Loading...

Facebook v dnešní době

13.08.2019 09:05

Facebook je v dnešní době velice skloňované slovo. Častěji ho vidíme na internetu, častěji ho slýcháváme v televizích a rádiích. Někdo je na něm doslova závislý a někdo se od něj distancuje.

Co to je?

Facebook je internetová sociální síť s miliony uživatelů. Často je přezdívaný jako "fejs". Založil jej v roce 2004 tehdejší student Harvardovy univerzity Mark Zuckenberg. Původně sloužil Facebook jako univerzitní síť, kde si studenti navzájem posílali učební materiály. Později se Facebook rozšířil na další a další univerzity a nyní patří mezi tři nejnavštěvovanější webové stránky na světě.

Lidé na Facebooku

Facebook denně navštíví přes 600 milionů uživatelů. Říká se, že ten, kdo nemá facebookový účet, jako by nežil. Někteří lidé si jen přečtou novinky a odhlásí se. Mnoho z nich, převážně mládež, ale na Facebooku dokáže strávit několik hodin denně. Chatují mezi sebou, „lajkují“ si příspěvky, sdílí nejrůznější obsah a hrají hry. Mladí lidé většinou ani netuší, kolik informací o nich lze díky této sociální síti zjistit. Denně tak dochází ke zneužití osobních údajů, k ukradení identity (osoba se vydává za osobu druhou) a mnohdy to vede až ke kyberšikaně. 

Pozitiva

Mnoho firem využívá tuto síť ke své propagaci. Na Facebooku je v oběhu opravdu mnoho peněz a každá firma se snaží maximalizovat své zisky a to je možné hlavně díky reklamě. Facebook tedy pomáhá velkým firmám, ale také malým podnikatelům, kteří se touto formou často velmi zviditelní.

Negativa

Kvůli Facebooku mládež často omezuje svůj dosavadní denní režim. Místo chození s kamarády někam ven si raději jen píšou přes Facebook. Ničí si zdraví, snižuje se pohyb a tím se zvyšuje počet obézních dětí a mládeže. 

Facebook je velmi mocný nástroj, ale vše má své meze.