Loading...

Apple s rekordními 13 nominacemi na Oscary, 'Killers of the Flower Moon' a 'Napoleon' slaví úspěch

25.01.2024 07:38

'Killers of the Flower Moon' s 10 nominacemi a významným uznáním pro domorodé umělce, 'Napoleon' získává tři nominace

Film Zabijáci květinového měsíce byl oceněn deseti nominacemi na Oscara, mimo jiné za nejlepší film, režii (Martin Scorsese) a nejlepší herečku v hlavní roli (Lily Gladstone).

Apple dosáhl rekordních 13 nominací na Akademii, včetně 10 pro kulturně významný film "Killers of the Flower Moon", který byl nominován na Nejlepší film, Nejlepší režii (Martin Scorsese), Nejlepší herečku v hlavní roli (Lily Gladstone) a dalších sedm kategorií.

Film významně reprezentuje původní obyvatele, přičemž Gladstone se stává první původní Američankou nominovanou na Nejlepší herečku. Taktéž umělci původních obyvatel Robbie Robertson a Scott George získali své první nominace v kategoriích Nejlepší původní hudba a Nejlepší původní píseň.

Další film společnosti Apple Original Films, epické historické dobrodružství "Napoleon" od Ridleyho Scotta, získalo tři nominace na Oscara, včetně Nejlepší kostýmní design, Nejlepší výprava a Nejlepší vizuální efekty.

Zack Van Amburg, šéf celosvětového videa Apple, poděkoval Akademii za nominace, které oslavují jak "Killers of the Flower Moon", tak "Napoleon" - dva příběhy osvětlující lidské zkušenosti. Jamie Erlicht, také šéf celosvětového videa Apple, vyjádřil vděk Akademii za tyto pocty a zdůraznil vášeň Applu pro příběhy, které posouvají kreativní hranice.

Hvězda filmu Killers of the Flower Moon Lily Gladstone se zapsala do historie jako první indiánka nominovaná na cenu pro nejlepší herečku.

Apple tak více než zdvojnásobil svůj rekord v počtu nominací na Akademii v jednom roce, a je mezi nejvíce nominovanými studii letošního roku.

Historické nominace na Oscary pro "Killers of the Flower Moon" následují po historických výhrách Applu v roce 2022, kdy film "CODA" získal Oscara za Nejlepší film. Film "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse" získal Oscara za Nejlepší animovaný krátkometrážní film.

"Killers of the Flower Moon" je považován za "mistrovské dílo" a získal devět nominací na Britské filmové ceny BAFTA, včetně Nejlepšího filmu. Film byl oceněn jako Nejlepší film roku Národní radou pro recenze, přičemž Lily Gladstone byla jmenována Nejlepší herečkou a Martin Scorsese Nejlepším režisérem.

"Napoleon" po svém debutu v kinech získal nominace na ceny BAFTA Film Awards, Costume Designers Guild Awards, Art Directors Guild a další.

Výpravný film Ridleyho Scotta Napoleon byl nominován za nejlepší kostýmy, nejlepší výpravu a nejlepší vizuální efekty.

Výherci budou oznámeni na 96. ceremoniálu udílení Oscarů v neděli 10. března 2024.

Apple Original Films získal celkem 13 nominací na Oscara

  • "Killers of the Flower Moon"

    • Nejlepší film
    • Nejlepší režisér: Martin Scorsese
    • Nejlepší herečka v hlavní roli: Lily Gladstone
    • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Robert De Niro
    • Nejlepší kostýmní design: Jacqueline West
    • Nejlepší výprava: Jack Fisk, Adam Willis
    • Nejlepší původní hudba: Robbie Robertson
    • Nejlepší původní píseň: “Wahzhazhe (A Song for My People)” — Scott George
    • Nejlepší střih filmu: Thelma Schoonmaker
    • Nejlepší kamera: Rodrigo Prieto
  • "Napoleon"

    • Nejlepší kostýmní design: Janty Yates, David Crossman
    • Nejlepší výprava: Arthur Max, Elli Griff
    • Nejlepší vizuální efekty: Charley Henley, Luc-Ewen Martin-Fenouillet, Simone Coco a Neil Corbould

O Filmu "Killers of the Flower Moon"

Film se odehrává na počátku 20. století, kdy ropné bohatství přineslo štěstí národu Osage, kteří se stali přes noc jedněmi z nejbohatších lidí na světě. Toto bohatství přilákalo bílé vetřelce, kteří manipulovali, vydírali a kradli co nejvíce peněz Osage, než se uchýlili k vraždám. Založeno na skutečném příběhu a vyprávěno skrze nepravděpodobný románek Ernesta Burkharta (Leonardo DiCaprio) a Mollie Kyle (Lily Gladstone), je "Killers of the Flower Moon" epickou západní kriminální ságou, kde skutečná láska kráčí ruku v ruce s nesmírnou zradou. Film režíruje Scorsese podle scénáře Erica Rotha a Scorseseho, na základě bestselleru Davida Granna.

O Filmu "Napoleon"

"Napoleon" je akčním epickým spektáklem, který detailně vykresluje vzestup a pád ikonického francouzského císaře Napoleona Bonaparta, ztvárněného Oscarem oceněným Joaquinem Phoenixem. Režie se ujal legendární Ridley Scott, a film zobrazuje Napoleonovo neúprosné putování k moci skrze jeho návykový a proměnlivý vztah k jeho jediné pravé lásce, Josephine, a zobrazuje jeho vizionářské vojenské a politické taktiky v některých z nejdynamických a prakticky natočených bitevních sekvencí.

O Apple Original Films

Od svého debutu před čtyřmi lety Apple TV+ neustále získává na síle. Kromě historického úspěchu s filmem "CODA", který získal Oscara za Nejlepší film jako první film streamovací služby, získal také Apple Original Film "The Boy, the Mole, the Fox and the Horse" Oscara za Nejlepší animovaný krátkometrážní film, a nedávno debutovaly filmy "Napoleon" od Ridleyho Scotta a "The Family Plan" s Markem Wahlbergem a Michelle Monaghan v hlavních rolích.

Mezi nadcházející Apple Original Films patří špionážní thriller "Argylle" s hvězdným obsazením včetně Henryho Cavilla, Sama Rockwella, Bryce Dallas Howard, Bryana Cranstona, Catherine O'Hara, Johna Ceny, Dua Lipy, Ariany DeBose a Samuela L. Jacksona; nadcházející thriller Jona Wattse s hvězdnými herci George Clooney a Brad Pitt, 

který produkuje pod Clooneyho společností Smokehouse Pictures a Pittovou Plan B Entertainment; "Blitz" od oceněného filmaře Sira Steve McQueena; dosud nepojmenovaný film o Formuli 1 s Bradem Pittem v hlavní roli od režiséra Josepha Kosinskiho a producenta Jerryho Bruckheimera; a další.

O Apple TV+

Apple TV+ nabízí prémiové dramatické a komediální seriály, celovečerní filmy, průkopnické dokumenty a zábavu pro děti a rodiny. Je dostupný na všech oblíbených obrazovkách uživatelů. Po svém spuštění 1. listopadu 2019 se Apple TV+ stal první streamovací službou s výhradně originálním obsahem dostupným po celém světě a nejrychleji získal nejvíce ocenění a nominací mezi streamovacími službami od svého debutu. Do dnešního dne byly filmy, dokumenty a seriály Apple Original oceněny 452 výhrami a 2,057 nominacemi na ceny, včetně vícekrát oceněného komediálního seriálu "Ted Lasso" a historicky významného vítěze Oscara za Nejlepší film "CODA".