Loading...

Apple představuje M3, M3 Pro a M3 Max, nejpokročilejší čipy pro osobní počítače

31.10.2023 10:03

První 3nanometrové čipy pro osobní počítače v oboru představují novou generaci architektury GPU a přinášejí výrazné zlepšení výkonu, rychlejší CPU a Neural Engine a podporu unifikovanější paměti.

První 3nanometrové čipy pro osobní počítače v oboru představují novou generaci architektury GPU a přinášejí výrazné zlepšení výkonu, rychlejší CPU a Neural Engine a podporu unifikovanější paměti.

Apple představil své revoluční čipy M3, M3 Pro a M3 Max, které přinášejí významné vylepšení výkonu a nové funkce pro Mac. Jedná se o první čipy pro osobní počítače vyrobené pomocí průkopnické 3nm technologie, což umožňuje vyšší hustotu tranzistorů, rychlejší rychlost a vyšší účinnost.

Rodina čipů M3 je vyrobena špičkovou 3nanometrovou technologií a pokračuje v obrovském tempu inovací v oblasti křemíku Apple.

Základní charakteristiky

M3 čipy nabízejí novou GPU architekturu, která je největším krokem vpřed v oblasti grafiky pro Apple silikon. Nová technologie nazvaná Dynamic Caching, spolu s funkcemi jako hardwarové ray tracing a mesh shading, přinášejí Macu naprosto novou úroveň grafického zpracování.

Výkonové a účinnostní jádra CPU jsou rychlejší o 30 %, resp. 50 % než u čipů M1. Neural Engine je zase rychlejší o 60 % ve srovnání s M1 čipy.

Výkonná jádra čipů rodiny M3 jsou až o 30 procent rychlejší než jádra rodiny M1.

Světlo nového GPU

Díky M3 čipům přichází do Macu hardwarové ray tracing. Toto osvětlovací modelování vytváří mimořádně realistické obrázky. Nová GPU architektura nabízí také hardwarový mesh shading, což umožňuje složitější vizuální scény v graficky náročných aplikacích a hrách.

Výkonnější a účinnější CPU

Architektonická vylepšení v M3, M3 Pro a M3 Max umožňují rychlejší výkon a vyšší účinnost. Tyto jádra umožňují, aby CPU dosáhlo stejného vícevláknového výkonu jako M1, ale s poloviční spotřebou energie.

Čipy rodiny M3 jsou vybaveny efektivními jádry, která jsou až o 50 % rychlejší než jádra rodiny M1.

Bezkonkurenční sjednocená paměťová architektura

Všechny čipy řady M3 nabízejí sjednocenou paměťovou architekturu, což zvyšuje šířku pásma, snižuje latenci a zlepšuje energetickou účinnost. Podpora až 128 GB paměti umožňuje zcela nové pracovní postupy, jako je práce s obrovskými AI modely.

Architektura sjednocené paměti M3 poskytuje vysokou šířku pásma, nízkou latenci, bezkonkurenční energetickou účinnost a podporuje až 24 GB rychlé sjednocené paměti.

Vylepšený Neural Engine

Vylepšený Neural Engine zrychluje silné modely strojového učení, zatímco nový mediální motor poskytuje hardwarovou akceleraci pro nejpopulárnější video kodeky a nyní také podporuje AV1 dekódování.

Neural Engine v čipech M3, M3 Pro a M3 Max je až o 60 % rychlejší než v čipech rodiny M1, což ještě více urychluje práci s AI a strojovým učením.

Porovnání M3 variant

  • M3: 25 miliard tranzistorů, 10jádrové GPU, 8jádrové CPU a podpora až 24 GB sjednocené paměti.

  • M3 Pro: 37 miliard tranzistorů, 18jádrové GPU, 12jádrové CPU a podpora až 36 GB sjednocené paměti.

  • M3 Max: 92 miliard tranzistorů, 40jádrové GPU, 16jádrové CPU a podpora až 128 GB sjednocené paměti.

M3 Max se skládá z 92 miliard tranzistorů a přináší obrovský nárůst výkonu pro nejnáročnější profesionální zátěž.

Prostředí

Díky energeticky účinnému výkonu nových čipů splňuje nový MacBook Pro nejvyšší standardy Apple pro energetickou účinnost. Apple také směřuje k nulovému klimatickému dopadu do roku 2030 v celém svém podnikání.

O společnosti Apple

Apple revolucionizoval osobní technologie uvedením Macintoshe v roce 1984 a dnes je světovým lídrem v oblasti inovací s produkty jako iPhone, iPad, Mac, Apple Watch a Apple TV.