Loading...

To nejlepší novoroční předsevzetí? Pít více vody!

04.11.2019 07:47

Závazky týkající se zdravého životního stylu bývají mezi tradičními novoročními předsevzetími těmi nejčastějšími. Spojená jsou většinou s redukcí váhy, pravidelným cvičením, posilováním apod. Po hříchu však mezi nimi povětšinou chybí to předsevzetí, které je pro vaše zdraví stejně tak důležité, jako je jeho celoroční plnění jednoduché – pít více vody. Mnoho lidí dnes v každodenním shonu zapomíná dodržovat pitný režim anebo v jeho rámci nahrazují vodu jinými, mnohem méně vhodnými nápoji. Pozitivních důsledků dostatečného přísunu vody je však tolik, že rozhodně stojí za zamyšlení, zda této životodárné tekutiny pijeme opravdu dost.

Voda základ života

Lidské tělo je vodou tvořeno asi ze 70 %, stará se o transport nejrůznějších látek k buňkám a zpět či pročišťuje organismus. Není proto divu, že přísun vody je pro každé tělo otázkou nejvyšší priority. Nejčastěji se můžeme setkat s doporučením o vypití 2 – 3 litrů vody denně (asi 20 až 30 % vody však pochází z pevné stravy, kterou během dne konzumujeme). Jak konkrétně nám ale dostatečný přísun vody může pomoci a čemu všemu dokáže zabránit?

Voda jako základní prvek zdravého životního stylu

Při výčtu pozitiv nelze nezmínit roli vody v dietách při hubnutí. Obecně platí, že sklenice vody před jídlem pomůže člověku trochu zaplnit žaludek a dotyčný si poté vystačí s menší porcí. Stejně tak průběžné popíjení vody během dne může zaplašit chuť na tu či onu svačinku. Jinými slovy, známé české moudro „hlad je převlečená žízeň“ se zde rozhodně uplatní. Pokud potom máte ve zvyku popíjet v průběhu dne nejrůznější limonády, šťávy nebo džusy, úspora kalorií je v případě, že je nahradíte čistou vodou více než značná.

Za zmínku stojí i fakt, že míra hydratace organismu silně ovlivňuje pocity únavy. Dostatek vody umožní tělu pracovat efektivně. Metabolismus proto nespotřebovává zdroje navíc a únava tělo nesužuje do takové míry jako v případě dehydratovaného organismu.

Nepodceňujte proto dostatečný přísun vody, a nejen v letních měsících pijte vodu po celý den, vyplatí se to.