Loading...

Díky iOS 17 je iPhone osobnější a intuitivnější

06.06.2023 07:01

Verze iOS 17 přináší zásadní aktualizace komunikačních aplikací, snadnější sdílení pomocí AirDrop, inteligentnější zadávání textu a nové zkušenosti s aplikacemi Journal a StandBy.

Verze iOS 17 přináší zásadní aktualizace komunikačních aplikací, snadnější sdílení pomocí AirDrop, inteligentnější zadávání textu a nové zkušenosti s aplikacemi Journal a StandBy.

iOS 17 vylepšuje komunikaci o kontaktní plakáty, nové nálepky, živou hlasovou poštu a mnoho dalšího.

Apple včera představil iOS 17, zásadní verzi, která vylepšuje komunikaci v aplikacích Telefon, FaceTime a Zprávy, ještě víc usnadňuje sdílení pomocí AirDrop a přináší inteligentnější zadávání, které zvyšuje rychlost a přesnost psaní. iOS 17 přináší také nové zážitky s aplikací Journal, která usnadňuje projevování vděčnosti, a StandBy, novým způsobem zobrazování informací, na které lze nahlédnout, když je iPhone odložený a nabíjí se.

"V iOS 17 jsme iPhone udělali osobnějším a intuitivnějším, protože jsme důkladně zvážili funkce, na které se všichni denně spoléháme," řekl Craig Federighi, senior viceprezident softwarového inženýrství společnosti Apple. "Telefon, FaceTime a Zprávy jsou pro naši komunikaci klíčové a tato verze je plná novinek, které si podle nás naši uživatelé zamilují. Přepracovali jsme také AirDrop s novými způsoby sdílení, automatická oprava je ještě lepší, zavádíme úplně nové funkce Journal a StandBy a mnoho dalšího. Nemůžeme se dočkat, až si to všichni vyzkouší."

Zásadní vylepšení zkušeností s telefonem

Aplikace Telefon je ústředním prvkem používání iPhonu a dostává velkou aktualizaci v podobě personalizovaných kontaktních plakátů, které uživatelům poskytují nový způsob, jak se vyjádřit. Uživatelé si mohou přizpůsobit jejich zobrazení, což přináší zcela nový vzhled příchozích hovorů, a vybrat si krásné zpracování fotografií nebo Memoji, stejně jako poutavou typografii a barvy písma. Contact Posters budou k dispozici také pro aplikace třetích stran pro volání.

Kontaktní plakáty poskytují uživatelům nový způsob vyjádření a přinášejí zcela nový vzhled příchozích hovorů.

Živá hlasová pošta umožňuje uživatelům zobrazit přepis v reálném čase, když někdo zanechává hlasovou zprávu, a možnost zvednout hovor, zatímco volající zanechává zprávu. Hovory, které operátoři identifikují jako spam, se nezobrazí jako Live Voicemail a místo toho budou okamžitě odmítnuty. Díky výkonu Neural Engine je přepis Live Voicemailu prováděn přímo v zařízení a zůstává zcela soukromý.

Živá hlasová pošta umožňuje uživatelům zobrazit přepis v reálném čase, když někdo zanechává hlasovou zprávu, a možnost zvednout hovor, zatímco volající zanechává svůj vzkaz.

FaceTime přidává zvukové a video zprávy, reakce a rozšiřuje se na Apple TV

FaceTime nyní podporuje zvukové a video zprávy, takže když uživatelé volají někomu, kdo není k dispozici, mohou sdílet zprávu, kterou si mohou vychutnat později.

Hovory FaceTime jsou také výraznější díky reakcím, jako jsou srdíčka, balonky, ohňostroje, laserové paprsky, déšť a další. Nové efekty lze aktivovat jednoduchými gesty a využívat je mohou i aplikace třetích stran pro videohovory.

V rámci vzrušující aktualizace Apple TV 4K se FaceTime nyní rozšiřuje i na největší obrazovku v domácnosti. Díky kameře Continuity Camera mohou uživatelé zahájit videohovor přímo z Apple TV, nebo hovor zahájit na iPhonu a pak ho předat Apple TV, aby se na televizi mohli podívat na své přátele a rodinu. Díky funkci Center Stage budou mít uživatelé dokonalé záběry, i když se budou pohybovat po místnosti.

Svěží vzhled a velké aktualizace Zpráv

Zprávy dostanou v iOS 17 významné aktualizace, včetně úplně nového prostředí samolepek s novými emoji samolepkami a možnosti vytvářet živé samolepky zvedáním objektů z fotek. Uživatelé také mohou k Živým samolepkám přidávat efekty, které je oživí, a nová zásuvka v klávesnici dává všechny uživatelovy samolepky na jedno místo pro snadnější přístup napříč iOS.

Nové funkce Zprávy vylepšují způsob komunikace uživatelů. Rozbalovací nabídka, která je přístupná jednoduchým klepnutím a zobrazuje aplikace iMessage, dává Zprávám elegantnější vzhled. Vyhledávání je výkonnější a přesnější díky vyhledávacím filtrům, které uživatelům umožňují zahájit vyhledávání a přidat další filtry, aby zúžili výsledky a našli přesně to, co hledají. Nová šipka dohánění ukazuje, kde uživatel naposledy v konverzaci skončil, a odpovídání inline je stejně jednoduché jako přejetí prstem po textové bublině. Pokud uživatel sdílí svou polohu, aktualizuje se v reálném čase přímo v konverzaci. Při odesílání zvukové zprávy se automaticky provede její přepis, takže si ji uživatelé mohou přečíst v daném okamžiku nebo poslechnout později.

Zprávy také zavádějí funkci Check In, která je důležitá v případech, kdy chce uživatel oznámit členovi rodiny nebo příteli, že bezpečně dorazil do cíle. Poté, co uživatel iniciuje Check In, bude jeho přítel nebo člen rodiny automaticky upozorněn, jakmile uživatel dorazí na místo. Pokud nepostupuje směrem k cíli, budou vybranému kontaktu dočasně sděleny užitečné informace, jako je poloha zařízení, úroveň nabití baterie a stav mobilních služeb. Veškeré sdílené informace jsou end-to-end šifrovány.

Zprávy představují funkci Check In, která umožňuje uživateli upozornit členy rodiny a přátele, že bezpečně dorazil do cíle.

Snadnější sdílení pomocí AirDrop a NameDrop

AirDrop umožňuje snadno sdílet soubor s kolegou nebo poslat fotografie příteli během několika sekund a v systému iOS 17 získává AirDrop nové způsoby sdílení. NameDrop umožňuje uživatelům snadno sdílet kontaktní informace pouhým přiblížením iPhonů k sobě nebo přiblížením iPhonu a Apple Watch k sobě.1 Stejným gestem mohou uživatelé také sdílet obsah nebo spustit SharePlay a poslouchat hudbu, sledovat film nebo hrát hru, když jsou v těsné blízkosti mezi zařízeními iPhone.

Vylepšení automatické opravy a diktování přinášejí inteligentnější zadávání dat

Automatická oprava je komplexně aktualizována pomocí jazykového modelu Transformer, nejmodernějšího jazykového modelu pro strojové učení v zařízení, který slouží k předpovídání slov - uživatelé tak mají lepší zkušenosti a přesnost při každém psaní. Dostává také osvěžený design, který lépe podporuje psaní, a automatické opravy na úrovni vět dokáží opravit více typů gramatických chyb. Uživatelé nyní budou dostávat prediktivní textová doporučení inline během psaní, takže přidávání celých slov nebo doplňování vět je stejně snadné jako klepnutí na mezerník, takže zadávání textu je rychlejší než kdy dříve. Diktování využívá nový model rozpoznávání řeči, aby bylo ještě přesnější

StandBy zobrazuje přehledné informace, zatímco se iPhone nabíjí

StandBy poskytuje uživatelům celoobrazovkový zážitek s informacemi, které se dají sledovat pohledem z dálky, když je iPhone položený na boku a nabíjí se.

iOS 17 zavádí funkci StandBy, která uživatelům poskytuje celoobrazovkové prostředí s informacemi, které lze zobrazit pohledem z dálky, když je iPhone položený na boku a nabíjí se. StandBy se skvěle hodí na noční stolek, kuchyňskou linku nebo pracovní stůl a lze jej přizpůsobit tak, aby zobrazoval řadu krásných stylů hodin, oblíbených fotografií nebo widgetů, včetně funkce Smart Stacks, která ve správný čas zobrazuje správné widgety. Díky podpoře živých aktivit, Siri, příchozích hovorů a větších oznámení je díky StandBy iPhone ještě užitečnější při pohledu na dálku. Při nabíjení pomocí MagSafe si StandBy pamatuje uživatelem preferované zobrazení. StandBy lze kdykoli snadno vyvolat klepnutím na obrazovku a na iPhonu 14 Pro s displejem Always-On je k dispozici vždy.

Nový způsob, jak si vážit životních okamžiků s deníkem

Journal je nová aplikace, která pomáhá uživatelům iPhonu přemýšlet a cvičit vděčnost prostřednictvím psaní deníku, což prokazatelně zlepšuje pohodu. Pomocí strojového učení přímo v zařízení lze poskytovat personalizované návrhy, které uživateli pomohou inspirovat zápis do deníku. Návrhy jsou inteligentně vybírány z nedávných aktivit, včetně fotografií, lidí, míst, cvičení a dalších, což usnadňuje zahájení záznamu do deníku a plánovaná oznámení mohou pomoci vybudovat návyk na psaní deníku. Díky možnosti uzamknout aplikaci, použití zpracování v zařízení a šifrování end-to-end je aplikace Journal vytvořena tak, aby chránila soukromí uživatele a zajistila, že nikdo - včetně společnosti Apple - nebude mít přístup k jeho záznamům. Díky novému rozhraní API pro návrhy deníků budou moci vývojáři do svých aplikací přidávat návrhy deníků.

Journal využívá strojové učení přímo v zařízení k vytváření personalizovaných návrhů, které uživatele inspirují k zápisu do deníku.

Další funkce iOS 17

Safari přidává lepší ochranu pro soukromé prohlížení, a to jak před sledovacími zařízeními během prohlížení, tak před lidmi, kteří by mohli mít přístup k zařízení uživatele. Pokročilá ochrana proti sledování a otiskům prstů jde ještě dál a pomáhá zabránit webovým stránkám sledovat nebo identifikovat zařízení uživatele. Soukromé prohlížení se nyní uzamkne, když se nepoužívá, což uživateli umožňuje mít otevřené karty, i když se od zařízení vzdálí.

Pro snadnější a bezpečnější sdílení hesel a přístupových klíčů mohou uživatelé sdílet hesla se skupinou důvěryhodných kontaktů. Všichni ve skupině mohou hesla přidávat a upravovat a udržovat je tak aktuální. Vzhledem k tomu, že sdílení probíhá prostřednictvím klíčenky iCloud Keychain, je šifrováno od konce ke konci.

Aplikace Zdraví nabízí nové funkce pro duševní zdraví. Uživatelé si mohou zaznamenávat své denní nálady a momentální emoce, zjistit, co může přispívat k jejich duševnímu stavu, a snadno přistupovat k hodnocení deprese a úzkosti, které se často používá na klinikách, a také ke zdrojům dostupným v jejich regionu. Zvětšení vzdálenosti, z níž se na zařízení díváte, může navíc pomoci dětem snížit riziko krátkozrakosti a dospělým uživatelům dává možnost snížit digitální únavu očí. Vzdálenost od obrazovky v aplikaci Screen Time využívá kameru TrueDepth k tomu, aby uživatele po delší době držení zařízení blíže než 12 palců od obličeje povzbudila k jeho oddálení.

Aplikace Zdraví v iOS 17 nabízí nové funkce pro duševní zdraví, včetně možnosti zaznamenávat denní nálady a momentální emoce.

Mapy přidávají offline mapy, takže uživatelé si mohou stáhnout určitou oblast a získat přístup k navigaci turn-by-turn, zobrazit odhadovaný čas příjezdu, vyhledat místa v Mapách a další informace v režimu offline. Mapy také umožňují snadněji než kdy dříve objevovat tisíce stezek v parcích po celých Spojených státech a podporují řidiče elektromobilů informacemi o dostupnosti nabíjení v reálném čase.

Aplikaci AirTag lze sdílet až s pěti dalšími osobami, takže přátelé a rodina mohou sledovat položku v aplikaci Find My. Všichni ve skupině budou moci vidět polohu předmětu, přehrát zvuk a použít přesné vyhledávání, které pomůže určit polohu sdílené AirTag, když je poblíž. Tato funkce funguje také se všemi ostatními síťovými doplňky Find My.

Apple Music představuje Collaborative Playlists, díky nimž je poslech hudby s přáteli snazší než kdykoli předtím, a SharePlay v autě umožňuje všem cestujícím snadno přispívat k tomu, co se přehrává.3 Posluchači mohou hudbu ovládat ze svých vlastních zařízení, i když nemají předplatné Apple Music.

Sdílení obsahu pomocí AirPlay je ještě snazší díky inteligenci v zařízení, která se nyní učí preference uživatele. AirPlay bude fungovat i s podporovanými televizory v hotelech, takže si uživatelé mohou na cestách snadno vychutnat svůj oblíbený obsah na televizoru. Tato možnost, která je postavena na základech ochrany soukromí a bezpečnosti, bude k dispozici do konce roku ve vybraných hotelech, počínaje značkami IHG Hotels & Resorts.

Sluchátka AirPods získávají nové výkonné funkce, jako je adaptivní zvuk, přizpůsobená hlasitost a povědomí o hovoru, které nově definují osobní zvukový zážitek. Navíc vylepšení automatického přepínání a ovládání hovorů ještě více usnadňují používání AirPods.

Aplikace Domácnost přidává uživatelům možnost prohlížet až 30denní historii aktivit napříč dveřními zámky, garážovými vraty, poplašnými systémy a kontaktními senzory. Kromě toho jsou nyní pro zámky kompatibilní se systémem Matter k dispozici dvě oblíbené funkce zámků HomeKit - odemknutí klepnutím a kódy PIN -, což poskytuje ještě více způsobů propojení domácnosti.

Připomínky obsahují seznam potravin, který automaticky seskupuje přidané položky do kategorií, aby usnadnil nakupování. Uživatelé mohou změnit způsob seskupení položek a seznam si pamatuje jejich preference.

Funkce Visual Look Up je nyní k dispozici v pozastavených videosnímcích. Uživatelé nyní mohou identifikovat potraviny, výlohy obchodů, značky a symboly a z fotografií a videí zvedat jednotlivé předměty.

Siri lze aktivovat pouhým vyslovením slova "Siri". Po aktivaci mohou uživatelé zadávat více příkazů za sebou, aniž by museli asistentku znovu aktivovat.

V aplikaci Fotografie využívá album Lidé strojové učení přímo v zařízení k rozpoznávání dalších fotografií oblíbených lidí uživatele a také koček a psů.

Mezi aktualizace ochrany osobních údajů patří rozšíření funkce Zabezpečení komunikace mimo Zprávy, která pomáhá zajistit bezpečnost dětí při odesílání a přijímání obsahu prostřednictvím služby AirDrop, kontaktních plakátů, zprávy FaceTime a při používání výběrového okna Fotky pro výběr obsahu k odeslání. Rozšiřuje se také na videoobsah kromě statických obrázků. Nová funkce, Upozornění na citlivý obsah, pomáhá dospělým uživatelům vyhnout se zobrazení nežádoucích nahých obrázků a videí. Stejně jako u funkce Zabezpečení komunikace probíhá veškeré zpracování obrázků a videí pro funkci Upozornění na citlivý obsah přímo v zařízení, takže společnost Apple nemá k obsahu přístup.

Mezi aktualizace zpřístupnění patří Asistivní přístup, přizpůsobitelné rozhraní, které pomáhá uživatelům s kognitivním postižením používat iPhone s větší lehkostí a nezávislostí; Živá řeč, která dává nemluvícím uživatelům možnost psát a nechat si svá slova namluvit osobně nebo při telefonních a FaceTime hovorech; Osobní hlas, který dává uživatelům s rizikem ztráty řeči možnost vytvořit si hlas, který zní jako jejich; a Ukaž a mluv, který pomáhá nevidomým nebo slabozrakým uživatelům číst text na fyzických objektech ukazováním.

Dostupnost

Vývojářská beta verze iOS 17 je ode dneška k dispozici členům programu Apple Developer Program na adrese developer.apple.com a veřejná beta verze bude k dispozici příští měsíc na adrese beta.apple.com. Nové softwarové funkce budou k dispozici letos na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru pro iPhone Xs a novější. Další informace najdete na webu apple.com/ios/ios-17-preview. Funkce se mohou změnit. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech, ve všech jazycích nebo na všech zařízeních. Další informace o dostupnosti najdete na webu apple.com.

Zdroj: Apple.com