Loading...

5 online nástrojů, které vám ušetří práci s počítačem

11.11.2019 07:51

Na počítačích trávíme čím dál více času. U některých z nás je práce na PC dokonce náplní práce. Studenti se v dnešní době bez počítačů ani neobejdou. Pro některé práce (např. bakalářské nebo diplomové) je dokonce vyžadováno jejich psaní na PC. Věděli jste ale, že na internetu seženete spoustu nástrojů pro usnadnění práce na počítači? Samozřejmě, že ano. Co jste však zajisté nevěděli je, že na internetu najdete prospěšné nástroje online, bez nutnosti stahování. Pojďme se společně podívat na 5 online nástrojů, díky kterým bude práce na PC ještě snadnější.

PDF editory

Na internetu najdete spoustu PDF editorů. Stránka Sejda.com podporuje úpravy PDF typu přidání textu a obrázku, odkazu, dalšího políčka do formuláře podpisu nebo třeba gumování. Do PDF lze také vložit další strany a vše pak následně uložit.

Užitečná je také stránka Tools.pdf24.org. Zvládá komprimace souborů PDF, jejich slučování, jednodušší úpravy, konverze, zabezpečování, ale třeba i otáčení stránek, jejich odstranění a změnu pořadí stránek. Jde o praktickou utilitu, o který by měl každý, kdo s takovými soubory pracuje, vědět. Není totiž nic jednoduššího než PDF soubory upravit online.

CtrlV.cz

Printscreeny obrazovky jsou hojně využívané především u smartphonů. Důvodem pravděpodobně je snadný způsob jeho pořízení. Na PC printscreen pořídíte pomocí jednoho jediného tlačítka situovaného v pravé horní části klávesnice („PrtScn“). Značně nepohodlné je pak ukládání samotného printscreenu. Vždy bylo potřeba otevřít program (stačilo Malování), sem prinscreen vložit a následně uložit. Pokud jste ho však chtěli sdílet, museli jste ještě printscreen nahrát na nějaké uložiště a odkaz sdílet.

Stránka CtrlV.cz tento postup snažně ulehčuje. Stačí udělat printscreen pomocí tlačítka, poté otevřít stránku CtrlV.cz a pomocí kombinace tlačítek Ctrl + V printscreen vložit. Na stránce uvidíte náhled printscreenu, který můžete oříznout podle vašich potřeb. Dole si všimněte políčka s URL adresou, pomocí které můžete printscreen sdílet. Chcete-li ho uložit, stačí kliknout na samotný printscreen. Otevře se vám v novém okně, kde ho můžete pomocí pravého tlačítka myši uložit do svého počítače.

Office online

Vlastníte-li účet Microsoft, lze využívat oblíbené sady Office online kdekoliv s přístupem na internet. Stačí jen naťukat do adresního řádku Office.live.com, přihlásit se a k dispozici máte známé programy jako je Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote, ale i Skype. Veškeré soubory se pak ukládají na cloudové uložiště OneDrive, takže všechny soubory máte k dispozici i na cestách.

Editory fotografií

V tomto článku se zaměřujeme na jeden editor sloužící k jednodušší úpravě fotek. Jedná se o Upravafotek.cz. Samozřejmě se s tímto online editorem nestanete mistrem Photoshopu. Osloví ale intuitivním ovládáním a poměrně širokou škálou funkcí na to, že mluvíme o online editoru. Najdete zde základní filtry, ořezání a otočení obrázku, změnu velikosti, kreslení a možnost vložit text, nálepku, rámeček. Jako základ stačí, ne?

Citace.com

Stránka Citace.com potěší zejména studenty. Jde o webovou stránku, která za vás vytvoří citace. Stačí jen vyplnit formulářová pole a citace je automaticky vygenerována a připravena k použití třeba do vaší seminární práce. Citace.com podporují citování knih, periodik, legislativních dokumentů nebo i elektronických příspěvků a webových stránek. To vše podle aktuální citační normy.

Studenti některých vysokých škol navíc mohou využít služeb Citace.com PRO úplně zdarma. Stačí se jen přihlásit skrze přihlašovací údaje dané instituce a dostanete se do PRO režimu. V rozšířeném režimu můžete jednotlivé citace ukládat pro pozdější použití nebo je řadit do jednotlivých složek.