Loading...

watchOS 10, zásadní aktualizace Apple Watch

06.06.2023 07:18

Představujeme watchOS 10, zásadní aktualizaci pro Apple Watch. Přepracované aplikace, nový Smart Stack, další ciferníky, nové cyklistické a turistické funkce a nástroje na podporu duševního zdraví.

Apple představil watchOS 10, zásadní aktualizaci pro Apple Watch. Přepracované aplikace, nový Smart Stack, další ciferníky, nové cyklistické a turistické funkce a nástroje na podporu duševního zdraví.

watchOS 10 přináší přepracované aplikace, nový Smart Stack, další ciferníky, nové cyklistické a turistické funkce a nástroje na podporu duševního zdraví.

Apple včera představil watchOS 10, který uživatelům Apple Watch přináší nový přístup k rychlému zobrazování informací díky přepracovaným aplikacím, novému Smart Stacku, který zobrazuje důležité widgety přesně ve chvíli, kdy jsou potřeba, a novým nádherným ciferníkům. Pro cyklisty přicházejí nové metriky, zobrazení tréninku a připojení Bluetooth pro měřiče výkonu, snímače rychlosti a kadence, zatímco turistům dále pomáhají nové funkce Compass Waypoints a Maps. Aplikace Mindfulness nabízí další nástroje na podporu duševního zdraví. watchOS 10 je dnes k dispozici jako vývojářská beta verze a na podzim bude k dispozici jako bezplatná aktualizace softwaru.

"watchOS je nejpokročilejší operační systém pro nositelná zařízení na světě a nově definoval představy lidí na celém světě o tom, co mohou hodinky umět," řekl Kevin Lynch, viceprezident společnosti Apple pro technologie. "watchOS 10 je významným milníkem a novým energickým přístupem k hodinkám Apple Watch, který přináší nový svěží design pro rychlé zobrazování informací, úchvatné nové ciferníky, nové funkce pro cyklisty a turisty a důležité nástroje pro zdraví."

Nový designový jazyk a navigace

S watchOS 10 poskytují přepracované aplikace více informací na první pohled a jsou tu nové způsoby navigace a rychlého přístupu k obsahu.

"Ve watchOS 10 jsme přepracovali rozhraní a umožnili uživatelům využívat Apple Watch jako nikdy předtím," řekl Alan Dye, viceprezident společnosti Apple pro design lidského rozhraní. "Aktualizace poskytuje uživatelům informace, které jsou pro ně nejdůležitější, na první pohled, zjednodušenou navigaci a nový vizuální jazyk, který plně využívá výhod displeje Apple Watch. Zavádíme také funkci Smart Stack, která nabízí rychlý přístup k proaktivním a relevantním informacím přímo z ciferníku hodinek."

Aplikace Apple Watch, jako jsou Počasí, Akcie, Domů, Mapy, Zprávy, Světové hodiny a další, teď využívají větší část displeje Apple Watch, aby se na ně dalo lépe nahlížet. Aplikace Aktivita na Apple Watch a aplikace Fitness na iPhonu ještě více usnadňují sledování denního pohybu díky podrobnějším informacím, vylepšení sdílení, přepracovanému pouzdru na trofeje a tipům trenéra Apple Fitness+.

Aplikace pro Apple Watch teď využívají větší část displeje Apple Watch, takže si na první pohled můžeš zobrazit víc informací.

Nový Smart Stack obsahuje widgety, které zobrazují aktuální informace přizpůsobené kontextu uživatele a které lze zobrazit jednoduchým otočením korunky Digital Crown z libovolného ciferníku hodinek. Například na začátku dne se v aplikaci Počasí zobrazí předpověď počasí nebo při cestování se v aplikaci Smart Stack zobrazí palubní vstupenky z aplikace Peněženka. Kalendář a Připomínky se přesunou nahoru a zobrazí nadcházející schůzky nebo úkoly a spuštěné aplikace, například Podcasty, se také přesunou nahoru, aby byly snadno dostupné. Smart Stack také umožňuje uživatelům užívat si krásný ciferník hodinek, jako jsou Portréty, a zároveň nabízí způsob, jak rychle přistupovat k informacím, na kterých jim záleží.

Díky novému Smart Stacku si uživatelé mohou užívat krásný ciferník a zároveň rychle přistupovat k informacím, na kterých jim záleží.

Vývojáři mohou nový designový jazyk používat i při aktualizaci svých aplikací. Například aplikace Streaks nyní využívá celý displej ke snadnému zobrazení pokroku a přístupu k úkolům, aplikace NBA umožňuje sledovat oblíbený tým ještě atraktivněji díky týmovým barvám a novým podrobnostem o zápasech a díky novému designu aplikace Waterllama se uživatelé mohou rychle podívat na svou hydrataci za posledních sedm dní pouhým otočením digitální korunky.

Díky novému designovému jazyku mohou vývojáři, jako je NBA, ještě více zatraktivnit sledování oblíbeného týmu pomocí týmových barev a nových herních detailů.

Ovládací centrum je nyní přístupné pomocí bočního tlačítka, což usnadňuje jeho rychlé otevření kdykoli a přes jakoukoli aplikaci. Dvojitým kliknutím na Digital Crown se vrátíte zpět do všech nedávno použitých aplikací.

Nové ciferníky hodinek

Systém watchOS 10 přináší dva nové umělecké a veselé ciferníky hodinek: Palette a Snoopy. Ciferník Palette zobrazuje čas v nejrůznějších barvách pomocí tří různých překrývajících se vrstev a se změnou času se mění i barvy na displeji.

Novinka v systému watchOS 10, ciferník Palette, zobrazuje čas v různých barvách, které se mění podle toho, jak se mění čas.

Oblíbený komiks Peanuts navíc ožívá na Apple Watch díky novému ciferníku se Snoopym a Woodstockem. Postavičky interagují a hrají si s ručičkami hodinek, reagují na povětrnostní podmínky v okolí nebo se dokonce aktivují, když uživatel cvičí.

Oblíbený komiks Peanuts ožívá na hodinkách Apple Watch s novým ciferníkem Snoopy.

Cyklistika

Apple Watch jsou skvělým zařízením pro cyklisty, protože mají funkce jako automatické připomenutí tréninku, kalorimetrie pro jízdu na kole a detekce pádů. watchOS 10 posouvá tuto oblíbenou aktivitu ještě dál díky novým pokročilým metrikám, zobrazení a zážitkům.

Cyklistický trénink zahájený z Apple Watch se teď automaticky zobrazí jako živá aktivita na iPhonu, který si můžeš během jízdy připevnit na kolo a snadno si ho prohlížet.

Když se v systému watchOS 10 spustí cyklistický trénink z Apple Watch, automaticky se na iPhonu zobrazí jako Živá aktivita a po klepnutí se využije celá obrazovka. Zobrazení tréninku, jako jsou zóny srdečního tepu, převýšení, závodní trasa, vlastní tréninky a nové zobrazení rychlosti jízdy na kole, byla optimalizována pro velikost displeje iPhonu, který lze připevnit na kolo a pohodlně a snadno si ho prohlížet během jízdy.

Zobrazení tréninku, jako je rychlost jízdy na kole a převýšení, byla optimalizována pro velikost displeje iPhonu.

Hodinky Apple Watch se teď mohou automaticky připojit k cyklistickému příslušenství s podporou Bluetooth, jako jsou měřiče výkonu, snímače rychlosti a snímače kadence. To umožňuje měřit úplně nové hodnoty, včetně výkonu (ve wattech) a kadence (v otáčkách za minutu), a další zobrazení tréninku včetně výkonových zón. Připojení Bluetooth je podporováno pro indoorové a outdoorové cyklistické tréninky a také pro GymKit.

Nové algoritmy kombinující data ze snímačů Apple Watch a připojených měřičů výkonu dokážou odhadnout funkční prahový výkon (FTP), tedy nejvyšší úroveň intenzity jízdy na kole, kterou by jezdec teoreticky mohl udržet po dobu jedné hodiny. Pomocí FTP Apple Watch vypočítají personalizované výkonové zóny, které slouží ke snadnému zobrazení aktuální zóny a sledování doby strávené v každé z nich, což je účinný a oblíbený způsob zlepšování výkonnosti.

Pomocí funkčního prahového výkonu Apple Watch vypočítávají personalizované výkonové zóny a sledují, jak dlouho se uživatel v každé z nich zdrží, což je užitečný nástroj pro zlepšení výkonu.

Pěší turistika

Aplikace Kompas na hodinkách Apple Watch je užitečným nástrojem pro objevování přírody. V systému watchOS 10 aplikace Compass automaticky generuje dva nové body cesty: Waypoint Poslední mobilní připojení odhadne poslední místo s mobilním příjmem, což se může hodit při kontrole zpráv nebo telefonování. V případě nouze odhadne waypoint Poslední tísňové volání, kde na trase mělo jejich zařízení poslední připojení k síti některého z dostupných operátorů, aby bylo možné uskutečnit tísňové volání.

Aplikace Kompas automaticky generuje dva nové body trasy: bod posledního mobilního připojení a bod posledního tísňového volání.

Při přípravě tras využívá nové zobrazení nadmořské výšky, které nabízí trojrozměrné zobrazení uložených trasových bodů. A počínaje USA zobrazují Apple Maps novou topografickou mapu s vrstevnicemi, stínováním kopců, výškovými detaily a body zájmu. Uživatelé mohou také vyhledávat blízké stezky a jejich výchozí body pomocí karet míst s podrobnými informacemi, jako je délka, typ a obtížnost stezky.

Počínaje USA zobrazují Mapy Apple novou topografickou mapu s vrstevnicemi, stínováním kopců, výškovými detaily a body zájmu.

Duševní zdraví

Duševní zdraví je stejně důležité jako zdraví fyzické a výzkumy ukazují, že reflexe stavu mysli může pomoci posílit emoční uvědomění a odolnost. Díky aplikaci Mindfulness v systému watchOS 10 mohou uživatelé diskrétně a pohodlně zaznamenávat své momentální emoce a denní nálady. Uživatelé mohou otáčením korunky Digital Crown procházet poutavé vícerozměrné tvary a vybrat si, jak se cítí, vybrat, co na ně má největší vliv, a popsat své pocity.

Pomocí aplikace Mindfulness mohou uživatelé diskrétně a pohodlně zaznamenávat své momentální emoce a denní nálady.

V aplikaci Zdraví v systémech iOS 17 a iPadOS 17 mohou uživatelé zobrazit cenné informace, které jim pomohou zjistit, co může přispívat k jejich duševnímu stavu - ať už jde o asociace nebo faktory životního stylu, jako je spánek nebo cvičení. Kromě toho jsou nyní v aplikaci Zdraví snadno přístupná hodnocení deprese a úzkosti, která se často používají na klinikách a která mohou uživatelům pomoci určit úroveň jejich rizika, spojit se se zdroji dostupnými v jejich regionu a vytvořit PDF, které mohou sdílet se svým lékařem.

Zdraví zraku

Krátkozrakost je celosvětově nejčastější příčinou poškození zraku. Pro snížení rizika krátkozrakosti doporučuje Mezinárodní institut pro krátkozrakost dětem trávit alespoň 80-120 minut denně venku. S watchOS 10 Apple Watch zavádějí možnost měřit čas strávený na denním světle pomocí snímače okolního světla. Uživatelé si tyto informace mohou zobrazit v aplikaci Zdraví na iPhonu nebo iPadu.

Čas strávený na denním světle může mít další přínosy pro fyzické i duševní zdraví všech věkových kategorií. A děti, které nemají vlastní iPhone, mohou pomocí funkce Family Setup spárovat své hodinky Apple Watch s iPhonem rodičů, čímž rodiče získají přehled o tom, kolik času jejich děti tráví na denním světle, pomocí aplikace Health Sharing.

Apple Watch zavádějí možnost měřit čas strávený na denním světle pomocí snímače okolního světla.

Jako rizikový faktor krátkozrakosti bylo také prokázáno příliš blízké sledování zařízení nebo knih. Nová funkce Screen Distance využívá stejnou kameru TrueDepth, která podporuje Face ID v iPadu a iPhonu, a nabádá uživatele, aby po delší době držení zařízení blíže než 12 palců zařízení oddálili.

Když je zařízení uzamčeno pomocí přístupového kódu, Touch ID nebo Face ID, jsou všechna data aplikace Zdraví, včetně údajů o duševním zdraví a zdraví zraku, zašifrována.

Další aktualizace systému watchOS 10

NameDrop umožňuje uživatelům snadno sdílet kontaktní informace přiblížením Apple Watch k cizímu iPhonu. Uživatelé Apple Watch mohou funkci NameDrop používat také tak, že klepnou na tlačítko Sdílet v aplikaci Moje karta v aplikaci Kontakty nebo klepnou na komplikaci Moje karta na ciferníku hodinek a pak přiblíží Apple Watch k cizím hodinkám Apple Watch.

NameDrop umožňuje uživatelům snadno sdílet kontaktní informace přiblížením Apple Watch k cizímu iPhonu.

Offline mapy na iPhonu poskytují přístup k navigaci odbočka po odbočce, odhadovanému času příjezdu, místům v Mapách a dalším informacím, když jste mimo dosah Wi-Fi nebo mobilních služeb. Tyto funkce lze používat i na spárovaných hodinkách Apple Watch, které jsou v dosahu svého doprovodného iPhonu.

Uživatelé nyní mohou zahájit přehrávání videozprávy FaceTime a zobrazit ji přímo na hodinkách Apple Watch. Kromě toho je nyní na hodinkách Apple Watch podporován skupinový zvuk FaceTime.

Aplikace Léky může posílat následná připomenutí, pokud nebyl lék zapsán 30 minut po naplánovaném čase.

Aplikace Apple Fitness+ zavádí Vlastní plány, což je nový způsob, jak získat vlastní plán cvičení nebo meditace podle dne, délky trvání, typu cvičení a dalších parametrů; Hromádky, které uživatelům umožňují vybrat si několik cvičení a meditací, které mohou plynule provádět za sebou, a Zaostření zvuku, které uživatelům dává možnost upřednostnit hlasitost hudby nebo hlasu trenérů.

Podniky

Apple Watch nabízejí podnikovým zákazníkům funkce pro zvýšení produktivity a bezpečnosti v kanceláři nebo v terénu, jako je hands-free komunikace a reakce na oznámení na cestách nebo detekce pádu na staveništi. watchOS 10 zavádí podporu správy mobilních zařízení (MDM), která umožňuje podnikovým zákazníkům vzdáleně a centrálně instalovat aplikace a konfigurovat účty na flotile zařízení s funkcemi, jako je vynucení přístupového kódu a konfigurace nastavení Wi-Fi a VPN. Díky této aktualizaci mohou Apple Watch dále pomáhat zlepšovat wellness, produktivitu a zdraví zaměstnanců a monitorovat bezpečnost.

Rozhraní API pro vývojáře cvičebních aplikací

Systém watchOS 10 obsahuje nová rozhraní API pro vývojáře cvičebních aplikací, která jim umožní vytvářet nové atraktivní zážitky. Výkonné snímače pohybu v Apple Watch Series 8 i Apple Watch Ultra dokážou detekovat rychlé změny rychlosti a zrychlení, například při máchání golfovou holí nebo tenisovou raketou. Vývojáři teď budou mít přístup k těmto vysokofrekvenčním pohybovým datům, takže aplikace jako SwingVision mohou analyzovat pronaci podání, což je kroutící pohyb předloktí, zápěstí a ruky, a Golfshot může detekovat drobné pohyby zápěstí a zpřesnit tak golfový švih.

Vývojáři budou mít díky výkonným snímačům pohybu v Apple Watch Series 8 i Apple Watch Ultra přístup k vysokofrekvenčním datům o pohybu. Aplikace jako Golfshot teď mohou detekovat drobné pohyby zápěstí a vylepšovat tak golfový švih.

Apple Watch Ultra v aplikaci Golfshot zobrazují rotaci zápěstí.

Hodinky Apple Watch Ultra zobrazují v aplikaci SwingVision pronaci při podání.

Oblíbené tréninkové platformy, jako je TrainingPeaks, mohou pomocí nového rozhraní API vytvořit vlastní trénink, který lze importovat přímo do aplikace Workout. Vývojáři aplikací, kteří používají HealthKit pro tréninky, budou moci poskytovat ověřené kalorie pro golfové tréninky, protože je nyní identifikován rozdíl mezi použitím golfového vozíku nebo chůzí po greenu. Vývojáři mohou také přistupovat k metrikám rychlosti, kadence a výkonu pro cyklistiku a navíc mohou zrcadlit tréninky z Apple Watch do iPhonu.

Tréninkové platformy, jako je TrainingPeaks, budou moci vytvořit vlastní trénink, který lze importovat přímo do aplikace Trénink.

Dostupnost

Vývojářská beta verze watchOS 10 je již k dispozici členům programu Apple Developer Program na stránce developer.apple.com. Veřejná beta verze bude uživatelům watchOS k dispozici příští měsíc na beta.apple.com. watchOS 10 bude k dispozici letos na podzim jako bezplatná aktualizace softwaru pro Apple Watch Series 4 nebo novější, spárované s iPhonem Xs nebo novějším, se systémem iOS 17. Některé funkce nemusí být dostupné ve všech regionech, ve všech jazycích nebo na všech zařízeních. Funkce se mohou změnit. Další informace najdete na webu apple.com/watchos/watchos-preview.

Zdroj: Apple.com