Loading...

Návod, jak vybrat prodlužovací kabel neboli prodlužku

14.10.2019 07:22

Občas se stává, že zásuvka je až příliš vzdálená od místa, kam chceme umístit spotřebič. Pro přiblížení napájení se využívají prodlužovací kabely. Mohou mít různý počet zásuvek a podle konkrétního typu se dají využít ve vnitřních i venkovních podmínkách.

Aby prodlužovačka perfektně splnila svůj účel, je potřeba zvolit správnou variantu. Většinou nejdůležitějšími a nejčastěji sledovanými parametry jsou počet zásuvek a délka kabelu. Zdaleka však nejde o jediné faktory. V praktickém návodu najdete další důležité faktory, které zohlednit při výběru prodlužovacího kabelu.

Co si ujasnit před výběrem prodlužovacího kabelu

Ještě předtím, než se pustíte do procházení nabídky, připravte si odpovědi na následující otázky, které vám pomohou s výběrem nejvhodnějšího typu prodlužovacího kabelu.

  • Jaká musí být minimální délka prodlužovacího kabelu?
  • Kolik zásuvek má obsahovat?
  • Bude pro venkovní nebo vnitřní použití?
  • Jaké má mít pojistky?

Podle čeho a jak vybrat prodlužovací kabel

Při výběru prodlužovacího kabelu jde o splnění požadavků na připojení určitého zařízení, které je daleko od zásuvky, ale také o bezpečnost.

Množství zásuvek

Jedním z důležitých parametrů každého prodlužovacího kabelu je množství zásuvek. Seženete varianty s jednou až dvanácti zásuvkami pro připojení spotřebiče. Ty mohou být v kulatém nebo menším oválném tvaru.

Před nákupem prodlužovačky si pečlivě rozmyslete, kolik zásuvek využijete. Je lepší vybrat variantu s jednou až dvěma zásuvkami navíc, které mohou posloužit pro jistotu, že budete chtít připojit i něco dalšího.

Kromě klasické zásuvky může prodlužovací kabel obsahovat i USB konektor pro nabíjení mobilních zařízení.

Délka kabelu

U prodlužovacích kabelů se setkáte s délkami od 1,5 metrů až po dlouhé kabely o délce 50 metrů. Pro použití v domácnosti se většinou vejdete do velikosti 10 metrů. Delší varianty se používají pro venkovní použití a kvůli své délce je kabel namotán na buben s držadlem, aby nedošlo k zamotání. Zásuvky se většinou nachází přímo v samotném bubnu, což usnadňuje připojení ke spotřebiči.

Při výběru optimální délky raději počítejte s určitou rezervou. Je lepší zvolit o kousek delší variantu, než následně zjistit, že vybraný prodlužovací kabel je příliš krátký.

Kromě běžných prodlužovaček jsou oblíbené i rozbočovače, které ze zásuvky pro připojení pouze jednoho přístroje udělají zásuvky například pro tři zařízení. Právě u rozbočovačů je typická přítomnost USB konektoru, kdy v jedné zásuvce můžete pohodlně nabíjet několik mobilních telefonů.

Dětská pojistka

Používání prodlužovacího kabelu musí být bezpečné, a pokud máte děti, jistě se hodí vybrat variantu s dětskou pojistkou. Díky této úpravě není možné do zásuvky zasunout nic jiného než právě vidlici od zásuvky. Sami při zapojování jistě poznáte, že je zde určitá překážka, kterou je potřeba překonat lehce silnějším zatlačením, aby se povedlo připojit zásuvku. Vhodnou kombinací jsou prodlužovačky s dětskou pojistkou a zároveň vypínačem.

Průřez vodičů

Hlavně u delších prodlužovacích kabelů se vyplatí hlídat, jaký je průřez vodičů. Pokud je totiž prodlužovačka příliš tenká a na konec připojíte zařízení vyžadující větší příkon, nemusí to stačit. Ideální je volit průřez vodiče minimálně stejný jaký má kabel spotřebiče, který chcete zapojit. Lepší však je vybrat silnější prodlužovací kabel.

Běžné prodlužovací kabely pro domácí použití mají průřez vodiče 1 až 1,5 mm2. Tyto varianty nabízí univerzální použití a stačí pro zajištění příkonu 2 300 W, případně 3 680 W.

Vypínač

Pro připojení televize, počítače, tiskárny a dalších elektronických přístrojů, které využíváte občas, a nepotřebují neustálý přívod energie, je vhodné zvolit prodlužovací kabel s vypínačem. Ten slouží pro zapnutí případně vypnutí příjmu elektrického proudu. Díky tomu můžete šetřit elektrickou energii a pohodlně regulovat přívod elektřiny do několika zařízení najednou.

Přepěťová ochrana

Přepěťové ochrany jsou speciální prodlužovací kabely. Důvodem pro jejich použití je ochrana přístrojů a spotřebičů před krátkodobým přepětím v síti. Jde o vhodné zařízení pro připojení výpočetní techniky, televize, rádia a podobně, kde by jinak mohlo dojít k poškození způsobeným právě přepětím. Jakmile ochrana detekuje přepětí v síti, automaticky zabrání, aby přebytek proudu proudil do vašeho zařízení. Při výběru se snažte zvolit variantu s co možná největší kapacitou.

Pro použití v interiéru nebo exteriéru

Rozdíl mezi prodlužovacími kabely vhodnými pro venkovní použití je hlavně ve zvolené izolaci. Většinou jde o kabely s gumovou ochranou, která se v porovnání s PVC, odolnější při použití za různých teplot. Díky své univerzálnosti a odolnosti jsou pryžové kabely oblíbené i mezi elektrikáři.

Výhodou PVC ochrany je pohodlné použití v domácích podmínkách a výběr z více barevných variant. Díky tomu jsou prodlužovací kabely do interiéru bílé, černé a jinak barevné. Lépe je sladíte s okolním vybavením, aby tolik nevyčnívaly a nebyly příliš výrazné.

O celkové odolnosti proti vniknutí vody či cizích těles vypovídá stupeň krytí IP. Pro venkovní použití vybírejte prodlužovací kabely minimálně s IP43. Pokud víte, že prodlužovačka musí odolat vodě a prachu, zvolte variantu s označením IP65.

Kolik stojí prodlužovací kabely a kde je koupit

Běžnou prodlužovačku pořídíte již od 60 korun. Pokud chcete více zásuvek, pojistky nebo dlouhý napájecí kabel, bývá cena v řádu stovek korun, maximálně zhruba 1 500 korun.

Prodlužovací kabely zakoupíte přímo u nás na iMore.czv obchodech s elektrem, prodejnách s hobby sortiment i ve větších supermarketech. Velkou nabídku najdete i na internetu, kde se dají pořídit i specializované typy s pojistkami, atypickou délkou a podobně.

Návod, jak vybrat prodlužovací kabel