Loading...

Jsem Bitcoin, seznamme se

03.10.2019 07:59

Kryptoměna Bitcoin byla před pár lety zábavou jen pro několik desítek nadšenců. Raketový růst ceny a následný pád během druhé poloviny roku 2017 dostal Bitcoin i do povědomí osob, kteří se o něj dříve vůbec nezajímali. Představuje obrovskou investiční příležitost. Jak nakoupit první Bitcoin a jak s Bitcoinem obchodovat?

Kryptoměna s budoucností

Kryptoměny mají obrovský potenciál stát se do budoucna uznávaným platidlem. Není možné je padělat, není možné nijak ovlivnit jejich kurz. Obchoduje se s nimi bez kontroly národních bank a úředních autorit. Transakce jsou anonymní, není možné je vysledovat. Už dnes Bitcoin přijímají stovky eshopů na světě jako běžné platidlo.

Zatím je stále možné přirovnat situaci ve světě kryptoměn k Divokému západu. Jednotlivé státy teprve postupně přijímají pravidla pro obchodování s Bitcoinem nebo zdanění zisku. Někde je problematické dokonce i to, kam Bitcoin zařadit z hlediska členění majetku.

Je to software?

Je to platidlo?

Je to měna?

Je to nehmotný majetek?

Je to cenný papír?

Dokonce existují i státy, které zakazují obchodování s Bitcoinem.

Vedle Bitcoinu existují stovky dalších kryptoměn, které jsou na burzách obchodovány v různých objemech. Například Ethereum, Ripple, Litecoin, EOS aj. Kurzy kryptoměn se vyznačují vysokou volatilitou, je možné i za jediný den získat dvojnásobek investované částky. Není výjimečné, že kurz během několika hodin naroste o desítky procent ani není výjimečné zaznamenat strmý pád.

Virtuální peněženky

Na začátek si musíte odpovědět na otázku, jestli si chcete Bitcoin koupit a uložit na delší dobu. Počkat až kurz bude natolik atraktivní, že Bitcoin prodáte. Nebo chcete s Bitcoinem začít obchodovat. Tedy jej nakoupit, prodat, opětovně nakoupit a zase prodat. Vydělávat několikrát na změně kurzu. V obou případech budete pro začátek potřebovat bitcoinovou peněženku. Můžete si zakoupit pevné uložiště, které připomíná flash disk nebo zvolit některou z virtuálních peněženek. Domácí uložiště je bezpečnější před možnými útoky hackerů. Pokud se vám ale poškodí, o Bitcoiny jste nenávratně přišli. Lidé zpravidla volí některou virtuální peněženku. Jsou jich k dispozici minimálně desítky, je možné dohledat reference a popis funkcí. Pokud vás kryptoměny zaujali, zvolte peněženku, které podporuje několik různých kryptoměn.

Jak si zakoupit první Bitcoin

Založili jste si některou virtuální peněženku a máte adresu, kam si zakoupené Bitcoiny zašlete. Pokud jste z těch, kteří chtějí Bitcoin jen delší dobu držet, využijte služeb některé směnárny. Je jich několik i u nás, obvykle je nutné po registraci verifikovat účet. Verifikace se provádí tak, že nahrajete občanský průkaz, řidičský průkaz a některý z dokladů ověřující vaši adresu. Třeba fakturu za energie. Po verifikaci převedete peníze ze svého bankovního účtu na účet směnárny a na bitcoinovou adresu vaší peněženky vám přijde Bitcoin. Nákup Bitcoinu bude dražší, směnárny nemívají nejvýhodnější kurzy.

Jak obchodovat s Bitcoinem

Jestliže chcete s Bitcoinem obchodovat vyberte si některou z burz. Je vhodné vybrat prověřenou a velkou bitcoinovou burzu, pozor na neznámé obchodníky s krátkou historií. Na stránkách burzy se zaregistrujete a zpravidla i zde musíte provést verifikaci. První obchody jsou vám dovoleny až po ověření účtu. Některé burzy umožňují v malých částkách i obchodování bez verifikace. Burza zpravidla dovoluje převést dolarovou nebo eurovou platbu z vašeho účtu na peněženku pod vaší registrací. Také můžete do prostředí burzy převést již zakoupené Bitcoiny uložené na jiné adrese. Následně už vás prostředí burzy snadno provede nákupem a prodejem. Problematické bývá převedení USD nebo EUR přímo z burzy na bankovní účet. Obvykle je jednodušší cestou zakoupit Bitcoin na burze a využít některou ze směnáren. Teprve ta vám pošle peníze na bankovní účet.  K výběru Bitcoinu můžete dnes už použít i Bitcoin bankomat. Několik z nich je i v České republice.

Ačkoliv představuje Bitcoin velkou příležitost a je možné na změnách kurzu získat obrovské bohatství, představuje i riziko. Nikdy neinvestujte tolik, než kolik jste ochotní zcela ztratit. Zároveň si v žádném případě nepůjčujte peníze na nákup Bitcoinu!

Bitcoin mince