Loading...

Ochrana dětí a jejich dat na YouTube

14.10.2019 07:19

Naše digitální doba přináší spoustu nových příležitostí. Pro minulé generace to jsou až nepředstavitelné možnosti, které byly v jejich době z kategorie sci-fi. S tímto velkým rozmachem internetu, jeho rychlým růstem a běžnou dostupností v domácnostech i na veřejných místech, přichází i jeho úskalí. V tomto virtuálním prostoru je hodně místa i pro nevhodné nebo nezákonné jednání a s tím spojenou kriminální činnost. Navíc chytit kriminálníka na internetu je prakticky těžší než chytit například lupiče v obchodě. Tohle víme my dospělí, ale na internetu se pohybují i děti a často bez dozoru dospělého a jeho kontroly.

Přístup YouTube k dětem

Právě děti jsou častými návštěvníky serveru s videosoubory YouTube. A ačkoliv je zde spousta videí pro malé i větší děti, je zde potřeba zpozornět a dbát na to, aby dítě sledovalo opravdu vhodný obsah určený právě dětem. Naštěstí společnost YouTube přistupuje k dětem zodpovědně a průběžně zavádí řadu opatření na ochranu dětí a jejich soukromí.

Ve spolupráci s rodiči, odborníky, úřady i COPPA (Children's online privacy protection act) společnost YouTube vytvořila soubor postupů, které uvádí do praxe. Například pokud budete na YouTube sledovat video s dětskou tematikou, automaticky bude server s Vašimi údaji zacházet jako s dítětem, bez ohledu na reálný věk. U videí budou omezené funkce. Nebudou se zobrazovat personalizované reklamy a nebudou dostupné komentáře a oznámení. Tvůrci videí budou povinni uvést, zda se jedná o obsah pro děti či ne. Zároveň bude probíhat strojní kontrola videí.

Aplikace YouTube Kids

Důležité je také zmínit službu YouTube Kids, kterou již dnes používají milióny lidí. Je vhodné ji využít ve chvíli, kdy chcete nechat dítě samostatně koukat na YouTube. Společnost se aktuálně snaží zpropagovat právě službu YouTube Kids, aby se dostala k co nejvíce rodičům. Tato aplikace nabízí spoustu chytrých funkcí, včetně rodičovské kontroly a časovače, který omezí dobu užívání aplikace. Rozhodně stojí za vyzkoušení a objevení všech jejích funkcí.

Důležitá je rodičovská kontrola

Internet je další svět, který můžeme dětem ukázat. Je to místo, které jim může hodně usnadnit ale i zkomplikovat život. A je jen na rodičích, jací budou průvodci v objevování videí a internetu obecně. Naučme se mít přehled, co dítě na internetu dělá. Když to není možné, je lepší mu prostor omezit právě chytrou aplikací. Nemůže se pak stát, že omylem objeví něco, co by dítě vidět nemělo.

Youtube pro děti