Loading...

Jak spolehlivě snížit životnost baterie ve vašem mobilu? Držte se těchto 3 mýtů.

31.07.2019 08:38

Jste přesvědčeni, že úplným vybitím a nabitím baterie ve vašem telefonu prodloužíte její životnost? Pozor, toto již dávno neplatí.

Niklové versus lithiové akumulátory

Většina přesvědčení týkající se péče o akumulátory v telefonech pochází ještě z dob existence prvních mobilů, a přestože technologie již značně pokročila, přetrvávají v hlavách jejich uživatelů dodnes. První typy mobilních telefonů byly napájeny nejčastěji z nikl-kadmiových baterií, které vyžadovaly naprosto odlišný přístup než v současnosti využívané lithiové. Které z dobrých rad o tom, jak pečovat o baterii v mobilu z dob počátků mobilní telefonie přetrvaly dodnes a je lépe se jim vyvarovat?

  1. Úplné vybití a nabití prodlouží životnost baterie

Tento způsob nabíjení byl relevantní u NiCd akumulátorů, u nichž měl eliminovat paměťový efekt a navrátit baterii plnou kapacitu. Lithiové baterie ale vyžadují přístup naprosto opačný. Nabíjení přístroje by mělo začít dříve, než kapacita baterie klesne pod 25 %. Úplné vybití je pro LiIon baterii škodlivé. Stejně tak škodí i úplné nabití. Telefon s tímto typem baterie je nejvhodnější nabíjet po částech a rozhodně není nutné čekat do plného nabití.

  1. Při nabíjení se přístroj nesmí používat

V dřívějších dobách kolovaly zvěsti o tom, že při používání telefonu v průběhu jeho nabíjení snižuje jeho uživatel životnost baterie či mu přímo hrozí její výbuch. To je samozřejmě nesmysl. Může dojít maximálně ke zpomalení nabíjení či mírnému zahřátí přístroje. Samozřejmě se o energii odčerpanou v průběhu používání telefonu prodlouží jeho nabíjení, to je ale minimální riziko zvláště pokud máte k dispozici neustále nabíječku a elektrickou zásuvku.

  1. Nabíjením přes noc může dojít k přebití baterie a hrozí její poškození

Ti, kteří ještě pamatují doby stařičkých předchůdců dnešních smartphonů žijí v přesvědčení, že nechat mobil přes noc v nabíječce znamená nevratně poškodit jeho baterii a v horším případě riskovat její destrukci. To mohlo platit u starších typů telefonů, ty současné již obvykle disponují čipem, který v případě počátku přebíjení baterii odpojí. I přesto, že je přístroj v nabíječce tady k dalšímu nabíjení již nedochází.

Jak prodloužit životnost baterie