Loading...

Apple hlásí výsledky prvního čtvrtletí: rekordní příjmy ze služeb a nejvyšší zisk na akcii

02.02.2024 09:09

Služby společnosti Apple dosáhly nového rekordu. Zisk na akcii stoupl o 16 procent na nové historické maximum.

Apple hlásí výsledky prvního čtvrtletí: rekordní příjmy ze služeb a nejvyšší zisk na akcii

Apple oznámil finanční výsledky za své fiskální první čtvrtletí roku 2024, které skončilo 30. prosince 2023. Společnost vykázala čtvrtletní tržby ve výši 119,6 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 2 procenta, a čtvrtletní zisk na akcii po zředění ve výši 2,18 dolaru, což je o 16 procent více než v loňském roce.

„Dnes Apple hlásí růst tržeb za prosincové čtvrtletí, který byl poháněn prodejem iPhonů, a rekordní tržby z poskytovaných služeb,“ řekl Tim Cook, generální ředitel společnosti Apple. „Jsme potěšeni, že můžeme oznámit, že náš počet aktivních zařízení nyní překročil 2,2 miliardy a dosáhl nového rekordu ve všech produktech a geografických segmentech. A když zákazníci začnou zítra prožívat neuvěřitelný Apple Vision Pro, jsme více než kdy jindy odhodláni k průlomovým inovacím – v souladu s našimi hodnotami a ve prospěch našich zákazníků.“

„Naše výkonnost v prosincovém čtvrtletí spolu s rozšířením marže vedly k rekordnímu EPS ve výši 2,18 dolaru, což je o 16 procent více než v loňském roce,“ řekl Luca Maestri, finanční ředitel společnosti Apple. „Během čtvrtletí jsme vygenerovali téměř 40 miliard dolarů provozního peněžního toku a vrátili téměř 27 miliard dolarů našim akcionářům. Jsme přesvědčeni o naší budoucnosti a pokračujeme v podstatných investicích do našeho podnikání, abychom podpořili naše dlouhodobé plány růstu.“

Správní rada společnosti Apple vyhlásila dividendu ve výši 0,24 dolaru na akcii společného kmenového kapitálu společnosti. Dividenda bude splatná 15. února 2024 akcionářům zapsaným v uzávěrce obchodního rejstříku k 12. únoru 2024.

Podle fiskálního kalendáře společnosti mělo první čtvrtletí fiskálního roku 2024 společnosti 13 týdnů, zatímco první čtvrtletí fiskálního roku 2023 mělo 14 týdnů.

Apple poskytne živé vysílání konferenčního hovoru s výsledky za Q1 2024, které začne 1. února 2024 v 14:00 hodin PT na webu apple.com/investor/earnings-call. Webcast bude dostupný pro opakované přehrání přibližně dva týdny poté.