Loading...

Shrnutí novinek představených v rámci Apple Special Event

19.09.2019 07:15

Září představuje tradičně měsíc, kdy mají fanoušci značky Apple žně. Právě v tomto období se totiž představují novinky technologického gigantu. Jaké tedy budou letošní iPhony a další zařízení slavné značky?

Co můžeme čekat od „jablečných“ telefonů

Xka nahrazena jedenáctkou

Změna začíná už v názvu. Končí totiž tradiční označení X, Apple se přidržel tentokrát ve značení číslic. Koupit si budeme moci iPhone 11, iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max. A to konkrétně u nás už od 20. září.

Vylepšený fotoaparát

Hlavní novinkou, která poutá nejvýraznější pozornost, je jednoznačně fotoaparát. Dočkal se přepracování a má více objektivů. U modelu 11 jsou to objektivy dva, varianta Pro přináší objektivy tři.

Dvojitá fotosoustava nabízí precizní zachycení snímků i v nočním režimu, který poskytuje lepší kontrast a přirozenější barevné podání. Rovněž je k dispozici mimo teleobjektivu a klasického širokoúhlého objektivu také ultraširokoúhlý objektiv, který zajišťuje, že se na fotografie vejde skutečně každý detail a je vhodný například pro dokumentování záběrů krajiny.

Videa je pak možné natáčet dokonce v rozlišení 4K. S kamerou tak lze kvalitně snímat dokonce i dynamické scény. Rozlišení 4K navíc dokáže využít i přední kamera. Telefon svými parametry proto uspokojí i náročnějšího uživatele. Faktem nicméně zůstává, že pro běžného uživatele se spíše jedná o velmi zajímavou „hračku“.

Rekordní výdrž baterie

Z hlediska hardwaru se Apple přidržuje své fungující filosofie. Nenabízí tedy ve srovnání s přístroji se systémem Android tak ohromující výkon, uživatelé by to však díky preciznímu vyladění pocítit v konečném důsledku neměli.

V porovnání s loňskými telefony letošní iPhony nabídnou i znatelně vyšší výdrž baterie. Vyplývá to z dosud uvedených informací. Pro ilustraci: Model iPhone 11 dokáže přehrávat video až po dobu 17 hodin. Až 65 hodin může přehrávat zvuk.

Apple iPhone 11 se konkrétně na trh podívá s kapacitou 3110 mAh, verze iPhone 11 Pro Max dostala do vínku baterii o kapacitě 3500 mAh a telefon s označením iPhone 11 Pro bude využívat baterii s kapacitou 3190 mAh.

Rychlé nabíjení

Všechny iPhony navíc samozřejmě již podporují rychlé nabíjení. Potěší také podpora výkonnějších adaptérů. Využít budete moci až 87W nabíječku, nevýhodou ale je fakt, že si takovou nabíječku budou muset zájemci dokoupit zvlášť.

K dispozici zůstává standardní Lightning/USB-A konektor. V balení dostanete standardní 5W adaptér, u něhož ale musíte počítat s tím, že nabíjení potrvá delší dobu, konkrétně v řádu hodin. K modelům Pro výrobce už přibalí 18W rychlou nabíječku, jejich majitelé tak na tom budou přece jen o poznání lépe.

Zvýšená odolnost zařízení

Jedním z klíčových parametrů, který samotný Apple u nových modelů vyzdvihl, je i zvýšený stupeň krytí IP68. V praxi to znamená, že je telefon voděodolný až do 4 metrů, a to po dobu 30 minut. Tím jednoznačně svou konkurenci dalece předstihuje. Ta se většinou „spokojí“ s udávanou odolností okolo 1,5 metru. Vysokou odolnost novému iPhonu propůjčuje také sklo na zadní straně zařízení.

Konec ID Touch

Apple se rozhodl u aktuálně vydaných telefonů nejen přidávat, ale také ubírat. Zmizí funkce ID Touch. Všechny nově prodávaný telefony budou postaveny již jen na tzv. haptické neboli mikrovibrační odezvě. Ta je založena na dlouhém podržení prstu na displeji zařízení.

Základní cena

Už se také v této chvíli ví, za kolik si budeme moci nové přístroje pořídit. Za variantu Pro dáte 29 900 Kč. Verze Pro Max vás přijde na v přepočtu 32 990 Kč. U těchto dvou zařízení tak žádná zásadní změna v cenové politice firmy Apple nepřichází. Radovat se mohou ti, kteří si budou chtít pořídit iPhone 11. Jeho pořizovací cena se bude pohybovat na 20 990 Kč. Přístroj tak je levnější dokonce o 1 500 Kč. Zároveň budou tradičně zlevňovat s nástupem novinek i modely předchozí.

Apple Watch – neprávem přehlížené

Nové telefony poněkud zastínily i aktuální vydání chytrých hodinek. Neprávem, Apple si v tomto směru rozhodně dal záležet.

Watch Series 5 přichází zejména s převratnou novinkou Always-On displej. Ta zajistí neustále spuštěnou obrazovku, a tedy i permanentně viditelný čas.

Zároveň přicházejí s řadou užitečných aplikací, například tou, která umí upozornit na přílišný hluk nebo s šikovnou funkcí, která zvládne monitorovat stav vašeho srdce.

Z hlediska provedení budou tuzemští uživatelé, na které se také dostane 20. září, mírně zklamaní. K nám se totiž dostanou pouze standardní modely vyráběné z hliníku. Kdo zatouží po Apple Watch keramických, ocelových nebo titanových, bude muset za nákupy do některého z Apple Store za našimi hranicemi.

Ani iPady nepřijdou zkrátka

Na nových iPadech na první pohled vyniká zejména zvětšený 10,2palcový displej. Jedná se konkrétně o Retina displej s rozlišením 2160 × 1620 pixelů.

Tablety už sedmé generace samozřejmě poběží i na aktualizované verzi operačního systému. Dostupné budou nové modely od 30. září 2019 a v tuzemsku by měly stát v přepočtu okolo 9 000 Kč. Oproti svému předchůdci tedy nezdraží. V prodeji by měly být hned dvě varianty, přičemž ta vyšší bude navíc podporovat také LTE.

Poháněn je nový iPad procesorem Apple A10 Fusion. Zajmout má šanci i podpora klávesnice Smart Keyboard a jednou z pozoruhodných novinek je rovněž to, že na výrobu zařízení byl využit 100% recyklovatelný hliník. Samotný design se oproti předešlým letům nicméně nezměnil. Apple také slibuje výdrž až 10 hodin při práci na baterii.

Spíše doplňkem je fotoaparát, který svým rozlišením 8 Mpx příliš nenadchne. Zadní kamera nabídne pětičlennou optiku se světelností f2,7. Přední kamera přichází s rozlišením 1,2 Mpx.