Loading...

Apple oznamuje změny v iOS, Safari a App Store v Evropské unii

26.01.2024 07:51

Pro vývojáře zahrnují změny nové možnosti distribuce aplikací a zpracování plateb, pro uživatele nové ovládací prvky a informace a rozšířenou ochranu proti rizikům souvisejícím s DMA

Apple oznamuje změny v iOS, Safari a App Store v Evropské unii. Pro vývojáře zahrnují změny nové možnosti distribuce aplikací a zpracování plateb, pro uživatele nové ovládací prvky a informace a rozšířenou ochranu proti rizikům souvisejícím s DMA.

Apple dnes oznámil změny v iOS, Safari a App Store, které ovlivní aplikace vývojářů v Evropské unii (EU), aby vyhověly požadavkům zákona o digitálních trzích (DMA). Změny zahrnují více než 600 nových API, rozšířené analytické nástroje aplikací, funkce pro alternativní prohlížeče a možnosti pro zpracování plateb a distribuci aplikací pro iOS. Apple při každé změně zavádí nová ochranná opatření, která snižují, ale neeliminují nová rizika, která DMA přináší uživatelům v EU. Společnost se tak nadále snaží poskytovat nejlepší a nejbezpečnější možný zážitek uživatelům v EU.

Nové možnosti zpracování plateb a stahování aplikací na iOS otevírají cesty pro malware, podvody a podvodné schématy, nelegální a škodlivý obsah a další hrozby soukromí a bezpečnosti. Proto Apple zavádí ochranná opatření, včetně notarizace iOS aplikací, autorizace pro vývojáře tržišť a informací o alternativních platebních metodách, aby snížil rizika a poskytl co nejlepší a nejbezpečnější možný zážitek uživatelům v EU. I s těmito ochrannými opatřeními zůstává mnoho rizik.

Vývojáři se mohou dozvědět o těchto změnách na stránce Apple Developer Support a mohou začít testovat nové funkce již dnes v betaverzi iOS 17.4. Nové možnosti budou pro uživatele ve 27 zemích EU dostupné od března 2024.

"Změny, které dnes oznamujeme, vyhovují požadavkům zákona o digitálních trzích v Evropské unii a zároveň pomáhají chránit uživatele EU před nevyhnutelně zvýšenými hrozbami soukromí a bezpečnosti, které tento předpis přináší. Naše prioritou zůstává vytvářet nejlepší a nejbezpečnější možný zážitek pro naše uživatele v EU i po celém světě," řekl Phil Schiller, Apple Fellow. "Vývojáři se nyní mohou dozvědět o nových nástrojích a podmínkách dostupných pro alternativní distribuci aplikací a alternativní zpracování plateb, nových možnostech pro alternativní prohlížeče a bezkontaktní platby a další. Důležité je, že vývojáři si mohou zvolit zůstat na stejných obchodních podmínkách, které platí dnes, pokud dávají přednost."

Změny pro aplikace EU odrážejí označení iOS, Safari a App Store jako "základních platformních služeb" podle zákona o digitálních trzích. V březnu Apple zveřejní nové zdroje, které pomohou uživatelům EU pochopit změny, které mohou očekávat. To zahrnuje pokyny, jak se vypořádat s komplikacemi, které přináší změny DMA - včetně méně intuitivního uživatelského zážitku - a nejlepší postupy pro přístup k novým rizikům spojeným se stahováním aplikací a zpracováním plateb mimo App Store.

Pro aplikace vývojářů po celém světě Apple také oznámil nové možnosti pro streamování her, spolu s více než 50 připravovanými zprávami v oblastech jako je zapojení, obchod, používání aplikací a další.

Změny v iOS

V EU Apple provádí řadu změn v iOS, aby vyhověl DMA. Pro vývojáře zahrnují tyto změny nové možnosti distribuce aplikací. Nadcházející změny v iOS v EU zahrnují:

  • Nové možnosti distribuce iOS aplikací z alternativních tržišť aplikací - včetně nových API a nástrojů, které umožňují vývojářům nabízet jejich iOS aplikace ke stažení z alternativních tržišť aplikací.
  • Nový rámec a API pro vytváření alternativních tržišť aplikací - umožňující vývojářům tržišť instalovat aplikace a spravovat aktualizace jménem jiných vývojářů z jejich dedikované tržištní aplikace.
  • Nové rámce a API pro alternativní prohlížeče - umožňující vývojářům používat prohlížeče jiné než WebKit pro prohlížečové aplikace a aplikace s prohlížením v aplikaci.
  • Formulář žádosti o interoperabilitu - kde mohou vývojáři podávat další žádosti o interoperabilitu s hardwarem a softwarem iPhone a iOS.

Jak oznámila Evropská komise, Apple také sdílí změny v souladu s DMA, které ovlivňují bezkontaktní platby. To zahrnuje nová API, která umožňují vývojářům používat technologii NFC ve svých bankovních a peněženkových aplikacích v celém Evropském hospodářském prostoru. A v EU Apple zavádí nová ovládací prvky, které umožňují uživatelům vybrat si aplikaci třetí strany pro bezkontaktní platbu - nebo alternativní tržiště aplikací - jako výchozí.

Neodvratně nové možnosti pro aplikace vývojářů v EU přinášejí nová rizika pro uživatele Apple a jejich zařízení. Apple nemůže tato rizika odstranit, ale v rámci omezení DMA podnikne kroky k jejich snížení. Tato ochranná opatření budou na místě, když uživatelé stáhnou iOS 17.4 nebo novější, začínající v březnu, a zahrnují:

  • Notarizace pro iOS aplikace - základní přehled, který se v ztahuje na všechny aplikace bez ohledu na jejich distribuční kanál, zaměřený na integritu platformy a ochranu uživatelů. Notarizace zahrnuje kombinaci automatizovaných kontrol a lidského přezkumu.
  • Instalační listy aplikací - poskytují na první pohled popisy aplikací a jejich funkcí před stažením, včetně vývojáře, snímků obrazovky a dalších základních informací.
  • Autorizace pro vývojáře tržišť - zajistí, aby se vývojáři tržišť zavázali k dodržování požadavků, které pomáhají chránit uživatele a vývojáře.
  • Další ochrana proti malwaru - zabrání spuštění iOS aplikací na zařízení uživatele, pokud jsou po instalaci zjištěny jako obsahující malware.

Tyto ochranná opatření - včetně notarizace iOS aplikací a autorizace pro vývojáře tržišť - pomáhají snížit některá rizika soukromí a bezpečnosti pro uživatele iOS v EU. To zahrnuje hrozby jako malware nebo škodlivý kód a rizika instalace aplikací, které zkreslují svou funkcionalitu nebo odpovědného vývojáře.

Nicméně, Apple má menší možnost řešit jiná rizika - včetně aplikací obsahujících podvody, podvody a zneužívání nebo vystavujících uživatele nelegálnímu, nevhodnému nebo škodlivému obsahu. Kromě toho aplikace používající alternativní prohlížečové motory - jiné než Apple WebKit - mohou negativně ovlivnit uživatelský zážitek, včetně dopadů na výkon systému a životnost baterie.

V rámci omezení DMA je Apple odhodlán chránit soukromí, bezpečnost a kvalitu uživatelského zážitku iOS v EU co nejvíce. Například funkce Transparentnost sledování aplikací bude nadále fungovat s aplikacemi distribuovanými mimo App Store - žádá souhlas uživatele, než vývojář sleduje jejich data napříč aplikacemi nebo webovými stránkami. Nicméně požadavky DMA znamenají, že funkce App Store - včetně Sdílení nákupů v rodině a Žádost o koupi - nebudou kompatibilní s aplikacemi staženými mimo App Store.

Když tyto změny vstoupí v platnost v březnu, Apple poskytne podrobnější zdroje, které vysvětlí dostupné možnosti uživatelům - včetně nejlepších postupů pro ochranu jejich soukromí a bezpečnosti.

Změny v Safari

Uživatelé iOS již dnes mají možnost nastavit si třetí webový prohlížeč - jiný než Safari - jako výchozí. V souladu s požadavky DMA Apple také zavádí novou výběrovou obrazovku, která se zobrazí, když uživatelé poprvé otevřou Safari v iOS 17.4 nebo novější. Tato obrazovka bude vyzývat uživatele EU, aby si vybrali výchozí prohlížeč ze seznamu možností.

Tato změna je výsledkem požadavků DMA a znamená, že uživatelé EU budou konfrontováni se seznamem výchozích prohlížečů, než budou mít možnost pochopit dostupné možnosti. Obrazovka také přerušuje zážitek uživatelů EU poprvé, když otevřou Safari s úmyslem navigovat na webovou stránku.

Změny v App Store

Na App Store Apple sdílí řadu změn pro vývojáře s aplikacemi v EU, které ovlivňují aplikace napříč operačními systémy Apple - včetně iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS. Změny zahrnují také nová zveřejnění informující uživatele EU o rizicích spojených s používáním alternativ k bezpečnému zpracování plateb App Store.

Pro vývojáře zahrnují tyto změny:

  • Nové možnosti použití poskytovatelů platebních služeb (PSP) - uvnitř aplikace vývojáře pro zpracování plateb za digitální zboží a služby.
  • Nové možnosti zpracování plateb přes odkaz ven - kde uživatelé mohou dokončit transakci za digitální zboží a služby na externím webu vývojáře. Vývojáři mohou také informovat uživatele EU o akcích, slevách a dalších nabídkách dostupných mimo jejich aplikace.
  • Nástroje pro obchodní plánování - pro vývojáře, aby odhadli poplatky a porozuměli metrikám spojeným s novými obchodními podmínkami Apple pro aplikace v EU.

Grafika uvádí, že podle odhadů společnosti Apple by 99 % vývojářů snížilo nebo udrželo poplatky, které dluží Apple, a méně než 1 % vývojářů by platilo poplatek za využívání základních technologií v jejich aplikacích pro EU.

Změny také zahrnují nové kroky k ochraně a informování uživatelů EU, včetně:

  • Štítky na stránkách produktů App Store - které informují uživatele, když aplikace, kterou stahují, používá alternativní zpracování plateb.
  • Informační listy v aplikaci - které uživatelům dávají vědět, když už neobchodují s Apple a když je vývojář směřuje k transakci s použitím alternativního zpracovatele plateb.
  • Nové procesy kontroly aplikací - aby ověřily, že vývojáři přesně komunikují informace o transakcích s použitím alternativních zpracovatelů plateb.
  • Rozšířená možnost přenosu dat na stránce Apple Data & Privacy - kde uživatelé EU mohou získat nová data o svém používání App Store a exportovat je autorizované třetí straně.

Pro aplikace, které používají alternativní zpracování plateb, nebude Apple moci vystavovat refundace a bude mít menší schopnost podporovat zákazníky, kteří se setkávají s problémy, podvody nebo podvody. Užitečné funkce App Store - jako je Problém s hlášením, Rodinné sdílení a Žádost o koupi - také nebudou odrážet tyto transakce. Uživatelé mohou muset sdílet své platební údaje s dalšími stranami, což vytváří více příležitostí pro zločince k ukradení citlivých finančních informací. A v App Store nebude historie nákupů uživatelů a správa předplatného odrážet transakce provedené pomocí systému In-App Purchase App Store.

Nové obchodní podmínky pro aplikace v EU

Apple dnes také sdílí nové obchodní podmínky dostupné pro aplikace vývojářů v Evropské unii. Vývojáři si mohou vybrat, zda přijmou tyto nové obchodní podmínky, nebo zůstanou u stávajících podmínek Apple. Vývojáři musí přijmout nové obchodní podmínky pro aplikace v EU, aby mohli využít nové možnosti alternativní distribuce nebo alternativního zpracování plateb.

Nové obchodní podmínky pro aplikace v EU jsou nezbytné pro podporu požadavků DMA na alternativní distribuci a zpracování plateb. To zahrnuje strukturu poplatků, která odráží mnoho způsobů, jakými Apple vytváří hodnotu pro podnikání vývojářů - včetně distribuce a objevování na App Store, bezpečného zpracování plateb App Store, důvěryhodné a bezpečné mobilní platformy Apple a všech nástrojů a technologií pro vytváření a sdílení inovativních aplikací s uživateli po celém světě.

Vývojáři, kteří pracují pod jednou nebo druhou souborem obchodních podmínek, mohou nadále využívat bezpečné zpracování plateb App Store a sdílet své aplikace na App Store v EU. A oba soubory obchodních podmínek odrážejí dlouhodobou práci Apple na tom, aby byl ekosystém aplikací nejlepší příležitostí pro všechny vývojáře.

Vývojáři, kteří pracují pod novými obchodními podmínkami, budou mít možnost distribuovat své iOS aplikace z App Store a/nebo alternativních tržišť aplikací. Tito vývojáři si také mohou vybrat použití alternativních zpracovatelů plateb ve svých aplikacích EU na App Store, napříč operačními systémy Apple.

Nové obchodní podmínky pro iOS aplikace v EU mají tři prvky:

  • Snížená komise - iOS aplikace na App Store budou platit sníženou komisi buď 10 procent (pro většinu vývojářů a předplatné po jejich prvním roce) nebo 17 procent z transakcí za digitální zboží a služby.
  • Poplatek za zpracování plateb - iOS aplikace na App Store mohou využívat zpracování plateb App Store za další poplatek 3 procent. Vývojáři mohou použít poskytovatele platebních služeb uvnitř své aplikace nebo odkázat uživatele na svůj web k zpracování plateb bez dalšího poplatku Apple.
  • Poplatek za základní technologie - iOS aplikace distribuované z App Store a/nebo alternativního tržiště aplikací budou platit 0,50 € za každou první roční instalaci za rok nad hranici 1 milionu.

Pro aplikace na iPadOS, macOS, watchOS a tvOS v EU dostanou vývojáři, kteří zpracovávají platby pomocí PSP nebo odkazem na svůj web, slevu 3 procent na komisi, kterou dluží Apple.

Apple také sdílí kalkulačku poplatků a nové zprávy, které pomohou vývojářům odhadnout potenciální dopad nových obchodních podmínek na jejich podnikání s aplikacemi. Vývojáři se mohou dozvědět více o změnách pro aplikace EU na nové stránce Apple Developer Support a mohou začít testovat tyto schopnosti již dnes v betaverzi iOS 17.4.

Tento článek poskytuje podrobný přehled o nadcházejících změnách v produktech Apple v reakci na požadavky EU Digital Markets Act. Zahrnuje informace o nových možnostech pro vývojáře a uživatele, stejně jako o ochranných opatřeních, která Apple implementuje k ochraně soukromí a bezpečnosti uživatelů. Informace jsou aktuální ke dni vydání článku nebo jeho poslední aktualizace.