Loading...

Apple podporuje závazky dodavatelů v oblasti čisté energie

14.09.2023 07:45

Apple oznámil rozšířený pokrok v procesu dekarbonizace globálního dodavatelského řetězce, když se více než 300 výrobců zavázalo používat 100 procent čisté energie pro svoji produkci Apple do roku 2030. Nové závazky od více než 50 dodavatelů v USA, Evropě a Asii přispěly k nedávnému růstu v Programu čisté energie dodavatelů Apple, který nyní představuje více než 90 procent přímých výrobních nákladů společnosti. Tento milník přiblíží Apple k jeho ambicióznímu cíli být uhlíkově neutrální pro všechny produkty do roku 2030.

Apple podporuje závazky dodavatelů v oblasti čisté energie

„Vzhledem k rekordním teplotám a ničivým bouřím máme všichni naléhavou odpovědnost snížit emise a chránit se před nejhoršími dopady změny klimatu,“ řekla Sarah Chandler, viceprezidentka Apple pro životní prostředí a inovace dodavatelského řetězce. „V Apple jsme hrdí na to, že tak mnoho našich dodavatelů jedná, jak společně směřujeme k uhlíkově neutrální budoucnosti.“
Apple je již od roku 2020 uhlíkově neutrální ve svých globálních korporátních operacích, a strategie pro rok 2030 je založena na vědecky podloženém cíli snížit emise o 75 procent do konce desetiletí. Od roku 2015 společnost Apple úzce spolupracuje se svými globálními dodavateli na řešení elektrické energie potřebné k výrobě produktů Apple. Výroba je největším zdrojem emisí v uhlíkové stopě společnosti a napájení 100 procent čisté energie je klíčovým faktorem pro učinění všech produktů Apple uhlíkově neutrálními - jako jsou ty v nové řadě Apple Watch.

Dodavatelé působící ve 28 zemích se zavázali přivést přes 20 gigawattů obnovitelné energie online prostřednictvím Programu čisté energie dodavatelů Apple. Nově zavázaní partneři v oblasti pokročilých výrobních technologií zahrnují Skyworks Solutions, Analog Devices, Cirrus Logic a další v USA a Renesas Electronics v Japonsku. Počet účastnících se korejských dodavatelů se letos zvýšil o téměř 30 procent, na 23. V Číně se od dubna 2023 zavázalo používat čistou energii 14 dalších společností, včetně společnosti Jingmen GEM, dodavatele klíčového recyklovaného materiálu používaného ve výrobcích Apple. V Evropě se nedávno připojily společnosti Sappi Limited, LeMur a Schoeller Textil AG, čímž se celkový počet dodavatelů zvýšil na 34.

Apple sleduje roční pokrok dodavatelů ve snižování emisí Scope 1 a Scope 2, a na podzim 2022 vyzval dodavatele, aby dekarbonizovali svou produkci Apple do roku 2030. V roce 2022 bylo v dodavatelském řetězci Apple online 13,7 gigawattů obnovitelné elektrické energie, čímž se zabránilo 17,4 milionům metrických tun emisí uhlíku - což odpovídá odstranění téměř 3,8 milionu aut z cest.

S podporou od Apple při identifikaci zdrojů vysoce kvalitní obnovitelné energie se mnoho dodavatelů rozhodlo dekarbonizovat i mimo svou produkci Apple.

V důsledku environmentálních snah Apple společnost snížila své celkové emise o více než 45 procent od roku 2015, a to i přes růst podnikání. Apple nadále investuje do inovativních environmentálních přístupů - včetně nízkouhlíkového designu produktů, nových recyklačních technologií, fondu Restore a 4,7 miliardy dolarů v zelených obligacích. Další informace o environmentálním pokroku Apple jsou k dispozici na adrese apple.com/2030.