Loading...

Jak si vedou nejoblíbenější webové prohlížeče v roce 2019? 

01.08.2019 10:52

Prohlížeč Mozilla Firefox pokračuje v sestupném poklesu, lehce ztrácí i Google Chrome, jednoznačně nejhůře si však letos vede Safari od Applu. Microsoft Edge naopak získal půdu pod nohama a dosáhl svého nejlepšího výsledku vůbec. To jsou ve zkratce události letošního roku ze světa webových prohlížečů.  

Porovnání internetových prohlížečů - Jak si vedou webové prohlížeče v roce 2019? Srovnání.

Mozilla Firefox 

Podíl internetového prohlížeče Mozilla Firefox se poprvé od listopadu 2018 propadl pod 9 %, přičemž ještě na začátku tohoto roku atakoval hranici 10 %.  

Jen během června letošního roku klesl uživatelský podíl Firefoxu o celých sedm desetin procentního bodu až na současných 8,9 %. O závažnosti tohoto meziměsíčního poklesu svědčí skutečnost, že je druhým nejmarkantnějším propadem v celé historii tohoto webového prohlížeče! 

Prognózy navíc nejsou vůbec slibné, dle společnosti Computerworld má v březnu 2020 podíl Firefoxu klesnout pod 8 %, a na konci téhož roku má být dokonce pouze okolo 7 %. 

Microsoft IE a Edge 

Zatímco prohlížeč Mozilla v červnu 2019 ztrácel uživatelský podíl, kombinovaný podíl webových prohlížečů Internet Explorer (IE) a Edge od Microsoftu vzrostl o tři desetiny procentního bodu na 13,3 %. Avšak červen byl jediným měsícem, kdy se jim toto za poslední dobu podařilo, v uplynulých 12 měsících totiž uskupení IE a Edge naopak jen ztrácelo, konkrétně přišlo o více než 3 procentní body. 

Za tento pokles může především oznámení, že Microsoft již dále nebude upgradovat Internet Explorer, v důsledku čehož se za poslední rok snížil podíl jehouživatelů o 4,9 procentního bodu. Naopak Edge ve stejném období posílil o 1,9 procentního bodu na aktuálních 6 %. 

Google Chrome 

Současný podíl celosvětově nejrozšířenějšího internetového prohlížeče Google Chrome činí úctyhodných 66,3 %, a to i přes letošní 2 výrazné poklesy – v dubnu přišel o 2,2 % svých uživatelů a v červnu ztratil z uživatelského podílu 1,6 procentního bodu. 

Za posledních 12 měsíců však Chrome dokázal, i přes tyto znatelné výkyvy směrem dolů, posílit o 3,5 %. Prognóza na příští rok pak navíc zní jednoznačně - v druhé polovině roku 2020 by mělo celosvětově Chrome od Googlu používat již 70 % všech uživatelů internetu! 

Safari 

Posledním, a to i co se týče procentuálního uživatelského podílu, ze čtveřice nejpopulárnějších webových prohlížečů je Safari od společnosti Apple. Aktuálně jej používá pouhých 3,3 % uživatelů internetu, což je nejnižší hodnota od konce roku 2008! 

Safari už moc netáhne ani mezi uživateli Maců, prohlížeč Safari využívá jen 36,3 % z nich, přičemž ještě před čtyřmi lety používali tento prohlížeč dvě třetiny majitelů počítačů od Applu.