Loading...

Vývojáři pro App Store vygenerovali v roce 2022 tržby 1,1 bilionu dolarů

01.06.2023 07:28

Vývojáři aplikací App Store vygenerovali v roce 2022 v ekosystému App Store celkové účty a tržby ve výši 1,1 bilionu dolarů.

Vývojáři aplikací App Store vygenerovali v roce 2022 v ekosystému App Store celkové účty a tržby ve výši 1,1 bilionu dolarů. Více než 90 % vyúčtování a prodejů připadá výhradně na vývojáře, aniž by společnost Apple dostala jakoukoli provizi. Nová studie podtrhuje sílu a odolnost ekosystému App Store - vyúčtování a prodeje zprostředkované obchodem App Store meziročně vzrostly o 29 procent.

Nová studie společnosti Analysis Group se blíže zabývá klíčovými faktory, které stojí za růstem ekosystému App Store - včetně oživení poptávky v odvětvích, jako je cestování a spolujízda, a silného růstu výdajů na reklamu v aplikacích, jako jsou sociální média a maloobchodní aplikace.

Společnost Apple oznámila, že ekosystém App Store umožnil v roce 2022 vyúčtování a prodeje vývojářům v hodnotě 1,1 bilionu dolarů, což je podle nezávislé studie ekonomů ze společnosti Analysis Group základem pro silný a odolný růst vývojářů. App Store nadále vytváří neuvěřitelné příležitosti pro vývojáře po celém světě, přičemž více než 90 % vyúčtování a tržeb připadá výhradně na vývojáře a firmy všech velikostí - bez jakékoli provize vyplácené společnosti Apple. Nová analýza Institutu progresivní politiky navíc zjistila, že ekonomika aplikací pro iOS nyní podporuje více než 4,8 milionu pracovních míst v USA a Evropě, z toho přibližně 2,4 milionu v každém regionu.

Vývojáři v App Storu dnes mají více možností, jak zpeněžit své aplikace a vybudovat úspěšné podnikání, než kdy dříve. Ekonomové ze společnosti Analysis Group odhadují, že v loňském roce vývojáři v App Store vygenerovali 910 miliard dolarů v celkových účtech a tržbách z prodeje fyzického zboží a služeb, 109 miliard dolarů z reklamy v aplikacích a 104 miliard dolarů za digitální zboží a služby.

"Nikdy jsme neměli větší naději - a nikdy jsme nebyli více inspirováni - neuvěřitelnou komunitou vývojářů na celém světě," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "Jak ukazuje tato zpráva, App Store je živý, inovativní trh, kde se daří příležitostem, a my jsme stejně jako kdykoli předtím odhodláni investovat do úspěchu vývojářů a budoucnosti aplikační ekonomiky."
Studie Analysis Group se blíže zabývá klíčovými faktory, které stojí za růstem ekosystému App Store - včetně oživení poptávky v odvětvích, jako je cestování a spolujízda, a silného růstu výdajů na reklamu v aplikacích, jako jsou sociální média a maloobchodní aplikace.

V letech 2019 až 2020 se fakturace a prodeje developerů zvýšily o 27 %, v letech 2020 až 2021 o 27 % a v letech 2021 až 2022 o 29 %. Obzvláště malí vývojáři zaznamenali v App Store obrovský úspěch - předstihli větší vývojáře a mezi lety 2020 a 2022 zvýšili své tržby o 71 procent. Ekonomové ze společnosti Analysis Group se domnívají, že taková míra růstu je pozitivním ukazatelem, který odpovídá prosperujícímu trhu plnému dynamiky, inovací a konkurence.

Celkově se od roku 2019 zvýšily faktury a tržby amerických vývojářů o více než 80 procent. V Evropě zaznamenaly vyúčtování a prodeje developerů od roku 2019 nadprůměrný nárůst o 116 procent.

Obchodní motor App Store poskytuje vývojářům Apple po celém světě globální distribuční platformu, která podporuje více než 195 místních platebních metod a 44 měn ve 175 obchodech. Vývojářům také umožnila oslovit uživatele za hranicemi: V roce 2022 se 54 % stažení uskutečnilo v obchodech mimo domovské země vývojářů. Podle nových údajů společnosti Apple přilákal App Store v roce 2022 celosvětově v průměru přes 650 milionů návštěvníků týdně. A uživatelé si v roce 2022 stahovali a znovu stahovali aplikace v průměru více než 747 milionů, respektive 1,5 miliardykrát týdně.

Silný růst účtů a tržeb napříč kategoriemi aplikací

Dnes zveřejněná nová studie ekonomů ze společnosti Analysis Group s názvem "The Continued Growth and Resilience of Apple's App Store Ecosystem" (Pokračující růst a odolnost ekosystému App Store společnosti Apple) čerpá z celé řady ekonomických údajů, které vypovídají o růstu vývojářů v App Store. Studie zjistila, že účty a tržby vývojářů zprostředkované obchodem App Store rostly v celé řadě kategorií.

Například s tím, jak se v mnoha částech světa zmírnila omezení, došlo k výraznému oživení poptávky po aplikacích v kategoriích, jako je cestování a spolujízda. Tržby z cestování uskutečněné prostřednictvím aplikací pro iOS vzrostly v roce 2022 o 84 % spolu s 45% nárůstem tržeb z aplikací pro spolujízdu.

Mezi nejrychleji rostoucí kategorie aplikací patřil také prodej potravin a drogistického zboží. Od roku 2019 se prodej potravin prostřednictvím aplikací pro iOS více než zdvojnásobil a prodej potravin se více než ztrojnásobil. Kromě toho v posledních několika letech vzrostla obliba podnikových aplikací u firem po celém světě. V roce 2022 představovaly tyto aplikace jednu z nejrychleji rostoucích kategorií digitálního zboží a služeb podle odhadu společnosti Analysis Group v oblasti účtování a prodeje. Největší růst digitálního zboží a služeb byl zaznamenán v kategorii zábavy založené na aplikacích, protože v posledních letech se objevily pozoruhodné trendy, jako je ekonomika tvůrců, a také význam aplikací, které tuto oblast podporují.

Široce založený růst podnikání vývojářů - napříč kategoriemi aplikací - vypovídá o tom, že uživatelé společnosti Apple se na své oblíbené aplikace spoléhají v mnoha aspektech svého života. Ať už jde o hry nebo produktivitu, vzdělávání nebo sociální média, aplikace pomáhají lidem na celém světě zůstat ve spojení, být kreativní a bavit se.

App Store slaví patnáctiny

Patnáct let od svého spuštění v roce 2008 nenabídl App Store vývojářům více příležitostí a uživatelům Apple více aplikací, které by jim obohatily život. Tento úspěch přichází s tím, jak Apple pokračuje v investicích do budoucnosti aplikační ekonomiky. Tím, že App Store nabízí bezpečný a důvěryhodný trh pro uživatele a výkonné nástroje, které pomáhají vývojářům vytvářet skvělé aplikace, vytvořil neuvěřitelné ekonomické příležitosti pro globální tvůrce aplikací.

Celkově vývojáři iOS vydělali v App Storu od roku 2008 do roku 2022 více než 320 miliard dolarů. Studie Analysis Group zjistila, že uživatelé iOS si v letech 2008 až 2022 stáhli aplikace více než 370 miliardkrát. A dnes je v App Store na výběr více než 123krát více aplikací - téměř 1,8 milionu - ve srovnání s tisíci aplikacemi, které byly v App Store k dispozici na konci roku 2008.

Dnešní vývojáři mají také více možností, jak zpeněžit své podnikání, včetně nákupů v aplikacích a předplatného, více vývojářských nástrojů, včetně více než 40 SDK a 250 000 rozhraní API, a vzdělávacích zdrojů, jako jsou vývojářské akademie Apple, Entrepreneur Camp a další programy, které učí programování a rozvoj podnikání.

Technologie a služby App Store podporují širokou škálu aplikačních firem, včetně vývojářů, kteří prodávají fyzické zboží a služby. To zahrnuje integraci s Apple Pay, biometrické ověřování pomocí Face ID a Touch ID, zabezpečení účtů a další technologie, které vývojářům pomáhají bezpečně se spojit s uživateli Apple.

App Store také zůstal bezpečným a důvěryhodným tržištěm pro uživatele díky přísnému procesu Apple App Review a robustní ochraně soukromí a zabezpečení. V roce 2022 zablokoval App Store podvodné transakce za více než 2 miliardy dolarů - a odmítl 1,7 milionu přihlášených aplikací kvůli nesplnění standardů ochrany soukromí, zabezpečení a kvality. Nedávné inovace, jako je transparentnost sledování aplikací a štítky s informacemi o ochraně osobních údajů, umožnily uživatelům získat ještě více informací o tom, jak aplikace využívají jejich údaje.

Zdroj: Apple.com