Loading...

Wanda Austin se připojí k dozorčí radě Apple

15.01.2024 11:27

Al Gore a James Bell odejdou po letech oddané služby

Společnost Apple oznámila, že Dr. Wanda Austin, bývalá prezidentka a generální ředitelka společnosti The Aerospace Corporation, byla nominována na zvolení do dozorčí rady Apple. Dr. Austin přináší do své role desítky let zkušeností v oblasti vědy a technologie a má významný záznam o podpoře inovací a formování firemní strategie.

Jako prezidentka a generální ředitelka společnosti The Aerospace Corporation vedla Dr. Austin organizaci, která se věnovala podpoře amerického vesmírného programu a rozšiřování možností pro budoucí průzkum vesmíru. Byla první ženou a prvním Afroameričanem, kdo tuto pozici zastával.

"Wanda strávila desítky let rozvíjející technologii ve prospěch lidstva, a jsme nadšeni, že ji vítáme v dozorčí radě Apple," uvedl Tim Cook, generální ředitel Apple. "Je to mimořádná vůdkyně a její nepostradatelné zkušenosti a odbornost podpoří naši misi zanechat svět lepším, než jsme ho našli."

"Jako Apple jsem vždy věřil v sílu inovace k zlepšení životů, podpoře lidského potenciálu a formování lepší budoucnosti," řekla Dr. Austin. "Jsem ctěn, že se připojuji k dozorčí radě Apple, a těším se na to, že budu součástí společnosti, která stále vytváří nové způsoby, jak posilovat lidi po celém světě."

Dozorčí rada má dlouholetou politiku, podle které se ředitelé obvykle nemohou znovu ucházet o znovuzvolení po dosažení věku 75 let. Výsledkem toho Al Gore, který sloužil od roku 2003, a James Bell, který se připojil v roce 2015, odejdou z dozorčí rady Apple letos.

"Jsme hluboce vděčni Alu a Jamesovi za jejich mnoholetou službu Apple - jejich názory, energie a hodnoty nás udělaly silnější společností ve mnoha směrech," uvedl Cook. "Více než 20 let přispěl Al neuvěřitelným množstvím do naší práce - od jeho bezpodmínečné podpory ochrany soukromí našich uživatelů po jeho nezaměnitelné znalosti environmentálních a klimatických otázek. Jamesova oddanost byla mimořádná a jsme vděční za důležité pohledy a hlubokou odbornost, kterou nám přinesl v oblasti auditu, financí a mnoha dalších za poslední roky."

Dr. Wanda Austin začala svoji kariéru v organizaci The Aerospace Corporation v roce 1979, kdy se připojila jako členka technického personálu. Během následujících desetiletí převzala širokou škálu nových rolí a zodpovědností, včetně správy programů a správy systémů orientovaných na velké zákazníky. Od roku 2008 do roku 2016 sloužila jako prezidentka a generální ředitelka organizace.

V letech 2018 až 2019 byla Dr. Austin dočasnou prezidentkou University of Southern California. Zasedá v dozorčí radě společnosti Amgen a také v dozorčí radě společnosti Chevron, kde je hlavním nezávislým ředitelem. Od roku 2019 do roku 2023 působila v dozorčí radě společnosti Virgin Galactic, společnosti zabývající se vesmírnými lety.

Dr. Austin je také předním zastáncem vzdělání v oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky (STEM). Její kniha s názvem "Making Space: Strategic Leadership for a Complex World" zkoumá principy vedení, které se naučila během své desetileté cesty jako inženýrka a výkonná pracovnice vesmírného průmyslu.

Dr. Austin získala bakalářský titul z matematiky na Franklin & Marshall College v roce 1975 a magisterský titul v oboru stavebního inženýrství a matematiky na University of Pittsburgh v roce 1977. Následně získala doktorát v oboru průmyslového a systémového inženýrství na University of Southern California v roce 1988.

O společnosti Apple

Společnost Apple zpřístupnila osobní technologii s představením Macintosh v roce 1984. Dnes Apple vedou svět v inovacích s produkty iPhone, iPad, Mac, Apple Watch a Apple TV. Pět softwareových platforem Apple - iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS - poskytuje bezproblémové zážitky na všech zařízeních Apple a umožňuje lidem revoluční služby, včetně App Store, Apple Music, Apple Pay a iCloud. Více než 100 000 zaměstnanců Apple je zasvěcených vytváření nejlepších produktů na světě a zanechání světa lepšího, než jsme ho našli.