Loading...

Apple a Google řeší nežádoucí sledování

03.05.2023 06:30

Apple a Google vedou iniciativu za průmyslovou specifikaci pro řešení nežádoucího sledování.

Apple a Google vedou iniciativu za průmyslovou specifikaci pro řešení nežádoucího sledování. Společnosti vítají příspěvky účastníků z oboru a skupin na obhajobu návrhu specifikace, která má upozornit uživatele v případě podezření na nežádoucí sledování.

Apple a Google vedou iniciativu za průmyslovou specifikaci pro řešení nežádoucího sledování. Společnosti vítají příspěvky účastníků z oboru a skupin na obhajobu návrhu specifikace, která má upozornit uživatele v případě podezření na nežádoucí sledování.

Zařízení pro sledování polohy pomáhají uživatelům najít osobní předměty, jako jsou klíče, kabelka, zavazadlo a další, prostřednictvím crowdsourcových vyhledávacích sítí. Mohou však být také zneužita k nežádoucímu sledování osob.

Společnosti Apple a Google dnes společně předložily návrh průmyslové specifikace, která má pomoci bojovat proti zneužívání zařízení pro sledování polohy Bluetooth k nežádoucímu sledování. Tato první specifikace svého druhu umožní, aby zařízení pro sledování polohy Bluetooth byla kompatibilní s detekcí neoprávněného sledování a výstrahami na platformách iOS a Android. Společnosti Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security a Pebblebee vyjádřily podporu návrhu specifikace, která nabízí osvědčené postupy a pokyny pro výrobce, pokud se rozhodnou tyto funkce zabudovat do svých produktů.

"Apple uvedl na trh AirTag, aby uživatelé měli jistotu, že vědí, kde najdou své nejdůležitější předměty," řekl Ron Huang, viceprezident společnosti Apple pro snímání a konektivitu. "AirTag a síť Find My jsme vybavili sadou proaktivních funkcí, které odrazují od nechtěného sledování - poprvé v oboru - a nadále provádíme vylepšení, která pomáhají zajistit, aby se technologie používala tak, jak má. Tato nová oborová specifikace vychází z ochranných prvků AirTag a díky spolupráci se společností Google je výsledkem zásadního kroku vpřed, který pomáhá bojovat proti nechtěnému sledování v systémech iOS a Android."

"Sledovací zařízení Bluetooth vytvořila obrovské výhody pro uživatele, ale přinášejí také potenciál nežádoucího sledování, jehož řešení vyžaduje opatření v celém odvětví," řekl Dave Burke, viceprezident společnosti Google pro inženýrství systému Android. "Systém Android je neochvějně odhodlán chránit uživatele a bude i nadále vyvíjet silná ochranná opatření a spolupracovat s průmyslem, aby pomohl bojovat proti zneužívání sledovacích zařízení Bluetooth."

Kromě zapracování zpětné vazby od výrobců zařízení byly do vývoje specifikace zahrnuty i podněty od různých bezpečnostních a ochranářských skupin. 

"Národní síť pro ukončení domácího násilí se zasazuje o zavedení univerzálních standardů na ochranu obětí - a všech lidí - před zneužitím sledovacích zařízení Bluetooth. Tato spolupráce a výsledné normy jsou významným krokem vpřed. NNEDV je tímto pokrokem povzbuzena," uvedla Erica Olsenová, vrchní ředitelka projektu Safety Net organizace National Network to End Domestic Violence. "Tyto nové standardy minimalizují možnosti zneužití této technologie a sníží zátěž pro pozůstalé při odhalování nechtěných sledovacích zařízení. Jsme vděčni za toto úsilí a těšíme se na další spolupráci při řešení nechtěného sledování a jeho zneužívání."

"Dnešní zveřejnění návrhu specifikace je vítaným krokem, jak čelit škodlivému zneužívání sledovacích zařízení Bluetooth," uvedla Alexandra Reeve Givensová, prezidentka a generální ředitelka Centra pro demokracii a technologie. "CDT se nadále zaměřuje na způsoby, jak tato zařízení lépe odhalit a snížit pravděpodobnost, že budou použita ke sledování lidí. Klíčovým prvkem pro omezení zneužívání je univerzální řešení na úrovni operačního systému, které dokáže odhalit sledovací zařízení vyrobená různými společnostmi v různých chytrých telefonech, které lidé denně používají. Chválíme společnosti Apple a Google za jejich partnerství a odhodlání vyvinout jednotné řešení, které by zlepšilo odhalitelnost. Těšíme se na to, až specifikace projde procesem standardizace, a na další spolupráci na způsobech, jak snížit riziko zneužití sledovacích zařízení Bluetooth pro určování polohy."

Specifikace byla předložena jako internetový návrh prostřednictvím Internet Engineering Task Force (IETF), přední organizace pro vývoj standardů. Zainteresované strany jsou vyzvány, aby ji v příštích třech měsících posoudily a vyjádřily se k ní. Po uplynutí lhůty pro podávání připomínek budou společnosti Apple a Google ve spolupráci řešit připomínky a do konce roku 2023 vydají produkční implementaci specifikace pro upozornění na nežádoucí sledování, která pak bude podporována v budoucích verzích systémů iOS a Android.