Loading...

Final Cut Pro posouvá střih videa na Macu a iPadu na vyšší úroveň díky novým výkonným funkcím

07.11.2023 07:33

Nejnovější aktualizace zefektivňují proces střihu díky vylepšené navigaci na časové ose, rozšířenému obsahu v aplikaci a nahrávání hlasových komentářů.

Aktualizace Final Cutu Pro pro Mac a iPad, které budou k dispozici ještě tento měsíc, nabízejí nové výkonné funkce, které zefektivňují pracovní postupy.

Apple posouvá úpravy videa na Macu a iPadu na novou úroveň s výkonnými novými funkcemi Nejnovější aktualizace zjednodušují proces úprav s vylepšením navigace na časové ose, rozšířením obsahu v aplikaci a nahráváním hlasových komentářů.

Dnes společnost Apple oznámila aktualizace svého softwaru Final Cut Pro pro Mac a iPad, které přinášejí uživatelům výkonné nové funkce usnadňující pracovní postupy. Final Cut Pro nyní zahrnuje vylepšení v navigaci a organizaci na časové ose a také nové způsoby, jak zjednodušit složité úpravy. Aplikace využívají energeticky účinný výkon čipů Apple silicon spolu s zcela novým strojovým učením pro sledování objektů a rychlosti exportu na modelech Mac s více mediálními motory jsou extrémně rychlé. Final Cut Pro pro iPad přináší nové funkce pro další zlepšení přenosného zážitku z úprav Multi-Touch, včetně podpory pro nahrávání hlasových komentářů, rozšířených možností obsahu v aplikaci, přidaných přednastavení pro úpravu barev a vylepšení pracovních postupů. Tyto aktualizace Final Cut Pro budou dostupné později tento měsíc na App Store.

Novinky v Final Cut Pro pro Mac

Final Cut Pro zavádí automatické posouvání časové osy, které uživatelům usnadňuje soustředění tím, že během přehrávání mají klipy stále na očích pod přehrávací hlavou.

Nejnovější aktualizace Final Cut Pro pro Mac nabízí tvůrcům nové nástroje pro zjednodušení složitých úprav a extrémně rychlé rychlosti exportu.

Výkonné nástroje pro organizaci

Aby tvůrci mohli udržet svůj tok práce při úpravě složitých časových os, přináší Final Cut Pro automatické rolování časové osy, které uživatelům usnadňuje udržet klipy ve výhledu pod přehrávací hlavou během přehrávání. Editory mohou dynamicky upravovat zobrazení časové osy během přehrávání pomocí nástroje Zoom nebo klávesových zkratek.

Aktualizovaný Final Cut Pro umožňuje uživatelům identifikovat a zvýrazňovat klipy podle rolí pomocí indexu časové osy.

Tato aktualizace také umožňuje editorům vidět organizaci jejich časové osy na první pohled a snadno odlišit klipy podle přiřazené role, což zlepšuje zážitek z prohlížení videa a barev zvukových rolí. Výrazné barvy také umožňují uživatelům identifikovat a zvýraznit klipy podle role pomocí indexu časové osy.

Editoři nyní mohou pracovat efektivněji než kdykoliv předtím díky rychlému vyčištění složitých sekcí časové osy a mohou jemně doladit úpravu kombinací vybrané skupiny překrývajících se připojených klipů do jednoho připojeného příběhu. Pro další zjednodušení organizace mohou editoři také kombinovat připojené klipy s existujícími připojenými příběhy.

Střihači mohou rychle vyčistit složité úseky časové osy a doladit střih spojením vybrané skupiny překrývajících se propojených klipů do jedné propojené dějové linie.

Další optimalizace pro Apple Silicon

Profesionálové ve videu často pracují na několika projektech najednou a s touto aktualizací je nyní export těchto projektů rychlejší než kdykoliv předtím. Uživatelé mohou urychlit exporty H.264 a HEVC automatickým odesíláním video segmentů k dispozici mediálním motorům pro současné zpracování.

Sledování objektů nyní nabízí širokou škálu možností pro vytváření pozoruhodných efektů s jeho zcela novým modelem strojového učení. Výsledky jsou lepší při použití sledování objektů pro analýzu pohybu tváří a dalších objektů na počítačích Mac s čipy Apple silicon. Final Cut Pro zvolí nejvhodnější analýzu, když je metoda analýzy nastavena na automatickou.

Novinky v Final Cut Pro pro iPad

Tvůrci mohou zvýšit svou efektivitu spojením vybrané skupiny propojených klipů nebo dějových linií a jejich konsolidací do jedné propojené dějové linie.

Nejnovější aktualizace Final Cut Pro pro iPad přináší silný sadu nástrojů pro tvůrce videa k nahrávání, úpravám, dokončení a sdílení, vše z jednoho zařízení.

Nové schopnosti hlasového komentáře

Přidávání živého zvuku je s touto aktualizací ještě pohodlnější. Tvůrci mohou snadno nahrávat komentář a živý zvuk přímo na časové ose pomocí vestavěných mikrofonů nebo externích mikrofonů na svém iPadu. Uživatelé mohou stisknout tlačítko nahrávat, když přehrávají svou časovou osu, nebo najít přesný bod, kde chtějí začít s hlasovým komentářem a použít odpočet k zahájení.

Uživatelé nyní mohou svá videa dotvářet pomocí řady nových úžasných předvoleb barevného tónování a výběru nových titulů a generátorů, které umožňují vybírat dokonalý vzhled.

Výhody pracovního postupu

Uživatelé nyní mohou zapnout stabilizaci v režimu pro kamery pro zlepšení neklidných záběrů pro hladší videa, nebo ji vypnout, aby zdůraznili akci a pohyb. Záběry lze přímo vložit do projektu, takže tvůrci mohou začít úpravy ještě rychleji s novými vylepšeními, jako jsou připojené příběhy.

Tvůrci mohou zvýšit svou efektivitu kombinací vybrané skupiny připojených klipů nebo příběhů a konsolidací do jednoho připojeného příběhu. Nový příkaz skupiny kombinuje sílu Magnetické časové osy s připojenými klipy a organizuje časovou osu.

Nové klávesové zkratky pro hlasový komentář a seskupování klipů dále zvyšují rychlost úprav. Uživatelé nyní mohou dokončit svá videa s řadou úchvatných nových přednastavení pro úpravu barev a výběrem nových titulků a generátorů pro dokonalý vzhled.

Final Cut Pro pro iPad také podporuje možnost importu projektů vytvořených v iMovie pro iOS a uživatelé iPadu mohou exportovat své projekty Final Cut Pro na Mac pro další nástroje, jako je pokročilá úprava barev a rozšířené možnosti obsahu od třetích stran.

Ceny a dostupnost

Final Cut Pro 10.7 bude dostupný později tento měsíc jako bezplatná aktualizace pro stávající uživatele a za 299,99 dolarů (USA) pro nové uživatele na Mac App Store. Všichni uživatelé si mohou stáhnout bezplatnou 90denní zkušební verzi Final Cut Pro. Pro více informací navštivte apple.com/final-cut-pro.

Final Cut Pro pro iPad 1.3 bude dostupný později tento měsíc jako bezplatná aktualizace pro stávající uživatele a bude k dispozici na App Store za 4,99 dolarů (USA) měsíčně nebo 49 dolarů (USA) ročně s jednoměsíční bezplatnou zkušební dobou. Final Cut Pro je kompatibilní s modely iPadu s čipem M1 nebo novějším a vyžaduje iPadOS 16.6. Pro více informací navštivte apple.com/final-cut-pro-for-ipad.

Vyžaduje macOS Sonoma nebo novější a Mac s čipem Apple M1 Max, M1 Ultra, M2 Max, M2 Ultra nebo M3 Max.

Vyžaduje iMovie pro iOS 3.0 nebo novější a Final Cut Pro 10.7 nebo novější.