Loading...

Apple představuje nové funkce pro kognitivní přístupnost

17.05.2023 07:22

Apple představuje nové funkce pro kognitivní přístupnost spolu s funkcemi Živá řeč, Osobní hlas a Ukaž a mluv v Lupě ( Live Speech, Personal Voice, and Point and Speak in Magnifier).

Apple představuje nové funkce pro kognitivní přístupnost spolu s funkcemi Živá řeč, Osobní hlas a Ukaž a mluv v Lupě ( Live Speech, Personal Voice, and Point and Speak in Magnifier). Nové softwarové funkce pro kognitivní, řečovou a zrakovou přístupnost se objeví ještě letos.

Nové funkce společnosti Apple pro usnadnění přístupu, včetně funkcí Assistive Access, Live Speech a dalších, se objeví později v tomto roce.

Společnost Apple včera představila softwarové funkce pro kognitivní, zrakovou, sluchovou a pohybovou přístupnost a inovativní nástroje pro osoby, které nemluví nebo jim hrozí ztráta schopnosti mluvit. Tyto aktualizace vycházejí z pokroku v oblasti hardwaru a softwaru, zahrnují strojové učení přímo v zařízení, které zajišťuje soukromí uživatelů, a rozšiřují dlouhodobý závazek společnosti Apple vytvářet produkty pro každého. 

Apple při vývoji funkcí přístupnosti, které mají skutečný dopad na životy lidí, úzce spolupracuje s komunitními skupinami zastupujícími široké spektrum uživatelů se zdravotním postižením. Uživatelé s kognitivním postižením budou moci iPhone a iPad používat s větší lehkostí a nezávislostí díky funkci Assistive Access, nemluvící lidé budou moci během hovorů a konverzací mluvit na klávesnici pomocí funkce Live Speech a ti, kterým hrozí ztráta schopnosti mluvit, budou moci pro spojení s rodinou a přáteli používat funkci Personal Voice, která jim vytvoří syntetický hlas, jenž bude znít jako oni. Pro nevidomé nebo slabozraké uživatele nabízí režim Detekce v aplikaci Lupa funkci Ukaž a mluv, která identifikuje text, na který uživatelé ukazují, a přečte jej nahlas, aby jim pomohla komunikovat s fyzickými předměty, jako jsou domácí spotřebiče.

"Ve společnosti Apple jsme vždy věřili, že nejlepší technologie jsou technologie vytvořené pro každého," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "Dnes se s vámi rádi podělíme o neuvěřitelné nové funkce, které navazují na naši dlouhou historii zpřístupňování technologií, takže každý má možnost tvořit, komunikovat a dělat to, co ho baví."

"Přístupnost je součástí všeho, co ve společnosti Apple děláme," řekla Sarah Herrlingerová, vrchní ředitelka globální politiky a iniciativ společnosti Apple pro přístupnost. "Tyto převratné funkce byly navrženy s ohledem na zpětnou vazbu od členů komunit zdravotně postižených na každém kroku, aby podporovaly různorodou skupinu uživatelů a pomáhaly lidem navazovat kontakty novými způsoby."

Asistovaný přístup podporuje uživatele s kognitivním postižením

Služba Assistive Access využívá inovace v oblasti designu k tomu, aby aplikace a zážitky byly destilovány na jejich základní funkce s cílem snížit kognitivní zátěž. Funkce odráží zpětnou vazbu od lidí s kognitivním postižením a jejich důvěryhodných podporovatelů - zaměřuje se na činnosti, které mají rádi - a které jsou pro iPhone a iPad základní: spojení s blízkými, pořizování a prohlížení fotografií a poslech hudby.

Funkce Assistive Access omezuje zkušenosti s aplikacemi Fotoaparát, Fotografie, Hudba, Hovory a Zprávy na iPhonu na jejich základní funkce, aby uživatelům ulehčila jejich kognitivní zátěž.

Asistovaný přístup zahrnuje přizpůsobené prostředí pro aplikace Telefon a FaceTime, které byly sloučeny do jediné aplikace Hovory, a také pro Zprávy, Fotoaparát, Fotografie a Hudbu. Funkce nabízí odlišné rozhraní s vysoce kontrastními tlačítky a velkými textovými popisky, jakož i nástroje, které důvěryhodným podporovatelům pomáhají přizpůsobit prostředí jednotlivci, kterého podporují. Například pro uživatele, kteří dávají přednost vizuální komunikaci, obsahují Zprávy klávesnici pouze s emoji a možnost nahrát videozprávu, kterou mohou sdílet se svými blízkými. Uživatelé a důvěryhodní podporovatelé si také mohou vybrat mezi vizuálnějším, mřížkovým rozvržením domovské obrazovky a aplikací nebo řádkovým rozvržením pro uživatele, kteří dávají přednost textu.

V aplikaci Assistive Access na iPhonu si uživatelé mohou vybrat mezi vizuálnějším rozvržením domovské obrazovky a aplikací založeným na mřížce a řádkovým rozvržením pro ty, kteří dávají přednost textu.

"Komunita lidí s mentálním a vývojovým postižením překypuje kreativitou, ale technologie pro ně často představují fyzickou, vizuální nebo znalostní bariéru," řekla Katy Schmidová, vrchní ředitelka národních programových iniciativ ve společnosti The Arc of the United States. "Mít k dispozici funkci, která poskytuje kognitivně přístupný zážitek na iPhonu nebo iPadu - to znamená více otevřených dveří ke vzdělání, zaměstnání, bezpečnosti a samostatnosti. Znamená to rozšíření světů a rozšíření potenciálu."

Živá řeč a osobní hlas zlepšují přístupnost řeči

S funkcí Live Speech na iPhonu, iPadu a Macu mohou uživatelé napsat, co chtějí říct, a nechat si to nahlas namluvit během telefonních a FaceTime hovorů i osobních konverzací. Uživatelé si také mohou uložit běžně používané fráze, aby se mohli rychle ozvat během živé konverzace s rodinou, přáteli a kolegy. Služba Live Speech byla navržena tak, aby podpořila miliony lidí na celém světě, kteří nemohou mluvit nebo kteří časem ztratili řeč.

Živá řeč na iPhonu, iPadu a Macu umožňuje uživatelům napsat, co chtějí říct, a nechat si to nahlas namluvit během telefonních hovorů, FaceTime i osobních konverzací.

Pro uživatele, kterým hrozí ztráta schopnosti mluvit - například pro ty, kterým byla nedávno diagnostikována ALS (amyotrofická laterální skleróza) nebo jiná onemocnění, která mohou postupně ovlivňovat schopnost mluvit - představuje Personal Voice jednoduchý a bezpečný způsob, jak si vytvořit hlas, který zní jako oni. 

Uživatelé si mohou Personal Voice vytvořit tak, že si na iPhonu nebo iPadu přečtou náhodně vybranou sadu textových pokynů a nahrají 15 minut zvuku. Tato funkce pro zpřístupnění řeči využívá strojové učení přímo v zařízení, aby informace o uživatelích zůstaly soukromé a bezpečné, a hladce se integruje s funkcí Live Speech, takže uživatelé mohou při spojení s blízkými mluvit svým Osobním hlasem.

Funkce Personal Voice umožňuje uživatelům, kterým hrozí ztráta schopnosti mluvit, vytvořit si hlas, který bude znít jako oni, a hladce se integruje s funkcí Live Speech, takže uživatelé mohou při spojení s blízkými mluvit svým osobním hlasem.

"Nakonec je nejdůležitější, abyste mohli komunikovat s přáteli a rodinou," řekl Philip Green, člen správní rady a obhájce ALS v neziskové organizaci Team Gleason, který od roku 2018, kdy mu byla diagnostikována ALS, zažil výrazné změny hlasu. "Pokud jim můžete říct, že je máte rádi, hlasem, který zní jako vy, je to velký rozdíl na světě - a možnost vytvořit si syntetický hlas na iPhonu za pouhých 15 minut je mimořádná."

Detekční režim v lupě zavádí funkci Ukaž a mluv pro nevidomé nebo slabozraké uživatele

Funkce Point and Speak v Lupě usnadňuje uživatelům se zrakovým postižením interakci s fyzickými objekty, které mají několik textových popisků. Například při používání domácích spotřebičů - jako je mikrovlnná trouba - funkce Point and Speak kombinuje vstupy z kamery, skeneru LiDAR a strojového učení v zařízení a oznamuje text na jednotlivých tlačítkách, jakmile uživatelé přejíždějí prstem po klávesnici.2 Funkce Point and Speak je zabudována do aplikace Lupa na iPhonu a iPadu, skvěle funguje s funkcí VoiceOver a lze ji používat s dalšími funkcemi Lupy, jako je detekce osob, detekce dveří a popis obrázků, které uživatelům pomáhají orientovat se ve fyzickém prostředí.

Další funkce

Neslyšící nebo nedoslýchaví uživatelé mohou sluchadla Made for iPhone spárovat přímo s Macem a přizpůsobit si je pro svůj sluchový komfort.3

Hlasové ovládání přidává fonetické návrhy pro úpravu textu, takže uživatelé, kteří píší hlasem, mohou vybrat správné slovo z několika, která mohou znít podobně, jako například "do", "due" a "dew".4 Kromě toho se díky Průvodci hlasovým ovládáním mohou uživatelé naučit tipy a triky pro používání hlasových příkazů jako alternativy k dotykovému ovládání a psaní na iPhonu, iPadu a Macu.

Uživatelé s tělesným a pohybovým postižením, kteří používají Switch Control, mohou proměnit jakýkoli přepínač ve virtuální herní ovladač a hrát své oblíbené hry na iPhonu a iPadu.

Pro uživatele se slabým zrakem je nyní snazší nastavit velikost textu v aplikacích pro Mac, jako jsou Finder, Zprávy, Mail, Kalendář a Poznámky.

Uživatelé citliví na rychlé animace mohou ve Zprávách a Safari automaticky pozastavit obrázky s pohyblivými prvky, například GIFy.

Pro uživatele VoiceOver zní hlasy Siri přirozeně a expresivně i při vysokých rychlostech hlasové odezvy; uživatelé si také mohou přizpůsobit rychlost, jakou na ně Siri mluví, s možnostmi od 0,8x do 2x.

Sluchátka vyrobená pro iPhone lze spárovat přímo s počítačem Mac a přizpůsobit je uživatelskému sluchovému komfortu.

Oslavy globálního dne přístupnosti po celém světě 

U příležitosti celosvětového dne přístupnosti představuje Apple tento týden nové funkce, kurátorské kolekce a další novinky:

V Německu, Itálii, Španělsku a Jižní Koreji bude 18. května spuštěna služba SignTime, která zákazníky Apple Store a podpory Apple spojí s tlumočníky znakového jazyka na vyžádání. Služba je již k dispozici zákazníkům v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Austrálii a Japonsku.5 

Vybrané pobočky Apple Store po celém světě nabízejí po celý týden informativní sezení, která zákazníkům pomohou objevit funkce pro přístupnost, a v knihovně Apple Carnegie Library proběhne sezení Today at Apple s performerkou a tlumočnicí znakového jazyka Justinou Miles. A díky skupinovým rezervacím, které jsou k dispozici po celý rok, jsou místa Apple Store místem, kde se mohou skupiny z komunity společně seznámit s funkcemi přístupnosti.

Funkce Shortcuts přidává funkci Remember This, která pomáhá uživatelům s kognitivním postižením vytvářet si v Poznámkách vizuální deník pro snadné vyhledávání a reflexi.

Apple Podcasts tento týden nabídne sbírku pořadů o vlivu přístupných technologií, v aplikaci Apple TV se objeví filmy a seriály kurátorů z řad významných vypravěčů z komunity zdravotně postižených, Apple Books upozorní na knihu Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist, memoáry průkopnice práv zdravotně postižených Judith Heumannové, a Apple Music představí hudební videa v americkém znakovém jazyce (ASL) napříč žánry.

Tento týden v Apple Fitness+ trenér Jamie-Ray Hartshorne začleňuje ASL a zároveň upozorňuje na funkce dostupné uživatelům, které jsou součástí pokračující snahy zpřístupnit fitness všem. Mezi funkce patří funkce Audio Hints, která poskytuje dodatečné krátké popisné slovní pokyny na podporu uživatelů, kteří jsou nevidomí nebo slabozrací, a epizody Time to Walk a Time to Run se mění na "Time to Walk or Push" a "Time to Run or Push" pro uživatele vozíků. Trenéři Fitness+ navíc do každého cvičení a meditace začleňují ASL, všechna videa obsahují skryté titulky v šesti jazycích a trenéři předvádějí modifikace cvičení, aby se mohli zapojit uživatelé na různých úrovních.

Tři vedoucí představitelé komunity zdravotně postižených se v App Store podělí o své zkušenosti nemluvících osob a o transformační účinky aplikací pro augmentativní a alternativní komunikaci (AAC) v jejich životech.

V App Store se představí tři lídři komunity zdravotně postižených - Aloysius Gan, Jordyn Zimmerman a Bradley Heaven - z nichž každý se podělí o své zkušenosti nemluvících osob a o transformační účinky aplikací pro augmentativní a alternativní komunikaci (AAC) v jejich životě.

Zdroj: Apple.com