Loading...

Apple Vision Pro: První prostorový Apple počítač

06.06.2023 06:35

Představujeme Apple Vision Pro: První prostorový počítač Apple.

Představujeme éru prostorových počítačů s Apple Vision Pro.

Společnost Apple včera představila Apple Vision Pro, revoluční prostorový počítač, který plynule propojuje digitální obsah s fyzickým světem a zároveň umožňuje uživatelům zůstat v přítomnosti a ve spojení s ostatními. Vision Pro vytváří nekonečné plátno pro aplikace, které přesahuje hranice tradičního displeje, a představuje plně trojrozměrné uživatelské rozhraní ovládané těmi nejpřirozenějšími a nejintuitivnějšími možnými vstupy - očima, rukama a hlasem uživatele. Díky systému visionOS, prvnímu prostorovému operačnímu systému na světě, umožňuje Vision Pro uživatelům komunikovat s digitálním obsahem tak, že mají pocit, jako by byl fyzicky přítomen v jejich prostoru. Průlomová konstrukce Vision Pro je vybavena zobrazovacím systémem s mimořádně vysokým rozlišením, který na dvou displejích obsahuje 23 milionů pixelů, a vlastním křemíkem Apple v jedinečném dvoučipovém provedení, který zajišťuje, že každý zážitek se odehrává jako před očima uživatele v reálném čase.

"Dnešním dnem začíná nová éra počítačů," řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. "Stejně jako nás Mac uvedl do osobní výpočetní techniky a iPhone do mobilní výpočetní techniky, Apple Vision Pro nás uvádí do prostorové výpočetní techniky. Vision Pro, postavený na desetiletích inovací společnosti Apple, je o několik let napřed a nepodobá se ničemu, co bylo vytvořeno dříve - má nový revoluční vstupní systém a tisíce převratných inovací. Odemyká neuvěřitelné zážitky pro naše uživatele a vzrušující nové možnosti pro naše vývojáře."

"Vytvoření našeho prvního prostorového počítače vyžadovalo invenci téměř ve všech aspektech systému," řekl Mike Rockwell, viceprezident skupiny Technology Development Group společnosti Apple. "Díky těsné integraci hardwaru a softwaru jsme navrhli samostatný prostorový počítač v kompaktní nositelné podobě, který je nejpokročilejším zařízením osobní elektroniky vůbec."

Mimořádné nové zážitky

Apple Vision Pro přináší nový rozměr výkonné osobní výpočetní techniky tím, že mění způsob, jakým uživatelé pracují se svými oblíbenými aplikacemi, zachycují a oživují vzpomínky, užívají si úžasné televizní pořady a filmy a spojují se s ostatními přes FaceTime.

Nekonečné plátno pro aplikace v práci i doma: VisionOS nabízí trojrozměrné rozhraní, které osvobozuje aplikace od hranic displeje, takže se mohou zobrazovat vedle sebe v libovolném měřítku. Apple Vision Pro umožňuje uživatelům být ještě produktivnější díky nekonečnému prostoru na obrazovce, přístupu k oblíbeným aplikacím a zcela novým způsobům multitaskingu. A díky podpoře

Magic Keyboard a Magic Trackpad si uživatelé mohou vytvořit dokonalý pracovní prostor nebo do Vision Pro bezdrátově přenést výkonné možnosti svého Macu a vytvořit tak obrovský, soukromý a přenosný 4K displej s neuvěřitelně ostrým textem.

Poutavá zábava: Díky dvěma displejům s mimořádně vysokým rozlišením dokáže Apple Vision Pro proměnit jakýkoli prostor v osobní kino s obrazovkou, která je široká jako 100 stop, a pokročilým systémem Spatial Audio. Uživatelé mohou sledovat filmy a televizní pořady nebo si vychutnávat ohromující trojrozměrné filmy. Apple Immersive Video nabízí 180stupňové záznamy ve vysokém rozlišení s technologií Spatial Audio a uživatelé mají přístup ke vzrušující řadě pohlcujících videí, která je přenesou na zcela nová místa.

Prostorová výpočetní technika umožňuje hrát nové typy her s tituly, které dokáží obsáhnout celé spektrum pohlcení a přenést hráče do zcela nových světů. Uživatelé mohou také hrát více než 100 her Apple Arcade na libovolně velké obrazovce s neuvěřitelně pohlcujícím zvukem a podporou oblíbených herních ovladačů.

Pohlcující prostředí: Pomocí prostředí může svět uživatele přesáhnout rozměry fyzické místnosti s dynamickými, krásnými krajinami, které mu mohou pomoci soustředit se nebo snížit nepořádek v rušných prostorách. Otočením digitální korunky může uživatel ovládat, jak moc je v prostředí přítomen nebo ponořen.

Vzpomínky ožívají: Apple Vision Pro je vybaven první trojrozměrnou kamerou společnosti Apple a umožňuje uživatelům zachytit, znovu prožít a ponořit se do oblíbených vzpomínek díky prostorovému zvuku. Každá prostorová fotografie a video přenese uživatele zpět do určitého okamžiku, například na oslavu s přáteli nebo na zvláštní rodinnou sešlost. Uživatelé mají přístup k celé své knihovně fotografií na iCloudu a mohou si prohlížet své fotografie a videa v životní velikosti s brilantními barvami a velkolepými detaily. Každý snímek Panorama na iPhonu se roztáhne a obklopí uživatele, takže má pocit, že stojí přímo na místě, kde byl pořízen.

FaceTime se stává prostorovým: Díky technologii Apple Vision Pro využívají hovory FaceTime prostor kolem uživatele a všichni účastníci hovoru jsou zobrazeni na dlaždicích v reálné velikosti, stejně jako prostorový zvuk, takže účastníci hovoří tak, jako by se nacházeli přímo na místě. Uživatelé s aplikací Vision Pro se během hovoru FaceTime odrážejí jako Persona - digitální reprezentace sebe sama vytvořená pomocí nejpokročilejších technik strojového učení společnosti Apple -, která v reálném čase odráží pohyby obličeje a rukou. Uživatelé mohou dělat různé věci společně, například sledovat film, prohlížet si fotky nebo spolupracovat na prezentaci.

Ještě více zkušeností s aplikacemi: Apple Vision Pro má zcela nový obchod App Store, kde mohou uživatelé objevovat aplikace a obsah od vývojářů a získat přístup ke stovkám tisíc známých aplikací pro iPhone a iPad, které skvěle fungují a automaticky pracují s novým vstupním systémem pro Vision Pro. Komunita vývojářů společnosti Apple může jít ještě dál a využít výkonné a jedinečné možnosti systémů Vision Pro a visionOS k navrhování zcela nových aplikačních zážitků a k přetváření těch stávajících pro prostorové výpočty.

Revoluční operační systém a uživatelské rozhraní

Systém visionOS, postavený na základech desítek let technických inovací v systémech macOS, iOS a iPadOS, byl od základu navržen tak, aby podporoval požadavky na nízkou latenci prostorových počítačů. Výsledkem je revoluční operační systém, který přináší výkonné prostorové zážitky, jež dokážou využít prostor kolem uživatele, a otevírá tak nové možnosti v práci i doma.

visionOS představuje zcela novou platformu pro vývojáře, která jim umožní vytvářet úžasné aplikace. A díky App Storu na Apple Vision Pro mohou uživatelé snadno objevovat nové aplikace nebo přistupovat ke stovkám tisíc známých aplikací pro iPhone a iPad v měřítku větším, než je realita.

Systém visionOS obsahuje zcela nové trojrozměrné rozhraní, díky němuž digitální obsah vypadá a působí jako přítomný ve fyzickém světě uživatele. Díky dynamické reakci na přirozené světlo a vrhání stínů pomáhá uživateli pochopit měřítko a vzdálenost. Aby umožnil navigaci a interakci uživatele s prostorovým obsahem, zavádí Apple Vision Pro zcela nový vstupní systém ovládaný očima, rukama a hlasem. Uživatelé mohou procházet aplikace pouhým pohledem, klepnutím prstu na ně vybírat, pohybem zápěstí rolovat nebo diktovat hlasem.

Apple Vision Pro je také vybaven funkcí EyeSight, mimořádnou inovací, která uživatelům pomáhá zůstat ve spojení s okolím. Když se člověk přiblíží k někomu, kdo má na sobě Vision Pro, zařízení je jakoby průhledné - umožňuje uživateli, aby ho viděl, a zároveň zobrazuje jeho oči. Když je uživatel ponořen do prostředí nebo používá aplikaci, EyeSight dává ostatním vizuální signály o tom, na co se uživatel soustředí.

Průlomový design

Apple Vision Pro vychází z inovací a zkušeností společnosti Apple s navrhováním vysoce výkonných produktů, jako jsou Mac, iPhone a nositelná zařízení, jako jsou hodinky Apple Watch, a vytváří nejpokročilejší zařízení osobní elektroniky všech dob. K dosažení ambiciózních cílů v oblasti výkonu, mobility a nositelnosti Apple použil nejpokročilejší možné materiály. 

Apple Vision Pro má ohromující množství technologií v kompaktním provedení. Jediný kus trojrozměrně tvarovaného a laminovaného skla je vyleštěn tak, aby vytvořil optický povrch, který funguje jako čočka pro širokou škálu kamer a senzorů potřebných k propojení fyzického světa s digitálním obsahem. Sklo přechází do zakázkového rámu z hliníkové slitiny, který se jemně zakřivuje kolem obličeje uživatele, zatímco modulární systém umožňuje přizpůsobení na míru široké škále lidí. Light Seal je vyroben z měkkého textilu a dodává se v různých tvarech a velikostech, přičemž se ohýbá, aby se přizpůsobil obličeji uživatele a přesně mu padl. Pružné pásky zajišťují, že zvuk zůstává blízko uší uživatele, zatímco náhlavní pásek - dostupný ve více velikostech - je trojrozměrně pletený jako jeden kus, aby poskytoval tlumení, prodyšnost a roztažitelnost. Pásek je zajištěn jednoduchým mechanismem, který umožňuje snadnou výměnu za jinou velikost nebo styl pásku.

Apple Vision Pro je navržen tak, aby vydržel vysoce výkonné pracovní zatížení, a na jedno nabití vydrží pracovat dvě hodiny.

Bezkonkurenční inovace v oblasti hardwaru

Apple Vision Pro je navržen tak, aby poskytoval fenomenální výpočetní výkon v kompaktním nositelném provedení. Vision Pro je vybaven přelomovým systémem displeje s velmi vysokým rozlišením, který je postaven na křemíkovém čipu Apple a využívá technologii micro-OLED, díky níž se 23 milionů pixelů vejde na dva displeje o velikosti poštovní známky, s širokým barevným a vysokým dynamickým rozsahem. Tento technologický průlom v kombinaci s vlastními katadioptrickými čočkami, které umožňují neuvěřitelnou ostrost a jasnost, přináší dechberoucí zážitky. Uživatelé s potřebou korekce zraku využijí optické vložky ZEISS, které zajistí věrnost obrazu a přesnost sledování očí.

Základem zážitku z Apple Vision Pro je pokročilý systém prostorového zvuku, který vytváří pocit, že zvuky vycházejí z prostředí kolem uživatele, a přizpůsobuje zvuk prostoru. Dva individuálně zesílené měniče uvnitř každého zvukového modulu poskytují personalizovaný prostorový zvuk na základě geometrie hlavy a uší uživatele.

Výkonný systém sledování očí v Apple Vision Pro využívá nejen průlomový displej a pokročilý zvuk, ale také vysokorychlostní kamery a prstenec LED diod, které promítají neviditelné světelné vzory na oči uživatele a umožňují mu tak intuitivně reagovat.

Tyto převratné inovace pohání křemík Apple v jedinečném dvoučipovém provedení. M2 poskytuje bezkonkurenční samostatný výkon, zatímco zbrusu nový čip R1 zpracovává vstupy z 12 kamer, pěti senzorů a šesti mikrofonů, aby zajistil, že se obsah zobrazuje jakoby přímo před očima uživatele, a to v reálném čase. R1 přenáší nové obrazy na displeje během 12 milisekund - 8x rychleji než mrknutí oka. Apple Vision Pro je navržen pro celodenní používání při zapojení do sítě a až dvouhodinové používání s externí výkonnou baterií.

Převratné inovace v Apple Vision Pro umožňují nové kouzelné zážitky v práci i doma.

Špičková ochrana osobních údajů a zabezpečení

Apple Vision Pro je postaven na pevných základech ochrany soukromí a zabezpečení a uživatelé mají svá data pod kontrolou.

Optic ID je nový bezpečný autentizační systém, který analyzuje oční duhovku uživatele při různých expozicích neviditelného LED světla a poté ji porovnává se zapsanými údaji Optic ID, které jsou chráněny Secure Enclave, a okamžitě odemyká Apple Vision Pro. Údaje Optic ID uživatele jsou plně šifrované, nejsou přístupné aplikacím a nikdy neopustí zařízení, což znamená, že nejsou uloženy na serverech společnosti Apple. 

To, kam se uživatel dívá, zůstává při navigaci v Apple Vision Pro soukromé a informace o sledování očí nejsou sdíleny se společností Apple, aplikacemi třetích stran ani webovými stránkami. Data z kamery a dalších senzorů se navíc zpracovávají na úrovni systému, takže jednotlivé aplikace nepotřebují vidět okolí uživatele, aby umožnily prostorové zážitky. EyeSight také obsahuje vizuální indikátor, který ostatním jasně ukazuje, kdy uživatel pořizuje prostorovou fotografii nebo video.

Ceny a dostupnost

Cena Apple Vision Pro začíná na 3 499 dolarech (USA) a bude k dispozici začátkem příštího roku na webu apple.com a v obchodech Apple Store v USA, v dalších zemích pak později v příštím roce. Zákazníci se budou moci s Vision Pro seznámit, vyzkoušet si ho a přizpůsobit si ho na míru v pobočkách Apple Store. Další informace o Vision Pro najdete na webu apple.com/apple-vision-pro.