do roku 2025 jej bude možné používat ve všech bateriích navržených společností Apple. V roce 2022 bude čtvrtina veškerého kobaltu obsaženého v produktech Apple pocházet z recyklovaného materiálu, přičemž v předchozím roce to bylo 13 %. Kobalt je kritickým materiálem v bateriích používaných ve většině spotřební elektroniky, včetně zařízení Apple, a umožňuje vysokou hustotu energie a zároveň splňuje přísné standardy společnosti Apple pro dlouhou životnost a bezpečnost. Baterie navržené společností Apple, které se nacházejí v iPhonech, iPadech, hodinkách Apple Watch, MacBoocích a mnoha dalších produktech, představují významnou většinu kobaltu, který společnost používá.

V posledním roce se také výrazně rozšířilo používání 100 % certifikovaných recyklovaných prvků vzácných zemin, a to ze 45 % v roce 2021 na 73 % v roce 2022. Od prvního uvedení recyklovaných vzácných zemin v Taptic Engine iPhonu 11 Apple rozšířil používání tohoto materiálu ve všech svých zařízeních, včetně všech magnetů v nejnovějších modelech iPhonu, iPadu, Apple Watch, MacBooku a Macu. Vzhledem k tomu, že magnety jsou zdaleka nejčastějším způsobem, jakým Apple vzácné zeminy využívá, znamená nový cíl pro rok 2025, že téměř všechny vzácné zeminy v produktech Apple budou brzy stoprocentně recyklované.

Do roku 2025 budou všechny baterie navržené společností Apple vyrobeny ze 100 % z recyklovaného kobaltu a magnety v zařízeních Apple budou používat 100 % recyklované prvky vzácných zemin.

V rámci nového zrychleného časového plánu budou všechny desky s plošnými spoji navržené společností Apple do roku 2025 používat 100% certifikované recyklované pozlacení. To se týká pevných desek, jako je hlavní logická deska, i ohebných desek, jako jsou ty, které se připojují ke kamerám nebo tlačítkům v iPhonu. Od doby, kdy Apple jako průkopník zavedl výhradně recyklovaný dodavatelský řetězec zlata při pokovování hlavní logické desky iPhonu 13, rozšířil použití tohoto materiálu v dalších komponentách a produktech, včetně vodičů všech fotoaparátů v řadě iPhone 14 a desek s plošnými spoji iPadu, Apple Watch, AirPods Pro, MacBooku Pro, Macu mini a HomePodu. Apple se také snaží podpořit širší používání recyklovaného zlata pro jiné než zákaznické komponenty v celém elektronickém průmyslu.

Do roku 2025 bude společnost používat 100% certifikované pájení recyklovaným cínem na všech pevných a ohebných deskách s plošnými spoji navržených společností Apple. V posledních letech se používání recyklovaného cínu společností Apple rozšířilo na pájení mnoha ohebných desek s plošnými spoji v produktech Apple, přičemž 38 procent veškerého cínu použitého v loňském roce pocházelo z recyklovaných zdrojů. V současné době probíhá aplikace recyklovaného cínu v ještě větším počtu součástek a společnost do tohoto úsilí zapojuje další dodavatele. 

Kovové terbium vzácných zemin.

Inovace také přispěly k pokroku při plnění dalšího ze závazků společnosti Apple do roku 2025: vyloučit plasty z obalů společnosti. Vývoj vláknových alternativ pro obalové komponenty, jako jsou fólie na obrazovky, obaly a pěnové polstrování, udržuje Apple na cestě k tomuto ambicióznímu cíli. Pro řešení zbývajících 4 % plastů v obalové stopě společnosti Apple inovuje, aby nahradil etikety, laminování a další drobné použití. V loňském roce Apple vyvinul vlastní tiskárnu, která zavedla digitální tisk přímo na krabice iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro, čímž odstranila potřebu většiny štítků. A nový přetiskovací lak, který se nachází na obalech iPadů Air, iPadů Pro a hodinek Apple Watch Series 8, nahrazuje polypropylenovou plastovou laminaci, která se nachází na krabicích a součástech obalů. Inovace pomohla zabránit vzniku více než 1 100 tun plastu a více než 2 400 tun oxidu uhličitého.

Řada iPhone 14 je navržena se 100% recyklovanými prvky vzácných zemin použitými ve všech magnetech, 100% recyklovaným wolframem v Taptic Engine, 100% recyklovaným cínem v pájce několika desek s plošnými spoji a 100% recyklovaným zlatem v pokovení několika desek s plošnými spoji.

Pokrok v odpovědném získávání primárních a recyklovaných materiálů

S tím, jak Apple snižuje svou závislost na nově vytěžených nerostech, hledá také způsoby, jak přímo podpořit komunity, jejichž živobytí závisí na těžbě. Společnost spolupracuje s odborníky, jako je Fond pro globální lidská práva, aby poskytla podporu obráncům lidských práv a životního prostředí v první linii, mimo jiné v oblasti Velkých afrických jezer, a také s programy odborného vzdělávání, které umožňují členům místních komunit, kteří se od těžby odklánějí, získat dovednosti a nové příležitosti.

Inovace ve společnosti Apple jsou také hnací silou jejího závazku do roku 2025 odstranit z obalů veškeré plasty.

Společnost Apple získává primární nerostné suroviny zodpovědně a ve svém dodavatelském řetězci prosazuje nejvyšší úroveň standardů v oblasti lidských práv a životního prostředí. Apple byl první elektronickou společností, která zveřejnila seznam rafinerií kobaltu a lithia ve svém dodavatelském řetězci baterií, přičemž kobalt v roce 2016 a lithium v roce 2020. V roce 2017 společnost zmapovala svůj dodavatelský řetězec vzácných zemin. A od roku 2015 se každá identifikovaná tavírna a rafinerie cínu, wolframu, tantalu a zlata účastní nezávislých auditů třetích stran.

Při přechodu na recyklovaný a obnovitelný obsah Apple upřednostnil 14 materiálů na základě ochrany životního prostředí, lidských práv a dopadu na dodávky, které dohromady tvoří téměř 90 % materiálů dodávaných v produktech Apple: hliník, kobalt, měď, sklo, zlato, lithium, papír, plasty, prvky vzácných zemin, ocel, tantal, cín, wolfram a zinek.

V roce 2022 pocházelo z recyklovaných nebo obnovitelných zdrojů asi 20 % všech materiálů dodávaných v produktech Apple. Patří sem první použití recyklované měděné fólie v hlavní logické desce iPadu (10. generace), zavedení certifikované recyklované oceli v bateriovém zásobníku MacBooku Air s čipem M2, 100 procent recyklovaného wolframu v nejnovější řadě hodinek Apple Watch a hliníkové kryty, které se nacházejí v mnoha produktech Apple, vyrobené ze 100 procent recyklované hliníkové slitiny navržené společností Apple. 

Inovace pro budoucnost recyklace

Práce společnosti Apple na průkopnickém výzkumu a vývoji v oblasti demontáže a recyklace výrobků na konci životnosti pomohla tento pokrok uskutečnit. Díky rozsáhlému úsilí, včetně partnerství s předními výzkumnými institucemi a laboratoří Material Recovery Lab v texaském Austinu, vyvíjejí inženýři a odborníci společnosti Apple inovativní způsoby, jak dát materiálům v produktech Apple nový život, a pomáhají při rozhodování o designu, který podporuje demontáž a recyklaci.

Robot Daisy, který společnost používá k demontáži iPhonů, odděluje baterie od ostatních součástí a umožňuje specializovaným recyklačním firmám získat kobalt a další materiály včetně lithia. Apple odhaduje, že od roku 2019 bylo z baterií vyjmutých pomocí Daisy získáno více než 11 000 kilogramů kobaltu, který byl následně vrácen na sekundární trh. Daisy také pomáhá získávat prvky vzácných zemin, které se tradičními procesy recyklace elektroniky z velké části ztrácejí.

Systémy rozšířené reality s horním projektorem pomáhají recyklačním partnerům společnosti Apple rozebírat modely MacBooků a iPadů promítáním videozáznamů přímo na jejich pracovní plochu.

Daisy je jen jedním z příkladů toho, jak mohou inovace společnosti Apple v oblasti recyklace a demontáže podpořit změny v celém odvětví. Robot Dave, který společnost nyní nasadila u svého recyklačního partnera v Číně, může pomoci dále urychlit obnovu prvků vzácných zemin demontáží taptických motorů.

Apple také začal u recyklačních partnerů nasazovat systémy rozšířené reality (AR) založené na zpětných projektorech. Systém vede demontáž zařízení včetně MacBooků a iPadů promítáním videozáznamů přímo na pracovní plochu. Společnost vydává pro globální recyklátory příručky Apple Recycler Guides, aby maximalizovala efektivitu využití materiálů a zároveň chránila lidské zdraví a bezpečnost. Vzhledem k tomu, že recyklované a obnovitelné materiály mohou přispět ke snížení uhlíkové stopy každého výrobku, přibližuje se zdokonalená regenerace také ambicióznímu cíli společnosti Apple, kterým je do roku 2030 dosáhnout uhlíkové neutrality v celém dodavatelském řetězci a životním cyklu každého výrobku.

Zdroj informací: Apple Newsroom - Novinky ze světa Apple