Loading...

Apple přináší Final Cut Pro a Logic Pro na iPad

10.05.2023 06:07

Apple přináší Final Cut Pro a Logic Pro na iPad. Aplikace Pro představují výkonné funkce navržené pro iPad a poskytují dokonalé mobilní studio pro tvůrce videa a hudby.

Apple přináší Final Cut Pro a Logic Pro na iPad. Aplikace Pro představují výkonné funkce navržené pro iPad a poskytují dokonalé mobilní studio pro tvůrce videa a hudby.

Apple včera představil Final Cut Pro a Logic Pro pro iPad. Tvůrci videa a hudby nyní mohou popustit uzdu své kreativitě novými způsoby, které jsou možné pouze na iPadu. Final Cut Pro a Logic Pro pro iPad přinášejí zcela nová dotyková rozhraní, která uživatelům umožňují vylepšit jejich pracovní postupy díky bezprostřednosti a intuitivnosti technologie Multi-Touch. Final Cut Pro pro iPad přináší tvůrcům videa výkonnou sadu nástrojů pro nahrávání, střih, dokončování a sdílení, a to vše z jednoho přenosného zařízení. Logic Pro pro iPad dává tvůrcům do rukou sílu profesionální hudební tvorby - bez ohledu na to, kde se právě nacházejí - s kompletní kolekcí sofistikovaných nástrojů pro psaní skladeb, tvorbu beatů, nahrávání, střih a mixování. Final Cut Pro a Logic Pro pro iPad budou k dispozici v App Store jako předplatné od úterý 23. května.

"Jsme nadšeni, že můžeme představit Final Cut Pro a Logic Pro pro iPad a umožnit tak tvůrcům rozvinout svou kreativitu novými způsoby a na ještě více místech," řekl Bob Borchers, viceprezident společnosti Apple pro celosvětový produktový marketing. "Díky výkonné sadě intuitivních nástrojů navržených pro přenosnost, výkon a dotykové rozhraní iPadu představují Final Cut Pro a Logic Pro dokonalé mobilní studio."

Final Cut Pro pro iPad

Final Cut Pro pro iPad přináší zcela nové dotykové rozhraní a intuitivní nástroje, které tvůrcům videa zpřístupňují nové pracovní postupy. Nové kolečko usnadňuje proces střihu jako nikdy předtím a umožňuje uživatelům pracovat s obsahem zcela novými způsoby. Mohou se pohybovat po magnetické časové ose, přesouvat klipy a provádět rychlé úpravy s přesností na snímky pouhým dotykem prstu a díky bezprostřednosti a intuitivnosti gest Multi-Touch posunout svou kreativitu do nových výšin. 

Díky funkci Live Drawing mohou uživatelé kreslit a psát přímo na videoobsah pomocí Apple Pencil. Na iPadu Pro s M2 odemyká Apple Pencil hover možnost rychlého procházení a prohlížení záznamů, aniž by se uživatelé dotkli obrazovky. Své pracovní postupy mohou také urychlit přidáním klávesnice Magic Keyboard nebo Smart Keyboard Folio a využívat tak klávesové příkazy. Tvůrci mohou prohlížet a upravovat úžasná HDR videa - s využitím displeje Liquid Retina XDR na 12,9palcovém iPadu Pro - a s přesností aplikovat barevné stupně pomocí referenčního režimu.

Final Cut Pro pro iPad poskytuje uživatelům dokonalé mobilní studio pro všechny jejich potřeby v oblasti videa a střihu - ať už jsou kdekoli.

Režim profesionální kamery a střih videa Multicam

Režim profesionální kamery přináší ještě větší kontrolu nad procesem tvorby na iPadu. Tvůrci videa mohou natáčet vysoce kvalitní video v orientaci na výšku nebo na šířku, sledovat zvuk a dostupný čas záznamu a ručně ovládat nastavení, jako je zaostření, expozice a vyvážení bílé. Tvůrci mohou pořizovat, upravovat a publikovat z jediného zařízení i v terénu a na iPadu Pro s M2 mohou uživatelé dokonce nahrávat ve formátu ProRes. Při úpravě vícekamerového videa lze klipy automaticky synchronizovat a upravovat společně a uživatelé mohou dokonce přepínat úhly v klipu vícekamerového videa pouhým dotykem prstu.

Střih videa Multicam na iPadu je neuvěřitelně intuitivní - uživatelé mohou automaticky synchronizovat až čtyři úhly záběru a přepínat mezi nimi pouhým klepnutím prstu.

Funkce rychlého střihu pomocí strojového učení

Final Cut Pro pro iPad využívá výkon křemíku Apple a strojového učení k urychlení časově náročných střihových úloh. S funkcí Scene Removal Mask mohou tvůrci rychle odstranit nebo nahradit pozadí za objektem v klipu bez použití zeleného plátna. Funkce automatického ořezu upravuje záběry pro svislé, čtvercové a další poměry stran a pomocí funkce Voice Isolation lze snadno odstranit šum na pozadí ze zvuku zachyceného v terénu.

Profesionální grafika, efekty a zvuk

Tvůrci videí si mohou vybrat z rozsáhlé knihovny profesionální grafiky, efektů a zvuku, aby vylepšili své vyprávění. Patří mezi ně ohromující pozadí HDR, přizpůsobitelné animované vzory a profesionální zvukové stopy, které se automaticky přizpůsobují délce videa.

Tvůrci videí si mohou vybrat z rozsáhlé knihovny zvukových a video efektů, přechodů, pozadí HDR a zvukových stop.

Import a export 

Střihači mohou importovat podporovaná média ze souborů nebo fotografií a ukládat je přímo v projektu Final Cut Pro. Final Cut Pro pro iPad také podporuje možnost importovat projekty vytvořené v iMovie pro iOS a uživatelé iPadu mohou své projekty Final Cut Pro exportovat do Macu.

Logic Pro pro iPad

Logic Pro pro iPad kombinuje výkon Logic Pro s přenosností iPadu a představuje tak profesionální aplikaci pro tvorbu hudby "vše v jednom". Díky gestům Multi-Touch mohou hudební tvůrci hrát na softwarové nástroje a přirozeně komunikovat s ovládacími prvky, stejně jako procházet složitými projekty pomocí funkce pinch-to-zoom a swipe-to-scroll. Díky zásuvným dlaždicím má tvůrce na dosah ruky nejužitečnější ovládací prvky, které mu usnadňují rychlé tvarování zvuků. Díky vestavěným mikrofonům v iPadu mohou uživatelé pořizovat nahrávky hlasu nebo nástrojů a díky pěti mikrofonům studiové kvality v iPadu Pro mohou uživatelé proměnit prakticky jakýkoli prostor v nahrávací studio. Tvůrci mohou také provádět přesné úpravy a kreslit detailní automatizaci stop pomocí Apple Pencil a připojit klávesnici Smart Keyboard Folio nebo Magic Keyboard a používat klávesové příkazy, které urychlují produkci.

Logic Pro pro iPad, přepracovaný pro moderní generaci tvůrců, přináší výkon profesionální hudební tvorby na dosah ruky.

Zcela nový zvukový prohlížeč

Zcela nový prohlížeč zvuků využívá dynamické filtrování, které pomáhá tvůrcům hudby objevit dokonalý zvuk, kdykoli se objeví inspirace. Prohlížeč zvuků zobrazuje všechny dostupné nástrojové patche, zvukové patche, předvolby plug-inů, samply a smyčky na jednom místě a uživatelé si mohou klepnutím vyzkoušet jakýkoli zvuk před jeho načtením do projektu, aby ušetřili čas a zůstali v tvůrčím proudu.

Zcela nový prohlížeč zvuků usnadňuje tvůrcům hudby objevování dokonalých zvuků, kdykoli se objeví inspirace.

Profesionální nástroje a zásuvné moduly efektů

Tvůrci mohou utvářet zvukové kvality své hudby pomocí více než 100 výkonných nástrojů a efektových zásuvných modulů v aplikaci Logic Pro. Efekty, jako jsou vintage ekvalizéry, kompresory a reverby, umožňují uživatelům vyladit a doladit jejich skladby. Díky funkci Multi-Touch mohou tvůrci hrát na nástroje pomocí různých hracích ploch. Logic Pro pro iPad obsahuje rozsáhlou sbírku realisticky znějících nástrojů a výkonných syntezátorů, včetně Sample Alchemy, nového nástroje pro manipulaci se samply, který dokáže dotykem prstu proměnit jakýkoli zvukový vzorek.

Logic Pro pro iPad obsahuje rozsáhlou sbírku realisticky znějících nástrojů.

Nástroje pro tvorbu beatů a produkci

Producenti mohou sekat a převracet samply, programovat beaty a basové linky a vytvářet vlastní sady bicích pomocí sady nástrojů pro tvorbu beatů a produkci. Nový zásuvný modul Beat Breaker, který mění čas a výšku tónu, umožňuje tvůrcům hudby přejetím prstem a stisknutím radikálně měnit tvar a přehazovat zvuky. Quick Sampler dokáže rozsekat a transformovat zvukové vzorky do zcela nových hratelných nástrojů a Step Sequencer umožňuje uživatelům programovat bicí vzory, basové linky a melodie, a dokonce automatizovat zásuvné moduly pomocí několika klepnutí. Aplikace Drum Machine Designer umožňuje vytvářet vlastní bicí sady použitím samplů a jedinečných plug-inů na libovolný bicí pad. Pomocí funkce Live Loops mohou uživatelé zachytit inspiraci a rychle vytvářet aranžmá mícháním a kombinováním hudebních smyček.

Uživatelé mají přístup k výkonné sadě nástrojů pro tvorbu beatů a produkci - včetně nového nástroje Beat Breaker, Quick Sampler, Step Sequencer a dalších.

Pro Mixer

Plně vybavený mixér s páskami kanálů, ovladači hlasitosti, panoramaty, plug-iny, vysílači a přesnou automatizací poskytuje uživatelům vše, co potřebují k vytvoření profesionálního mixu výhradně na iPadu. Funkce Multi-Touch umožňuje tvůrcům intuitivně mixovat a pohybovat více fadery najednou a měřicí můstek mixéru jim umožňuje rychle se pohybovat v přehledu úrovní stop, a to vše z iPadu.

Plně vybavený mixér poskytuje uživatelům vše, co potřebují k vytvoření profesionálního mixu výhradně na iPadu.

Import a export

Logic Pro pro iPad podporuje funkci roundtrip, která usnadňuje přesouvání projektů mezi Logicem Pro pro Mac a iPadem. Uživatelé iPadu mohou exportovat své hotové skladby v různých komprimovaných a bezeztrátových zvukových formátech a také jako stonky jednotlivých zvukových stop. Hudební tvůrci mohou vytvořit zvukovou stopu v aplikaci Logic Pro pro iPad a exportovat ji do aplikace Final Cut Pro pro iPad - to poskytuje neuvěřitelnou flexibilitu při práci s hudbou a videem. Logic Pro pro iPad také podporuje možnost otevřít projekty vytvořené v GarageBand pro iOS, takže uživatelé mohou svou hudbu posunout na vyšší úroveň díky profesionálním funkcím a pracovním postupům.

Ceny a dostupnost

Od úterý 23. května budou Final Cut Pro a Logic Pro pro iPad k dispozici v App Store za 4,99 USD měsíčně nebo 49 USD ročně s měsíční zkušební dobou zdarma.8 Final Cut Pro je kompatibilní s iPady s čipem M1 nebo novějším a Logic Pro bude k dispozici pro iPady s čipem A12 Bionic nebo novějším. Final Cut Pro pro iPad a Logic Pro pro iPad vyžadují iPadOS 16.4. Další informace najdete na stránkách apple.com/final-cut-pro-for-ipad a apple.com/logic-pro-for-ipad.