Loading...

Colourise: Automatické obarvení starých černobýlích fotografií

11.11.2019 07:50

Někdy na internetu objevíte šikovný online nástroj, s nímž je radost si pohrát. Tento je jedním z nich. Tento nástroj totiž umožní obarvit černobílé staré fotografie.

Jak stránka funguje?

Nová stránka zvaná Colourise.sg používá umělou inteligenci k chytrému obarvení vašich starých fotografií. Na obarvení jí stačí několik sekund. Stránku vyvinuli v Singaporu, stojí za ní divize organizace Government Technology Agency. Stránku lze pak využít zdarma. Navštivte ji a uvidíte domovskou stránku, která vás požádá, abyste nahráli libovolné foto, které chcete obarvit.

Stránka doporučuje vyzkoušet fotografie s lidmi, potažmo zobrazující přírodu. Následně vygeneruje barevnou verzi fotografie s věrohodnými barvami. Nezaručuje ovšem, že obarvená fotografie přesně odpovídá skutečnosti. Ale osobně jsem vyzkoušela tuto stránku, nechala obarvit několik černobílých fotografií mých starších příbuzných a výsledky velmi odpovídaly skutečnosti.

Co dělat s fotografiemi?

Obarvené fotografie je následně možné uložit do počítače. Anebo můžete uložit porovnání obarvené fotografie bok po boku společně s černobílou fotografií. Přístup této stránky je pak unikátní díky AI, která byla trénována na datové sadě zvané ImageNet obsahující 1,3 milionu fotografií. Sada byla vyvinuta pro obarvení starých singapurských fotografií.

Celkové výsledky se pochopitelně budou lišit, ale stránka minimálně zvládne na chvíli zabavit. Pro její vyzkoušení můžete stejně jako já využít rodinné fotografie nebo použít fotografie celebrit. Na obsahu nezáleží, nejsou na něj uvalena žádná omezení. A pokud se náhodou obáváte o soukromí, stránka slibuje nepřechovávat vaše fotografie nebo je nepoužívat za jakýmkoliv účelem.