Loading...

Iniciativa Apple pro rasovou rovnost a spravedlnost překročila investice 200 milionů dolarů

16.06.2023 07:43

Iniciativa společnosti Apple pro rasovou rovnost a spravedlnost překročila investice ve výši 200 milionů dolarů a zdvojnásobila původní závazek do roku 2020.

Od svého spuštění v roce 2020 přesáhly investice do Iniciativy společnosti Apple pro rasovou rovnost a spravedlnost 200 milionů dolarů a podpořily vzdělávání, ekonomické posílení a reformu trestního soudnictví v pěti zemích.

Apple oznámila, že jeho Iniciativa pro rasovou rovnost a spravedlnost (Racial Equity and Justice Initiative - REJI) překročila hranici investic 200 milionů dolarů, což je dvojnásobek původního finančního závazku z roku 2020. Tato dlouhodobá globální snaha o rozšíření příležitostí a podporu rovnosti pro černé, hispánské a původní komunity se v průběhu posledních tří let rozšířila do Austrálie, Velké Británie a Mexika.

Od svého zahájení v červnu 2020 podpořila REJI ve Spojených státech vzdělávání, ekonomické posílení a práci na reformě trestního práva. Iniciativa byla zahájena v klíčovém momentu pro USA, kdy se zemí prohnaly protesty proti rasové nespravedlnosti.

V roce 2021 uspořádal Apple první podnikatelský tábor pro černošské zakladatele a vývojáře. Na snímku zleva: Harold Lomotey, Ashley McKoy a Ositanachi Otugo - spoluzakladatelé aplikace Peek - Movies & TV Shows - byli součástí první kohorty této imerzivní technologické laboratoře.

"Dosažení spravedlivějšího a rovnoprávnějšího světa je naléhavá práce, která vyžaduje spolupráci, závazek a společný smysl pro účel," řekl Tim Cook, generální ředitel Apple. "Jsme hrdi na partnerství s mnoha výjimečnými organizacemi, které se věnují řešení nespravedlnosti a odstraňování překážek přístupu k příležitostem. Budeme nadále vést naši práci s našimi hodnotami a rozšiřovat naše úsilí o vytváření příležitostí, posilování komunit a budování lepší budoucnosti pro všechny."

Prostřednictvím grantů pro vzdělávání REJI dosáhl Apple více než 160 000 studentů prostřednictvím kurzů a mimoškolních nabídek. Zavázal se také k poskytnutí více než 50 milionů dolarů Historically Black Colleges and Universities (HBCUs) a Hispanic-Serving Institutions (HSIs) na podporu příležitostí v oblastech vědy, technologie, inženýrství, umění a matematiky.

Dnešní oznámení také zahrnuje nové partnerství s aliancí My Brother’s Keeper (MBKA), programem nadace Obama. Prostřednictvím tohoto partnerství a financování se Apple snaží pomoci zmenšit příležitostné mezery, kterým čelí chlapci a mladí muži barevné pleti, tím, že podporuje výcvik pro vůdce komunity a personál MBKA, rozšiřuje programy pro chlapce a mladé muži barevné pleti a posiluje síť MBKA prostřednictvím cílených komunitních mikrograntů.

Apple dnes také oznámil další investici 25 milionů dolarů do Collab Capital, Harlem Capital a VamosVentures - tří fondů rizikového kapitálu, které pracují s podniky vlastněnými menšinami. S touto novou investicí se Apple zavázal k poskytnutí 50 milionů dolarů na podporu rizikového kapitálu a více než 100 milionů dolarů celkového financování na podporu misi podniků a finančních institucí orientovaných na rozmanitost.

Apple také pokračuje v rozšiřování své práce mimo Spojené státy. Dnes oznámil nové programy na Novém Zélandu ve spolupráci s Te Pūkenga - New Zealand Institute of Skills & Technology, největším vzdělávacím institutem pro odborné vzdělávání v zemi. Tyto programy pomáhají připravit nedostatečně zastoupené maorské a pasifické studenty na vstup do rostoucího technologického sektoru země.

Carly Stanleyová je generální ředitelkou a zakladatelkou organizace Deadly Connections, která pracuje s dětmi a rodinami z Prvních národů postiženými australským systémem ochrany dětí a soudnictvím.

Iniciativa REJI podporuje významné reformy trestního práva a pomáhá měnit životy více než 19 000 jedincům ovlivněných soudním systémem, a to prostřednictvím podpory právních služeb, bezpečného bydlení, identifikačních služeb, přístupu ke zdravotní péči a dalších nezbytných služeb pro opětovný vstup do společnosti.

Apple přijal také významné kroky k podpoře nonprofitů, které podporují rovnost a spravedlnost, včetně Anti-Recidivism Coalition, Defy Ventures, Vera Institute of Justice a The Last Mile.

Odhodlání podporovat rasovou rovnost a spravedlnost je hluboce zakořeněno v celé společnosti Apple, která pracuje s místními komunitami na dosažení skutečné změny. Například v březnu přidal Apple do aplikace Mapy zobrazení původních území. Aplikace Mapy tak nyní zobrazuje území kmenů, prvních národů, Inuitů a Métisů v USA a Kanadě.

Apple také pokračuje ve svém úsilí budovat produkty, které zastupují všechny, včetně komunit a jazyků, které mohou být v technologii nedostatečně zastoupeny a málo podporovány. Nedávno společnost ve spolupráci se zástupci Chickasaw Nation a Choctaw Nation přidala podporu jazyků Chickasaw (Chikashshanompaʼ) a Choctaw (Chahta) do klávesnice na iPhone, iPad a Mac.

"Stavíme na pokroku, kterého jsme dosáhli, abychom zabezpečili rovné příležitosti pro černošské a hnědé komunity po celé Americe a po celém světě," řekla Lisa Jackson, viceprezidentka společnosti Apple pro Environment, Policy, and Social Initiatives.

Apple je hrdý na svůj pokrok a je odhodlán pokračovat v této důležité práci, aby přispěl k vytvoření lepší budoucnosti pro všechny.

Zdroj: Apple.com