Loading...

Gesto dvojitého klepnutí na Apple Watch: Nová funkce v systému watchOS 10.1

26.10.2023 07:48

Nové gesto dvojitého klepnutí přichází do Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 s vydáním watchOS 10.1.

Nové gesto dvojitého klepnutí přichází do Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 s vydáním watchOS 10.1.

Apple představil novou funkci pro své chytré hodinky Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2. Tato novinka přichází s aktualizací watchOS 10.1 a nabízí uživatelům rychlejší a pohodlnější způsob, jak ovládat své Apple Watch – gesto dvojitého klepnutí.

Co to znamená pro uživatele

Díky gestu dvojitého klepnutí mohou uživatelé snadno ovládat své Apple Watch jednou rukou, aniž by museli hodinky dotýkat. Stačí jen dvakrát rychle sevřít palec a ukazováček ruky, na které máte hodinky, a vykonat řadu běžných akcí. Toto gesto rozšiřuje stávající nabídku interakcí s hodinkami, mezi které patří klepnutí, tahání, probuzení zvednutím ruky či ztišení zakrytím.

V jakých situacích je gesto užitečné

Gesto dvojitého klepnutí je nesmírně praktické, když máte druhou ruku zaneprázdněnou – například při procházce se psem, vaření nebo držení hrníčku s kávou.

Co vše můžete dvojitým klepnutím provést

Mezi hlavní akce, které lze tímto gestem vykonat, patří:

  • Otevření Smart Stacku z libovolného ciferníku a procházení widgetů.
  • Přijetí či ukončení hovoru.
  • Prohlížení zpráv z notifikací, scrollování delších upozornění s dalším dvojitým klepnutím, odpověď pomocí diktafonu a odeslání zprávy.
  • Pauzování, pokračování či ukončení časovače.
  • Pozastavení či pokračování stopky.
  • Odkládání budíku.
  • Přehrávání či pauzování hudby, podcastů a audioknih.
  • Přepnutí na nový pohled Výškoměru v aplikaci Kompas.
  • Spuštění fotoaparátu iPhone pomocí dálkového ovládání v aplikaci Fotoaparát.
  • Spuštění či zastavení automatických připomínek k tréninku.
  • Provedení hlavní akce z upozornění, například odpovědi na příchozí zprávu z aplikace pro zasílání zpráv a odložení připomínky – včetně těch od třetích stran.

Dvojité klepnutí bylo navrženo tak, aby u většiny aplikací a oznámení automaticky vybralo primární akci. Ve dvou případech si uživatel může zvolit jinou funkci přístupem do nastavení iPhonu.

Technologie za gestem

Dvojité klepnutí na Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 je poháněno S9 SiP čipem, který je o 25 % energeticky účinnější než předchozí generace, a novým čtyřjádrovým Neural Engine, který může provádět úkoly strojového učení dvakrát rychleji. Neural Engine zpracovává data z akcelerometru, gyroskopu a optického srdečního senzoru pomocí nového algoritmu strojového učení.

Dostupnost a kompatibilita

Aktualizace watchOS 10.1 je dostupná pro Apple Watch Series 4 a novější, vyžaduje iPhone XS nebo novější s iOS 17. Gesto dvojitého klepnutí je standardně povoleno na Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2 s watchOS 10.1 a není vyžadováno žádné další nastavení. V některých aplikacích a situacích však není tato funkce podporována.