Loading...

App Store v roce 2022 zastavil podvodné transakce za více než 2 miliardy dolarů

18.05.2023 07:20

App Store v roce 2022 zastavil podvodné transakce za více než 2 miliardy dolarů.

App Store byl spuštěn v roce 2008 s cílem splnit dva důležité cíle: vytvořit spolehlivou a bezpečnou platformu pro bezpečné vyhledávání a stahování aplikací a poskytnout vývojářům zajímavou příležitost k prezentaci jejich nápadů a rozvoji jejich podnikání.
V průběhu let společnost Apple zavedla různá opatření na podporu ekosystému, který je přínosný pro uživatele i vývojáře. Díky tomu se App Store stal živou a inovativní platformou, která celosvětově přitahuje v průměru více než 650 milionů návštěvníků týdně a zároveň poskytuje více než 36 milionům registrovaných vývojářů Apple globální distribuční platformu, která podporuje více než 195 místních platebních metod a 44 měn.

Společnost Apple dnes oznámila, že v roce 2022 zabránil App Store potenciálně podvodným transakcím v hodnotě přes 2 miliardy dolarů a odmítl téměř 1,7 milionu přihlášených aplikací, protože nesplňovaly vysoké standardy App Storu pro ochranu soukromí, zabezpečení a obsah.

Podvody s účty

V loňském roce Apple vyřadil 428 000 vývojářských účtů a 282 milionů zákaznických účtů kvůli podvodům a zneužití.

Společnost Apple v průběhu let zdokonalila své systémy, aby mohla průběžně monitorovat a rychle odhalovat podvody s účty. V roce 2021 společnost Apple zrušila více než 802 000 vývojářských účtů kvůli potenciálně podvodné činnosti. V roce 2022 se toto číslo snížilo na 428 000, mimo jiné díky novým metodám a protokolům, které App Storu umožňují zabránit vytváření potenciálně podvodných účtů. Kromě toho bylo téměř 105 000 registrací do programu Apple Developer Program zamítnuto pro podezření z podvodné činnosti, čímž se těmto špatným subjektům zabránilo v odesílání aplikací do obchodu App Store. 

V roce 2022 společnost Apple ochránila uživatele před téměř 57 000 nedůvěryhodnými aplikacemi z nelegálních obchodů, které nemají zabudovanou stejnou ochranu soukromí a zabezpečení jako App Store. Tato neautorizovaná tržiště distribuují škodlivý software, který může napodobovat oblíbené aplikace nebo je měnit bez souhlasu jejich vývojářů. 

Jen za posledních 30 dní společnost Apple zablokovala téměř 3,9 milionu pokusů o instalaci nebo spuštění aplikací distribuovaných nelegálně prostřednictvím programu Developer Enterprise Program, který umožňuje velkým organizacím nasazovat interní aplikace pro použití zaměstnanci.

Společnost Apple také podniká kroky proti podvodným zákaznickým účtům a v roce 2022 zablokovala více než 282 milionů zákaznických účtů spojených s podvodnou a zneužívající činností. A 198 milionů pokusů o vytvoření nových podvodných účtů bylo zablokováno ještě před jejich vytvořením.

Přezkum aplikací

Přední obranná linie obchodu App Store ochránila v roce 2022 uživatele před stovkami tisíc nebezpečných aplikací.

Společnost Apple provádí řadu bezpečnostních kontrol každé aplikace, než se dostane do obchodu App Store. Ve fázi vývoje Xcode systematicky kontroluje aplikace, aby potvrdil, že používají autorizované technologie, a ujistil se, že aplikace splňuje minimální požadavky pro App Store. Poté, co vývojář nahraje svou aplikaci do služby App Store Connect, jsou provedeny další kontroly, aby se ověřilo, že aplikace neodkazuje na soukromé rozhraní API a neobsahuje známý malware. Po přezkoumání je každý předložený soubor pečlivě prověřen členem týmu App Review, aby bylo zajištěno, že splňuje standardy kvality a bezpečnosti společnosti Apple.

App Review postupem času své procesy vyvíjela a rozšířila své působení po celém světě, aby podpořila vývojáře a pomohla jim rychle dostat jejich aplikace do obchodu App Store. V průměru tým přezkoumá více než 100 000 přihlášených aplikací týdně, přičemž téměř 90 % z nich obdrží recenzi do 24 hodin. Po přezkoumání více než 6,1 milionu předložených aplikací v roce 2022 pomohl App Review více než 185 000 vývojářům publikovat jejich vůbec první aplikaci v App Store a uskutečnil více než 20 000 telefonátů s vývojáři, aby jim pomohl diagnostikovat a vyřešit problémy, které vedly k zamítnutí předložení aplikace. 

V roce 2022 bylo v App Store z různých důvodů, včetně obav souvisejících s podvody a ochranou osobních údajů, odmítnuto téměř 1,7 milionu předložených aplikací. Ve více než jednom případě v tomto roce App Review zachytil aplikace používající škodlivý kód s potenciálem krádeže přihlašovacích údajů uživatelů ze služeb třetích stran. V jiných případech tým App Review identifikoval několik aplikací, které se maskovaly jako neškodné platformy pro správu financí, ale měly schopnost přetvořit se v jinou aplikaci. V roce 2022 bylo kvůli takovýmto porušením zákona o návnadách a podvodech zablokováno nebo odstraněno z obchodu App Store téměř 24 000 aplikací.

Existují i další důvody, proč může být aplikace odmítnuta kvůli podvodu. Například více než 153 000 aplikací odmítnutých v App Store v loňském roce bylo shledáno jako spam, napodobeniny nebo klamavé a téměř 29 000 aplikací bylo odmítnuto, protože obsahovaly skryté nebo nedokumentované funkce. Někdy se aplikace snaží získat osobní údaje uživatelů bez jejich vědomí nebo souhlasu. V roce 2022 bylo až 400 000 předložených aplikací zamítnuto kvůli porušení ochrany osobních údajů.

App Review také prošetřuje aplikace nahlášené prostřednictvím nástroje společnosti Apple Nahlásit problém a přijímá okamžitá opatření k odstranění aplikací, u nichž se potvrdilo, že jsou podvodné nebo škodlivé. Neschválené aplikace pod vývojářským účtem, který byl zrušen pro podvody a zneužití, jsou automaticky odstraněny a je jim zabráněno v odeslání do obchodu App Store. V roce 2022 přijal App Review opatření, která zabránila tomu, aby se téměř 84 000 potenciálně podvodných aplikací dostalo k uživatelům v App Store.

Hodnocení a recenze

Společnost Apple v loňském roce odhalila a zablokovala více než 147 milionů podvodných hodnocení a recenzí v App Storu.

Hodnocení a recenze jsou důležitou součástí obchodu App Store. Uživatelé se na ně spoléhají při rozhodování, kterou aplikaci si stáhnout, a vývojáři je používají jako důležitou zpětnou vazbu pro zlepšování svých aplikací. Neautentická hodnocení a recenze z podvodných účtů nebo účtů botů mohou uživatele uvést v omyl a přimět je ke stažení nedůvěryhodné aplikace, která se pokouší hrát systém prostřednictvím zkreslených informací. V roce 2022, kdy bylo zpracováno více než 1 miliarda hodnocení a recenzí, společnost Apple zablokovala a odstranila více než 147 milionů hodnocení a recenzí kvůli nesplnění moderátorských standardů.

Podvody s platebními a kreditními kartami

V roce 2022 společnost Apple zablokovala podvodné transakce v rekordní výši 2 miliard dolarů a zakázala 714 000 podvodných účtů znovu provádět transakce.

S rozvojem digitální ekonomiky se stále více lidí obrací k online platbám za účelem nákupu zboží a služeb. Společnost Apple investovala obrovské prostředky do vytvoření bezpečných platebních technologií, jako je Apple Pay a StoreKit, aby ochránila finanční informace lidí. Tyto technologie využívá téměř 943 000 aplikací k prodeji zboží a služeb v App Storu.

Společnost Apple bere podvody s kreditními kartami mimořádně vážně a je i nadále odhodlána chránit obchod App Store a jeho uživatele před tímto druhem stresu. Například u služby Apple Pay nejsou čísla kreditních karet nikdy sdílena s obchodníky, čímž se eliminuje rizikový faktor v procesu platebních transakcí. 

V loňském roce společnost Apple zablokovala téměř 3,9 milionu odcizených kreditních karet, které byly použity k podvodným nákupům, a zakázala 714 000 účtů, aby znovu prováděly transakce. Celkově Apple v roce 2022 zablokoval podvodné transakce v App Storu v hodnotě 2,09 miliardy dolarů.

Práce společnosti Apple na tom, aby byl obchod App Store pro uživatele a vývojáře bezpečným a důvěryhodným místem, nikdy nekončí. Vzhledem k tomu, že špatní aktéři vyvíjejí své nekalé taktiky a metody podvodů, Apple doplňuje své iniciativy proti podvodům o zpětnou vazbu získanou z nesčetných kanálů - od zpráv přes sociální média až po telefonáty do AppleCare - a bude i nadále vyvíjet nové přístupy a nástroje určené k tomu, aby podvody nepoškozovaly uživatele a vývojáře App Storu.