Loading...

Výběr a nasazení bezdušové plné pneumatiky na elektrokoloběžku

17.08.2023 06:45

Rady, jak snadno vybrat a nasadit bezdušovou plnou pneumatiku na ráfek

Bezdušové plné pneumatiky pro elektrické koloběžky se těší stále větší oblibě díky tomu, že eliminují riziko defektu. Pokud přemýšlíte o přechodu na tento typ pneumatiky, je zásadní vědět, jak je správně vybrat a nasadit.

Rady, jak snadno vybrat a nasadit bezdušovou plnou pneumatiku na ráfek

Výběr bezdušové plné pneumatiky

Tipy pro správný výběr nové pneumatiky na první pokus.

Rozměry

Ačkoliv je dobré vycházet z rozměru původní pneumatiky, je klíčové znát vnitřní průměr a šířku univtř vašeho ráfku. Tyto údaje jsou esenciální pro správný výběr. Všechny pneumatiky v naší nabídce mají své výrobní rozměry uvedené v popisu produktu.

Materiál

Většina bezdušových plných pneumatik je vyrobena z pryže nebo polyuretanu. Polyuretanové pneumatiky jsou obvykle odolnější, zatímco pryžové nabízejí lepší přilnavost.

Vzor

Pneumatiky mohou mít silniční nebo terénní vzorky. Silniční vzorky nabízejí hladkou jízdu a jsou ideální pro městské prostředí, zatímco terénní vzorky jsou navrženy pro náročnější podmínky a nabízejí lepší přilnavost na nerovných površích.

Pozor na neroztahovatelné plné pneumaitky

Některé pneumaitky, zejména ty vyrobené z polyuretanu, není možné natahovat a jsou tak vhodné jen pro montáž na dělený ráfek. V popisu produktu se vždy snažíme hodnotit flexibilitu pneumatiky a jejich vhodnost pro různé druhy montáže.

Nasazení pneumatiky na klasický ráfek

Montáž plné pneumatiky často není nic snadného. Odměnou je však dlouhodobě bezúdržbový provoz bez rizika defektu.

Odborný servis

Pokud si nejste jisti svými schopnostmi, vřele doporučujeme svěřit montáž specializovaným servisům, které mají potřebné zařízení na roztažení pneu.

Domácí montáž

Začněte odstraněním staré pneumatiky z ráfku. Uvolněte ventilek a odbourte veškerý vzduch. Pak pomocí páčky (např. páčky na pneumatiky) postupně sundejte pneumatiku a případně i duši z ráfku.

Pro montáž v domácích podmínkách je téměř vždy nutné pneumatiku důkladně nahřát, ať už ve vroucí vodě, horkovzdušnou pistolí nebo fénem. Teplota pneu by obvykle neměla dlouhodobě přesáhnout hranici 100°C. Díky nahřátí je pružnější a lépe se nasazuje. Poté už je pouze potřeba kvalitního nářadí, ideálně v podobě lžic na penumatiky a pneu pákou přetáhnout na ráfek.

Lubrikace ráfku

Před nasazením pneumatiky na ráfek doporučujeme ráfek dostatečně lubrikovat. Bez toho je montáž často nemožná. Pozici pneumatiky po nasazení na ráfek je také často nutné upravit a to by bez lubrikace šlo opravdu těžko. Pokud nemáte speciální mazivo, můžete použít například Jar nebo jiný saponát.

Nasazení pneumatiky na půlený / dělený ráfek

Pokud vaše koloběžka disponuje šroubovaným ráfkem, pak je montáž plné pneumaitky mnohem snazší.

  1. Rozdělení ráfku: Uvolněte všechny šrouby či matice, které drží obě části ráfku. Vyjměte původní pneumaitku a případně i duši.
  2. Nasazení pneumatiky: Po lubrikaci položte jednu část ráfku na pneumatiku a druhou část na opačnou stranu. Pneu důkladně vtlačte na ráfek.
  3. Spojení ráfku: Po nasazení pneumatiky spojte obě části ráfku a přitáhněte šrouby nebo matice.

Videa pro lepší představu

Závěrem přikládáme několik videí z montáží plných bezdušových pneumatik, abyste získali lepší představu o tom, jak se instalují na ráfek.