Loading...

Jak vyčistit počítač svépomocí

14.08.2019 12:01

Čištění počítače svépomocí

Počítač má doma v dnešní době snad už každý. A téměř každý uživatel se setkal s problémem, že se toto zařízení začalo postupem času zpomalovat. Dříve svižné přepínání programů a otevírání nových aplikací je najednou silně zatuhlé, někdy se počítač zasekne na dlouhé vteřiny a v nejhorších případech i minuty. Jak z toho ven? Možnosti jsou v zásadě tři - pořídit nový počítač, svěřit svůj stroj do péče servisu a nebo se pustit do vyčištění svépomocí. Třetí možnost je finančně nejméně náročná a vlastně ani tak obtížná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Ať už vlastníte klasický stolní počítač nebo přenosný notebook, největší problémem je obecně prach. Usazuje se uvnitř počítače a způsobuje, že se zařízení zbytečně přehřívá. Pokud chceme být opravdu pečliví, na internetu můžeme najít mnoho videonávodů, jak náš konkrétní model počítače či notebooku otevřít a vyčistit i uvnitř. Pokud si na to netroufáte, žádný strach - pomůžeme si i bez rozebrání přístroje.

Důležité je, abychom mimoděk počítač nepoškodili. Notebook tedy v případě opatrnosti nebudeme rozebírat nijak a na stolním počítači můžeme odstranit pouze jednu z bočních stěn skříně, což jde ve velké většině případů bez povolení jediného šroubku (pomocí nějaké páčky či tlačítka na počítačové skříni). Důležité je, abychom se v počítačové skříni pro jistotu žádné součástky ani nedotkly. Některé součásti jsou velmi citlivé a neodbornou manipulací bychom je mohli nenávratně poškodit.

Pro vyčištění od prachu použijeme ideálně stlačený vzduch ve spreji, který koupíme v řádu desítek korun. Nepoužíváme vysavač - hrozí riziko poškození počítače statickou elektřinou! Pokud jde o notebook, vyfoukáme pečlivě všechny otvory, ze kterých proudí během provozu vzduch. Pokud je počítač zanesený, vyvalí se oblaka prachu. Netřeba snad zmiňovat, že všechno čištění provádíme pouze na stroji vypnutém a odpojeném z elektrické sítě.