Loading...

Chytrá domácnost – ano či ne?

11.10.2019 07:39

S postupujícím technologickým pokrokem se mění každá z oblastí našeho života. Další z oblastí, kde se to začíná markantně projevovat, je právě oblast bydlení. Smart domy, nebo-li chytré domácnosti se přesouvají ze stránek sci-fi knih do reálného světa. Pojďme se proto podívat, jaká pozitiva, ale i negativa tento trend přináší.

Chytrá smart domácnost

3 hlavní pozitiva

  1. Pohodlí a stálý přehled

Hlavním benefitem, který chytrá domácnost přináší, je pohodlí. Většina rutinních úkolů, kterým jste se u vás doma museli věnovat, díky smart domu odpadá. Přístroje spolu komunikují, úklid je automatický a dům sám se stará o pohodlí svých majitelů. Nad tím vším máte plnou kontrolu, pokud vás některá z automatických funkcí neuspokojí, není nic jednoduššího, než ji vypnout.

  1. Snadné ovládání

Chytrá domácnost funguje ve většině případů automaticky. Pokud ovšem chcete o některých procesech rozhodovat sami, minimálně vám zjednoduší ovládání. Jednotlivé komponenty tak můžete velmi snadno ovládat hlasem, přes aplikaci či různá nástěnná tlačítka.

  1. Bezpečí

Zloději mohou být oklamáni díky tomu, že chytrá domácnost simuluje přítomnost svého majitele. Případní nevítaní návštěvníci tak nezjistí, že jste pryč.

2 hlavní negativa

  1. Data

Zatímco jeden druh zlodějů chytrá domácnost odrazuje, ten druhý naopak přitahuje. Vzhledem k tomu, že některé chytré domy ukládají data na cloud, kde hrozí nebezpečí odcizení citlivých dat. Proto je třeba dávat bedlivý pozor na to, jak systém s daty zachází.

  1. Stavební úpravy

Tato nevýhoda se týká především majitelů již stojících domů. Pokud uvažujete o chytré domácnosti, bude třeba výrazných stavebních úprav, aby vše fungovalo, jak má.